EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - Paragrafusoktól féltem egyházunkat

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Paragrafusoktól féltem egyházunkat

Gondolatok az új zsinat megalakulása előtt

Talán nem értenek félre az evangélikus jogászok, s nem haragszanak meg azért, mert én komolyan féltem egyházunkat a paragrafusoktól…

Egyházunk zsinata az elmúlt hatéves periódusban részben kiegészítette, részben pedig átalakította az 1997. évi törvényeket. Tisztelem, becsülöm az elvégzett munkát, nagyra értékelem az igyekezetet, örülök annak, hogy a testület egy apró lépést megtett az egyszerűsítés felé. A lépés azonban nemcsak apró, de bátortalan is, és az új ciklus kezdetén olyan egyházszervezettel és olyan törvényi keretekkel indulunk, hogy elmondható: a jogi szemlélet, a paragrafusok „hatalma”, az élet mozgásterét beszűkítő túlszabályozottság béklyóba köti a jövőt. S közben észrevétlenül kialakult egy olyan szemlélet, amelyben mindennek az alapja előírásaink gyűjteménye.

November végén megalakuló új zsinatunk (mely a törvényhozási, döntéshozatali és képviseleti feladatot egy testületben látja el) első ülését két napig tartja. Az eredetileg egynapos ülést azért kellett hoszszabbra terveznünk, mert két napon keresztül (!) csak választások zajlanak. Elnököket, alelnököket, bizottsági elnököket, mindenféle vezetőket, ellenőröket, testületi tagokat választunk. Mindezt végtelen jogi procedúrával, bonyolult ügyrenddel. Az érdemi munka majd csak később jöhet szóba – talán kora tavasszal.

S bár a gyülekezeti szinttől az országos szintig néhány testületet sikerült összevonni, még mindig nagyon sok a testület, végeláthatatlan az ülések sora, bonyolult a rendszer. Néha úgy érzem, a hatalmas gépezet lomhaságával, látszatdemokratizált gyakorlatával, bonyolult szavazási eljárásaival egy túlméretezett, egyházunk valóságos méretén messze túlnőtt rendszerré vált, amely akadálya lehet egy – a szó legszentebb értelmében – „mozgalmi egyháznak”.

Az új zsinat nagy kihívása az, hogy tud-e, akar-e életközeli, életszerű lenni. Az ügyeket bonyolítani vagy egyszerűsíteni akarja? A nagy rendszert tovább akarja építeni, avagy szerényebbé, de hatékonyabbá akarja formálni? Minden bántó szándék nélkül írom le: a „játszszunk nagy egyházat” társasjáték részesei vagyunk, amelyben a törvények, paragrafusok s a demokrácia elnyomják az életet; becsapnak, amikor a valóságot meg kell ítélni. Itt is igaz a régi mondás: a kevesebb több lenne.

Tudom, jó rendre szükség van. Tisztában vagyok vele: fontos, hogy az adminisztráció, a papírforma jól működjön (nekem munkaköri leírás szabályozta kötelességem is egyben ennek biztosítása). Isten nem a zűrzavar, hanem a rend Istene, aki jó rendet teremtett a világba, s akinek népében is szükséges, hogy minden ékesen és jó rendben történjék (1Kor 14,40). Az sem kérdés számomra, hogy a törvényességnek nincs alternatívája az egyházban sem. De mi dominál: a jog vagy a krisztusi magatartás? Mi a fontos, a paragrafusok vagy a rendnek önmagát alávető, de az élet kreativitásában gondolkodó cselekvő szeretet?

Nem vagyok rajongó. Számomra is egyértelmű, hogy hibáink, bűneink miatt szükség van olyan „játékszabályokra”, amelyek segítenek fenntartani a rendet. Ha azonban a rend fenntartása nem a belső, evangéliumi lelkületből fakad, hanem előírások és törvények által van kikényszerítve, akkor az mélyebb bajra utal. Akkor érdemes a jog fenntartotta rend színfalai mögé néznünk. Itt is felelevenítendő a jézusi kérdés: a szombat van az emberért, vagy az ember a szombatért?

Közismert, hogy a belső egyházi törvények végrehajtását nem követelheti meg sem állami szerv, sem más hatóság. Egyházunk törvényei közmegegyezésen alapulnak. Magunk alkotta életmederről, saját készítésű játékszabályokról van szó. De „mire megy ki a játék”?

Egyházunk megújulásra vár. A megújulást azonban csak a Szentlélek adhatja meg. Őt nem lehet „megrendelni”. De kérni érkezését, könyörögni ajándékaiért – nem csupán az egyház nagy lehetősége, hanem kötelező napi feladata is. S az imádság közben érdemes feltenni magunknak a kérdést: mivel segíthetjük a Lélek áradását? Milyen utat készítünk, avagy milyen – gazzal benőtt – utat tisztítunk meg? Meg vagyok győződve arról, hogy a Szentlélek útja nem paragrafusokkal, jogszabályokkal, rendeletekkel, szervezeti és működési szabályokkal van kirakva. Ezek ugyan fontosak, de nem öncélúak, hanem a háttér biztosítására hivatottak.

Nem véletlen, hogy az Ágostai hitvallásban egyszerű, életszerű, tág ölelésű egyházfogalom szerepel: „Az egyház pedig a szentek gyülekezete, amelyben az evangéliumot tisztán tanítják, és a szentségeket helyesen szolgáltatják ki.” (CA [azaz Confessio Augustana] VII.; l. az Evangélikus Élet 2006/44. számában.)

A szentek gyülekezetének igazi összetartója nem a szabályzat, hanem az evangélium ereje. Nincs ebben a definícióban semmiféle részletezés, csupán a hangsúly megadása: igehirdetés és szentségek. E kettő köré gyűlik Krisztus népe. Ez a fontos, minden ebből fakad, minden más e mögé sorolódik. Kulcskérdés a jövő számára, hogy tudunk-e rangsorolni. Sok minden fog azon múlni – az előttünk álló hatéves ciklusban éppen úgy, mint nagyobb távlatban –, hogy belülről fakadó alázattal vetjük-e alá magunkat a jó rendnek, de mindenekelőtt hogy engedjük-e az élet áradását. Ha törvényeinket csupán eszköznek tekintjük, s betartásukat nem maximális programnak, hanem természetesnek vesszük, akkor van reménységünk arra, hogy energiáink nem a bizalom hiányából fakadó törvényeskedésre, nem a testvéri megoldásokat helyettesítő tanácskozásokra mennek el, hanem az egyház sokféle küldetésére fordítódnak.

Kevesebb ülés, több beszélgetés. Kevesebb tanácskozás, több családlátogatás. Kevesebb testület, több imádkozó közösség. Kevesebb tisztség, több testvéri szolgálat. Kevesebb jogi procedúra, több evangéliumhirdetés. Ilyen gondolatok járnak a fejemben. A sor folytatható.

Az egyház nem a jogból él. Az egyház kegyelemből él, és a kegyelem helye e világban.

Szeretem az egyházamat. Nagyon szeretem. Ezért féltem a paragrafusoktól. Talán megértik olvasóim.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Happy end?!
Novemberi nyár
A minket tápláló gyökerek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Paragrafusoktól féltem egyházunkat
Ülésezett az országos presbitérium
Egy nem teljesen kész orgona szentelése Székesfehérváron
A „világ végén” is Isten tenyerén
A negyvelegi templomtorony ünnepe
Új doktorok hittudományi egyetemünkön
Részletek dr. Frenkl Róbert leköszönt országos felügyelőnek az MEE Országos Presbitériumának záróülésén elmondott jelentéséből
Tanítványok lehetünk
Ifjúsági munkás is van itt!
Keresztutak
A hitbuzgó jobboldaliság göröngyös amerikai útjai
Ismerjük meg az ökumenét – Rómában!
Szent Márton hegyéhez kötve
Evangélikusok
A kép talán mégis összeáll
Isten hűséges munkatársa
e-világ
Fogyasztói böjt
Keresztény szemmel
Thököly, a „szlovák” király?
A hét témája
VI. Evangélikus Médiaműhely
Részlet Novotny Zoltán PRÚSZ-elnök köszöntőjéből
Lelkész politikusok, avagy politikus lelkészek
Vendégségben Kál-Vinnál
„Diákújság-írók” a médiaműhelyen
Gyorsjelentés
Kedves Szerkesztőség!
Reggeliáhítat-részlet
evél&levél
Ökumenikus volt a jubileumi istentisztelet Pápán
Erdélyi értekezés
Nem volt mód a megemlékezésre
Közlemények, nyilatkozatok
Az MEE Országos Elnökségének nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Hatvanéves fájdalom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent Bertalan nappala
„Együtt az ország népével”
Sakktábla
A vasárnap igéje
Őket is hazavárták!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Klimax kontra szeretet
Szószóró
Serdülni, de hogyan?
Cantate
„Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 48 Paragrafusoktól féltem egyházunkat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster