EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - Őket is hazavárták!

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN UTOLSÓ (ÖRÖK ÉLET) VASÁRNAP – Mt 24,37–51

Hozzászólás a cikkhez

Őket is hazavárták!

Az autóutak mellett egyre több helyen találkozunk azzal a sötét bábuval, melyen ez a figyelmeztető felirat található: „Őket is hazavárták!” A haladó, rohanó, úton lévő embert emlékezeti azokra a tragédiákra, melyek az utakon történtek. Nem ijeszteni akar, tényt közöl. Figyelmeztet: tartsd be a szabályokat, figyelj a másikra, vigyázz magadra!

Különleges alkalom a mai nap. Az emlékezés lehetősége. Használhatjuk a visszapillantó tükröt: mennyi minden történt a mögöttünk lévő időben! Advent várakozásától karácsony ajándékán át, szenvedés és halál emberi útján a feltámadás isteni csodájáig, melyet a Szentlélek tett elfogadhatóvá és hihetővé, hogy gyümölcsöt teremjen életünk, és elérjünk az út végén a célig. Így keresett minket a menteni akaró isteni szeretet. S így keres ma is, abban a helyzetben, amelyben éppen vagyunk, hogy megálljunk, elcsendesedjünk, odafigyeljünk az élet beszédére, amely a folytatás miatt fontos és szükséges.

Megérintettek vagyunk. Meghívtuk templomunkba azokat a családokat, amelyek az elmúlt egyházi évben búcsúztak elköltözött szeretteiktől. Elhangoznak az elhunytak nevei, a megfutott út hossza, éveik száma. Emlékező gyertyát gyújtunk, s velük vagyunk együtt érző testvéri közösségben, az élő Isten színe előtt. Mindannyian választ keresünk életünk nagy kérdéseire.

Figyeljünk az ige szavára, amely az utolsó napokra emlékeztet. Érdekeltté tesz minket! Kimozdít abból a közömbösségből, melybe olyan könnyen belecsúszunk. A mozgalmas képek és a pergő kockák Isten ígéreteire figyelmeztetnek. Nem szolgálják ki kíváncsiságunkat, mert nem tudhatjuk meg, hogy mikor teljesül mindez. A mikor helyett a hogyan válik fontossá. Az a holttér kap megvilágítást, amelynek hiányában töredékes az ismeretünk és az életünk is.

A csapások általában figyelmeztetés nélkül érkeznek. Mennyi példát tudnánk rá az életünkből! Nem vártuk, nem tudtunk felkészülni rá, ezért volt tragikus, nehezen kezelhető. Jézus jövetelét sem lehet kiszámítani, de megakadályozni sem. A bejelentések miatt mégsem lehet váratlan. Komolyan kell vennünk a jeleket.

Korunk gyakran használt kifejezése a prevenció (megelőzés). Erők és hatások ellen küzdeni, mielőtt bajt okoznának. Sajnos nem vesszük elég komolyan a megelőzést testi életünk vonatkozásában sem. Csak a bekövetkező események döbbentenek rá bennünket, hogy másként kellett volna gondolkodnunk, élnünk és cselekednünk.

Igénk a vég perspektívájából preventív módon szólítja meg lelkünket. Tudatja, hogy akkor halunk meg igazán, amikor már nem várunk semmit. Amikor nem vesszük észre az épülő bárkát, menekülésünk egyetlen lehetőségét. Rádöbbent bennünket, hogy csak előre szabad nézni, s nem feledkezhetünk bele a múltba vagy a jelen kihívásaiba. Példák vannak előttünk, melyek a valóságos veszedelem kivédésének egyetlen lehetőségét mutatják meg. Itt dől el minden, földi életünkben. A lazaság és a nagyvonalúság végzetes következményeket hordoz. „…az egyik felvétetik, a másik otthagyatik…” (40. vers)

Isten ígéretén múlik a megmaradás. Legyetek készen, mert érkezik, jön! Vigyázzatok! Hányszor megbénít még minket is ez a tudat… Mintha nem ismernénk őt; mintha nem tudnánk, hogy a javunkat akarja, mert kegyelmes szeretetét akarja nekünk adni a vele való közösségben. Ez fog kiteljesedni, ha el merjük hinni a szavát, ha egész életünkben félelem nélkül elfogadjuk vezetését, útmutatását.

Lehet, hogy ez beletörődésnek tűnik, vagy olyan szemléletváltásnak, amelyre nem lehet ésszerű magyarázatot adni, de biztosan járható út annak, aki megpróbálta. Olvastam valahol, hogy minden napot úgy kell megélni, mintha az lenne az utolsó. Ilyen hittel és bizonyossággal tudom-e elfogadni a várakozás idejét? Megbékülés ez Istennel, önmagammal s a helyzettel is. A dolgok rendezése a várakozás idejében. Azt hiszem, van mit tennünk. Tart még a kegyelmi idő. Ő vár, s mi is várunk. Ne menjünk el egymás mellett, mert annak valóban végzetes következménye lehet.

Amikor valamit megértek, szeretném elmondani mindenkinek, mert olyan örömhír, amelyről mindenkinek tudnia kell. Az élete és az üdvössége múlik rajta. Ezen a napon is ilyen Isten hozzánk szóló szava, üzenete. Boldog az a szolga, akit ilyen munkában talál visszatérő Ura!

Testvérem! Téged is hazavár Urad. Már most. Vele való közösségre itt – s abban a mennyei hazában, ahol beteljesednek, és nyilvánvalókká lesznek ígéretei. Ezért érdemes vigyázni, bízni és várni.

Kis János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Happy end?!
Novemberi nyár
A minket tápláló gyökerek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Paragrafusoktól féltem egyházunkat
Ülésezett az országos presbitérium
Egy nem teljesen kész orgona szentelése Székesfehérváron
A „világ végén” is Isten tenyerén
A negyvelegi templomtorony ünnepe
Új doktorok hittudományi egyetemünkön
Részletek dr. Frenkl Róbert leköszönt országos felügyelőnek az MEE Országos Presbitériumának záróülésén elmondott jelentéséből
Tanítványok lehetünk
Ifjúsági munkás is van itt!
Keresztutak
A hitbuzgó jobboldaliság göröngyös amerikai útjai
Ismerjük meg az ökumenét – Rómában!
Szent Márton hegyéhez kötve
Evangélikusok
A kép talán mégis összeáll
Isten hűséges munkatársa
e-világ
Fogyasztói böjt
Keresztény szemmel
Thököly, a „szlovák” király?
A hét témája
VI. Evangélikus Médiaműhely
Részlet Novotny Zoltán PRÚSZ-elnök köszöntőjéből
Lelkész politikusok, avagy politikus lelkészek
Vendégségben Kál-Vinnál
„Diákújság-írók” a médiaműhelyen
Gyorsjelentés
Kedves Szerkesztőség!
Reggeliáhítat-részlet
evél&levél
Ökumenikus volt a jubileumi istentisztelet Pápán
Erdélyi értekezés
Nem volt mód a megemlékezésre
Közlemények, nyilatkozatok
Az MEE Országos Elnökségének nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Hatvanéves fájdalom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent Bertalan nappala
„Együtt az ország népével”
Sakktábla
A vasárnap igéje
Őket is hazavárták!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Klimax kontra szeretet
Szószóró
Serdülni, de hogyan?
Cantate
„Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 48 Őket is hazavárták!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster