EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - „Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei

Cantate

Ismerjük meg énekeinket! 15.

Hozzászólás a cikkhez

„Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei

Sorozatunk mostani részében a felvilágosodás koráról és a 18. század énekköltészetéről olvashatunk. (E. Zs.)

„Mily nagy az Úr kegyelmessége, / Van-e ember, kit meg nem hat? / Van-e szív, mely mindent feledve / Az Istennek hálát nem ad? / Ó, jer, őt áldja minden lélek, / Ki minket mindig szeretett! / Én őt imádom, míg csak élek, / Néki mondok dicséretet.” (EÉ 58,1)

A 18. század folyamán új szellemi áramlat bontakozott ki, a felvilágosodás. Az új eszmék átformálták a teológiát és az egyház életét. A felvilágosodás embere tudatosan szakítani akart a megelőző korok szokásaival és dogmáival, elvetett mindent, ami emberi ésszel fel nem fogható. Az istentiszteletek céljának és értelmének nem az egyszeri és megismételhetetlen kinyilatkoztatást, Jézus Krisztus hús-vér emberré lételét, hanem a tanítást, a prédikációt tekintették. A régi tradíciókkal való szakítás vágya a liturgia teljes felbomlásához vezetett, az istentiszteletek egyetlen zenei eleme a gyülekezeti ének maradt. Az egyház társadalomban betöltött szerepe is megingott, egyháztól független polgári kultúra volt kialakulóban.

A felvilágosodás unalmasnak találta Luther énekeit. Szembefordult ugyanakkor az ortodoxia merev vallásosságával és az érzelmek pietista felfogásával is. Ezért a régi gyülekezeti énekanyagot alaposan megrostálták. Jellemző volt a régi versek átköltése, a kor ízléséhez igazítása. De nagyon nagy számban születtek új alkotások is; e korban az énekeskönyvek nemritkán kilencszáz éneket is tartalmaztak. A felvilágosodás korától élő gyakorlat, hogy a gyülekezet tagjai saját énekeskönyvvel érkeznek a templomba.

A felvilágosodás gyülekezeti énekszerzői egyben a kor jeles költői is. Christian Fürchtegott Gellert a 18. század legolvasottabb írója volt hazájában, Németországban. Énekeskönyvünkben kilenc verse szerepel; az ő alkotása az írást bevezető, mindannyiunk által kedvelt énekvers is. (Verseit számos zeneszerző – köztük Ludwig van Beethoven – megzenésítette.) De ki ne ismerné a Kérlek téged, Istenemet… (EÉ 84), Boldog örömnap derült ránk… (EÉ 165), Jézus él, én is vele! (EÉ 223) vagy az Istenem úgy szeret… (EÉ 446) kezdetű énekeket? Gellert a kor szokásához igazodva az éneklésben két műfajt különböztetett meg, az ódát és a dalt. Az óda – megfogalmazása szerint – az értelemnek szól, ezért rövidnek és közérthetőnek kell lennie. A dal a szívhez szól, s a hit szent érzését kell keltenie, ezzel szolgálva a jóra való, az ember benső énjében megtalálható hajlamot.

Friedrich Klopstock az énekek érzelmi hatását tartotta elsődlegesnek. Tervei között önálló énekeskönyv megjelentetése is szerepelt, de erre nem került sor. Mai énekeskönyvünkben három énekével van jelen: Imádjátok Istenünket (EÉ 65), Boldogok, akik az Úrban (EÉ 517) és Feltámadsz még (EÉ 519).

Johann Andreas Cramer összesen négyszáz verset írt, s 1780-ban saját énekeskönyvet adott ki. Tőle származnak aratási hálaadó énekünk sorai: „A termést learattuk, / Békén csűrbe takartuk; / Meglett munkánk jutalma: / Áldott az Úr hatalma! (EÉ 492,3)

Külön irányt képviselt a felvilágosodás korában a megélénkülő népiesség, mely előszeretettel használt természeti képeket; példa rá Matthias Claudius verse: „A hold fölkelt az égre, / A csillagocskák égve / Pompáznak fényesen. / Az erdő éjszín, néma, / Rét párafonadéka / Felszáll, s felhőzik ékesen.” (EÉ 119,1)

A felvilágosodás mindent a mondanivalónak rendelt alá, így e korból származó dallammal alig – a mi énekeskönyvünkben egyáltalán nem is – találkozunk. Számos verset énekeltettek ugyanarra a jól ismert dallamra, így vált legkedveltebbé Neumark szerzeménye, a Ki dolgát mind az Úrra hagyja. Az egyik felvilágosodáskori énekeskönyv nem kevesebb mint kilencven verssel párosítja!

A 19. század elejére megteremtődött gyülekezeti énekkincsünk központi magja. Összefoglalónkat Gellert versével zárjuk: „E földön mindenki / Jézusnak megváltottja, / Ki ártatlan vérét / Mindnyájunkért ontotta: / Szeretet jó Atyja, / Áldj meg oly lélekkel, / Amely szívesen tesz / Jót minden emberrel!” (EÉ 446,5)

W. Kinczler Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Happy end?!
Novemberi nyár
A minket tápláló gyökerek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Paragrafusoktól féltem egyházunkat
Ülésezett az országos presbitérium
Egy nem teljesen kész orgona szentelése Székesfehérváron
A „világ végén” is Isten tenyerén
A negyvelegi templomtorony ünnepe
Új doktorok hittudományi egyetemünkön
Részletek dr. Frenkl Róbert leköszönt országos felügyelőnek az MEE Országos Presbitériumának záróülésén elmondott jelentéséből
Tanítványok lehetünk
Ifjúsági munkás is van itt!
Keresztutak
A hitbuzgó jobboldaliság göröngyös amerikai útjai
Ismerjük meg az ökumenét – Rómában!
Szent Márton hegyéhez kötve
Evangélikusok
A kép talán mégis összeáll
Isten hűséges munkatársa
e-világ
Fogyasztói böjt
Keresztény szemmel
Thököly, a „szlovák” király?
A hét témája
VI. Evangélikus Médiaműhely
Részlet Novotny Zoltán PRÚSZ-elnök köszöntőjéből
Lelkész politikusok, avagy politikus lelkészek
Vendégségben Kál-Vinnál
„Diákújság-írók” a médiaműhelyen
Gyorsjelentés
Kedves Szerkesztőség!
Reggeliáhítat-részlet
evél&levél
Ökumenikus volt a jubileumi istentisztelet Pápán
Erdélyi értekezés
Nem volt mód a megemlékezésre
Közlemények, nyilatkozatok
Az MEE Országos Elnökségének nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Hatvanéves fájdalom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent Bertalan nappala
„Együtt az ország népével”
Sakktábla
A vasárnap igéje
Őket is hazavárták!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Klimax kontra szeretet
Szószóró
Serdülni, de hogyan?
Cantate
„Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 48 „Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster