EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 37 - Tanárok, diákok, szülők szolgálatában

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Tanárok, diákok, szülők szolgálatában

Fókuszban az iskolalelkészek

A fasori evangélikus templomban szeptember 1-jén tartott tanévnyitó ünnepi istentiszteleten iktatta Győri Tamás lelkészt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium iskolalelkészi hivatalába Győri Gábor esperes. Hatályos zsinati törvényeink szerint (Evangélikus Közlöny, 2005. december 20-ai különszám, VIII. törvény 67. §) a 2007/2008-as tanévtől minden olyan evangélikus iskolában, amelyben a tanulók létszáma meghaladja a háromszáz főt, kötelező lesz teljes munkaidőben iskolalelkészt alkalmazni. Hazánkban tucatnyi evangélikus közép- és nyolc alapfokú oktatási intézmény működik. Kíváncsiak voltunk arra, hogy melyek azok, amelyekre az említett rendelkezés vonatkozik, és hogy hol kell a törvény hatálybalépéséig – 2007. szeptember 1. – még biztosítani a szükséges személyi, tárgyi és anyagi feltételeket.

A kitekintést e sorok írója a fasori evangélikus templomból indulva kezdte, mivel egyházunkban Győri Tamás személyében először iktattak iskolalelkészt az új rendelkezésnek megfelelően. Ezen a szolgálati területen ugyanis ő az első, aki teljességgel eleget tesz a fent említett zsinati törvény rendelkezéseinek: megállta a parókusi alkalmassági vizsgálatot, és teljes munkaidőben csak iskolalelkészi teendőinek ellátásával foglalkozik, gyülekezeti lelkészként emellett már nem szolgál.

Az istentisztelet – amelyet jelenlétével megtisztelt Prőhle Gergely országos felügyelő is – kezdetére zsúfolásig megtelt a fasori templom; akiknek nem jutott hely, azok a gimnázium dísztermében, kivetítőn keresztül kísérhették figyelemmel az eseményeket. A szokatlan kezdési időpont (reggel 8 óra) ellenére az alkalmon tíz Luther-kabátos lelkész áldotta meg személyesen a szolgálatba indulót, és énekelte együtt a Confirmát.

Az iktatást végző esperes, Győri Gábor 5Móz 18,13 alapján arról szólt, hogy az igei felszólításnak – „Légy feddhetetlen Istened, az Úr előtt!” – emberi erőből lehetetlen megfelelni. Tanárok, diákok, lelkésztársak szeretetet, türelmet, erkölcsi tartást, a szavak és a tettek egységét várják el a most szolgálatba lépőtől – mondotta –, és ennek a sok elvárásnak emberi erőből nem, csupán Krisztusra támaszkodva, őt követve lehet megfelelni.

Minden erőnket beleadva kell küzdenünk – emelte ki 1Kor 9,19–27 alapján tartott prédikációjában a frissen beiktatott iskolalelkész –, bár szívesebben vennénk, ha minél könnyebben érnénk célt. „Miközben szeretnénk részesei lenni az elődök dicsőségének, nem vállaljuk az ősök verejtékét. Pedig csak céltudatos, megfeszített munkával lehet miénk a győzelem. Jó lenne, ha ebben a küzdelemben a gyülekezet és az iskola egymásra találna” – zárta igehirdetését a lelkipásztor.

Győri Tamás – aki az elmúlt tanévben félállásban a Budapest-Deák téri, félállásban pedig a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban dolgozott – az istentisztelet után lapunknak elmondta, hogy sokan úgy vélik, egy iskolalelkész munkája csupán a hittanórák megtartásából áll, ez a valóságban azonban nem így van. „Természetesen hittanórákat is tartok, egészen pontosan hetente tizenkettőt – mondta el –, emellett azonban igyekszem minél többet tenni az iskola lelki-szellemi életének jobbításáért a személyes lelkigondozáson, valamint a csendesnapokon, istentiszteleteken, áhítatokon, bibliaórákon keresztül. A közösségépítés a célom – tette hozzá –, közösség iskolánkon belül a tanárokkal, a szülőkkel és a diákokkal. Ezt segíti az is, hogy tagja vagyok a gimnáziumi igazgatótanácsnak. Emellett arra is törekszem, hogy kapcsolatokat építsünk ki egyházunk többi iskolájával és a gyülekezetekkel is.”

Középpontban a jövő evangélikussága

E törekvést – a kifelé irányuló kapcsolatok kialakításának a megvalósítását – nagyban segítheti a többi iskolalelkésszel való kontaktusfelvétel is. A miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskolában Valentínyi Erzsébet az iskolalelkész; a kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskolában Kalincsák Balázsné Varga Katalin szolgál. Amennyiben pedig olvasónk gyermeke a Nyíregy-házi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumba jár, és az iskolalelkészt kívánja felkeresni, akkor Lőrincz Csabához fordulhat.

Győrben, a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központban Ócsai Zoltán lelkész látja el félállásban az iskolalelkészi teendőket. Ez egy gyülekezeti intézmény – mondotta –, így az egyházközség lelkipásztorai mindenben szívesen segítenek, amiben csak tudnak, de alapvetően Csorbáné Farkas Zsófiával osztják meg egymás között a feladatokat.

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban ezen a szolgálati területen Makán Hargita az illetékes.

Különleges helyzetben van Mesterházy Balázs lelkipásztor, aki – Tölli Balázs és Gottschling Gábor igazgatók elmondása szerint – két iskolában is a tanár kollégák, a gyermekek és a szülők rendelkezésére áll, hiszen jelenleg mind a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium, mind pedig az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola foglalkoztatja. És bár ez utóbbi iskola tanulóinak összlétszáma kétszázhatvan fő, vagyis 2007 szeptemberétől a törvény szerint nem kötelesek iskolalelkészt alkalmazni, az intézmény – e munkaág fontossága miatt – a jövőben sem kíván megválni tőle.

Az idei tanévben az említetteken kívül négyen kezdték meg szolgálatukat: Horváth Anikó (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, Szarvas), Rozs-Nagy Szilvia (Budapest-Deák Téri Evangélikus Gimnázium, részmunkaidőben), Sághyné Kiss Katalin (Evangélikus Általános Iskola, Sopron), valamint Simon Attila (Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma).

Érintett közép- és általános iskoláink közül a rendelkezésre álló időben tehát már csupán három helyre keresnek iskolalelkészt: a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe, a Nyíregyházi Evangélikus Általános Iskolába és az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnáziumba – tudtuk meg az igazgatóktól.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sodródás
A nagy utazás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Jubileumi tanévnyitó Nyíregyházán
Hallom, szólít a történelem
Évnyitó a Nyíregyházi Evangélikus Általános Iskolában
Csodálatos ünnep egy csodálatos gyógyulás után
Épületszint-szentelés – egyenes adásban
Újra szól „a hősök harangja”
Tanárok, diákok, szülők szolgálatában
Templomszentelés Magyargencsen
„Összegyülekezők”
Keresztutak
Október a reformáció hónapja
Püspöki látogatás Veres Andrásnál Szombathelyen
Tampere templomában
Roger testvér halála: miért?
Az Efezusi levél vonzásában
Evangélikusok
Ki akar még tanulni? Ki tud még tanítani?
e-világ
Scribus – nyílt forrású kiadványszerkesztő
Keresztény szemmel
„Mikor fogunk már összefogni?”
Némaságom áldásai
A hét témája
Nyíregyházi tanévkezdet a jubileum jegyében
Az „újkor” első igazgatója
„Az öregek”
A műemlék könyvtár
Kossuth-diákok mecénásszerepben
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Múlt és jelen – elődök és utódok
Néhányan…
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Édenkerti üzenetek
Táncolni a romokon
Kicsi a bors, de…
Luther Budavárban
Norvég koncert
Szabó Magda drámája az Evangélium Színházban
Hamis rétes
A vasárnap igéje
Egy régi-új történet az út mentéről
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Állandóság a változásban – az ünnep és a hét éneke
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 37 Tanárok, diákok, szülők szolgálatában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster