EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - Klimax kontra szeretet

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Klimax kontra szeretet

„Egyszerűen nem értem a feleségemet. Annyira megváltozott, hogy rá sem ismerek. Pedig mindene megvan, amire csak szüksége lehet. Szép házban lakunk, van mosogatógépe, saját kocsija. Én hűséges típus vagyok, munka után rohanok haza. Gyermekeink már kirepültek, de ők is megmondhatják, hogy nem iszom, nincsenek szenvedélyeim. A nejem mégis boldogtalan, sokat sír, ideges, féltékeny. Az orvos azt mondja, hogy klimaxos. Már a templomba se jár. Bezárkózik. Nem tudom, hogyan segítsek rajta. Olyannak szeretném látni, mint régen!”

Kedves Tibor! Köszönöm bizalmát! És köszönöm azt is, hogy – ellentétben sok közönyös férfitársával – segíteni szeretne hitvesének ebben a nehéz élethelyzetben! Hogy nem söpri a szőnyeg alá a problémát, és sajátjaként keresi a megoldást. Mert újra boldognak szeretné látni a feleségét! Eszembe jut a páli ige: „Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte…” (Ef 5,25)

Becsülendő, hogy anyagilag és érzelmileg már évtizedek óta gondoskodásával veszi körül feleségét, de ha lehet, most még inkább támaszt kell nyújtania számára! A menopauza (más néven változókor vagy klimax) természetes esemény, amely minden nő életében bekövetkezik; a petefészek működésének csökkenése vagy teljes megszűnése azt jelenti, hogy döntően lecsökken a női nemi hormon, az ösztrogén mennyisége a változókorba lépett nő szervezetében.

Ez a hormonhiányos állapot számtalan kellemetlen tünettel jár együtt. Ilyenek például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, álmatlanság, ingerlékenység. Gyakoriak lehetnek az ízületi és izomfájdalmak, szívdobogásérzés, de pszichés tünetek is, mint például a szorongás és az önértékelés zavara.

Levelében írja, hogy felesége boldogtalan, sokat sír, ideges és féltékeny az utóbbi időben. A felsorolt tünetek után egyértelmű, hogy hitvese a menopauza korszakát éli! Így nem lehet csodálkozni azon, hogy érzelmi megnyilvánulásai nem a megszokottak. Hogy sokszor ok nélkül sír, levert, és persze óriási az igény benne, hogy élete párja állandóan bizonyítsa, mennyire szereti, mennyire fontos és értékes a számára.

A nők többségének különösen is nehéz szembenéznie az idő múlásával. Hiába fiatalos a külső, a biológiai órát nem lehet becsapni. Korunk pedig a fiatalságot isteníti. A címlapsztárok plasztikázott szépsége, a ráncosodás elleni krémek és módszerek dömpingje, a sikeres nők álomvilágának ideája mind-mind arról beszél, hogy nekünk, asszonyoknak fiatalnak kell maradnunk bármi áron, hogy versenyképesek lehessünk. Versenyképesek a nálunk fiatalabb munkaerővel, a férjünket megigéző ifjú hölgyekkel és minden egyéb kihívással és elvárással szemben. És ez sokszor meghaladja az erőnket, kedves Tibor! Főleg, ha erre már a hormonok (vagy a hormonok hiánya) is predesztinálnak minket!

Higgye el, kedves levélíró testvérem, itt csak a megértő szeretet segít. Az őszinte, elfogadó légkör. Kedves felesége semmire sem vágyik jobban, mint arra, hogy ön megértse azokat az élettani tényezőket, melyek most olyan sodróan nehéz, de mégis visszafordíthatatlanul természetes szerepet töltenek be a testében. És persze kihatnak lelkiállapotára is.

Ez alatt az időszak alatt nagyon fontos számára a ragaszkodás és a gyengédség. Legyen még figyelmesebb, mint korábban! Dicsérje meg gyakran, és engedje, hogy hitvese a vállán sírja ki magát. Elképzelhető, hogy ha e helyett azzal próbálja vigasztalni, hogy állapota hamar rendeződik majd, vagy noszogatni kezdi, hogy „szedje végre össze magát”, akkor a várt hatás ellenkezőjét éri el. Nem kell erőltetni azt sem, hogy gondolkodjon pozitívan. Mert most éppen erre képtelen. Nem szabad megróni azért, mert nem megy a templomba! Egészen biztosan úgy érzi, hogy nehezére esne most kedélyesen beszélgetni a gyülekezeti tagokkal. Talán attól is fél, és előre szégyenkezik is miatta, hogy az istentiszteleten sírógörcs fojtogatja majd, amelyen nem tud uralkodni.

Ellenben mellé kell ülni a Szentírással. És vele, érte imádkozni. Isteni válaszokra van szüksége és emberi ölelésre. Hogy megérezze: van felette és mellette valaki, aki megérti, min megy keresztül. Ebben a hordozó imádságos légkörben, együtt érző hallgatásával elősegítheti, hogy felesége kifejezhesse a frusztrációját. Mert ki kell adnia magából a felgyülemlett fájdalmait ahhoz, hogy gyógyulhasson – de nem mindegy, miként! Ha befelé robban a felgyülemlett feszültség, az saját magára nézve, ha pedig kifelé, az a családjára nézve káros. De ha fölfelé, az Úrnak mondja el, kiabálja ki életterheit, akkor elcsendesül a szíve. Így minden bizonnyal testi tünetei is elviselhetőbbek lesznek, és a szeretteitől sem szigetelődik el.

Tibor, szívből remélem, hogy válaszom elindította a megoldás felé vezető úton! Ne feledje: „Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban, azzal a vigasztalással, amellyel az Isten vigasztal minket.” (2Kor 1,3–4)

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Happy end?!
Novemberi nyár
A minket tápláló gyökerek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Paragrafusoktól féltem egyházunkat
Ülésezett az országos presbitérium
Egy nem teljesen kész orgona szentelése Székesfehérváron
A „világ végén” is Isten tenyerén
A negyvelegi templomtorony ünnepe
Új doktorok hittudományi egyetemünkön
Részletek dr. Frenkl Róbert leköszönt országos felügyelőnek az MEE Országos Presbitériumának záróülésén elmondott jelentéséből
Tanítványok lehetünk
Ifjúsági munkás is van itt!
Keresztutak
A hitbuzgó jobboldaliság göröngyös amerikai útjai
Ismerjük meg az ökumenét – Rómában!
Szent Márton hegyéhez kötve
Evangélikusok
A kép talán mégis összeáll
Isten hűséges munkatársa
e-világ
Fogyasztói böjt
Keresztény szemmel
Thököly, a „szlovák” király?
A hét témája
VI. Evangélikus Médiaműhely
Részlet Novotny Zoltán PRÚSZ-elnök köszöntőjéből
Lelkész politikusok, avagy politikus lelkészek
Vendégségben Kál-Vinnál
„Diákújság-írók” a médiaműhelyen
Gyorsjelentés
Kedves Szerkesztőség!
Reggeliáhítat-részlet
evél&levél
Ökumenikus volt a jubileumi istentisztelet Pápán
Erdélyi értekezés
Nem volt mód a megemlékezésre
Közlemények, nyilatkozatok
Az MEE Országos Elnökségének nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Hatvanéves fájdalom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent Bertalan nappala
„Együtt az ország népével”
Sakktábla
A vasárnap igéje
Őket is hazavárták!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Klimax kontra szeretet
Szószóró
Serdülni, de hogyan?
Cantate
„Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 48 Klimax kontra szeretet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster