EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 48 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek. Ez 36,27 (Jn 16,13a; Mt 25,1–13; Jel 21,1–7; Zsolt 90) Az egyházi év utolsó hetének küszöbén – amikor figyelmünk a vég, az ítélet és a számadás felé fordul – a prófétai szó evangéliumot hirdet. Isten a lelkét adja, hogy az vezessen minket. Ezzel egyrészt azt teszi világossá, hogy magunktól képtelenek vagyunk tenni akaratát, Lelkével elvégzi azt bennünk és velünk. Másrészt a Lélek segítségünkre van abban, hogy idejében megtérjünk, parancsolatai szerint éljünk, megtarthassuk és teljesíthessük akaratát.

Hétfő

A tanítványok összeszedték, és tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyérből való darabokkal, amelyek feleslegesek voltak azoknak, akik ettek. Jn 6,13 (Jóel 2,21; 5Móz 34,1–7/8/; Ézs 1,1–9) Jézus mindig bőségesen ad, nem szűkmarkúan. A nagy tömeg már jóllakott, a maradék felesleges. Emberi elgondolás szerint igen, de Jézus szemével nem. Az igéjével tápláló Jézus úgy látja ma is, hogy ami feleslegesnek látszik, az is éltető, erőt adó táplálék. Az utolsó időkben is érdemes a „morzsákra” figyelni. Életet adó, örök életre vezérlő táplálék lehet nekünk is, másoknak is.

Kedd

A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy kölcsönös egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját. (Róm 15,5–6 Zsolt 68,27; 1Pt 1,13–21; Ézs 1,10–20) Nagyon érezzük életünkben az egyetértés hiányát. Közösségek, kapcsolatok mennek tönkre, meghidegül a szeretet, és kibírhatatlan lesz az élet. Szükségünk van arra az erőre, amelyet csak Isten adhat meg. Tőle kaphatunk türelmet, hiszen ő hosszútűrő mivelünk. Kész volt feláldozni Fiát, hogy eltörölje a bűnt, mely az egyetértés akadályozója és tönkretevője. Tanít a türelemre, hogy nyugodt életet élhessünk, és ezzel is dicsőíthessük mennyei Atyánkat. Így veszi el nyomorúságunkat, és vigasztal bennünket.

Szerda

Nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te nagy irgalmadban bízva visszük eléd könyörgéseinket. Dán 9,18c (1Kor 15,10; 1Kor 3,9–15; Ézs 2,1–5) Tanuljuk meg Dánieltől Isten kegyelmes voltát és a kegyelemben való bizakodást! Amikor Isten szabadításáért, életünk nyugalmáért imádkozunk, nem a magunk tetteiben bizakodunk. Lutherrel együtt valljuk, imádkozzuk és énekeljük: „Nékünk nincs semmi érdemünk, / Csak kegyelmedből élünk.” (EÉ 402,2) Ez Isten csodálatos igazsága: ő cselekedett értünk. Életmentő segítsége az ő dicsőségét szolgálja, és ha mi erre az irgalomra bízzuk magunkat, ezzel is dicsőségét munkáljuk.

Csütörtök

Mi a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét. Gal 5,5 (Ézs 45,17; Kol 4,2–6; Ézs 3,1–15) Az ige útmutatása a héten már többször mutatott a Lélek munkájára. Krisztus visszajövetelére nem készülhetünk a magunk gondolkodásával, filozófiájával. Eljövetele az igazság beteljesedése lesz. De az ítélet nem emberi igazságunk szerint lesz! Jézus elhozta Isten „másféle igazságát”, azt, hogy az ártatlan Bárány áldozata elegendő minden bűnünk eltörlésére, megbocsátására. A Lélek munkálja bennünk azt a hitet, mely reménységgel tud bízni abban, hogy Istennek ez az igazsága a miénk is. Örömmel, nem pedig félelemmel várjuk visszajövetelét!

Péntek

A szétszóródottakat összegyűjtöm, dicsővé és hírnevessé teszem őket az egész földön, ahol gyalázták őket. Zof 3,19 (Jel 21,5; Mt 27,50–54; Ézs 4,2–6) A prófécia a babiloni fogságból szabaduló népnek szól. Legnagyobb nyomorúságuk a szétszóródottság. Vannak „otthon maradtak” és szórványban élők. Isten népének, az egyháznak ma is ilyen a helyzete. Kisebbségben élünk a világban és különböző helyzetekben. Szeretnénk látni a nagy egészet, de csak a különbségeket tapasztaljuk. Elismerés, megtűrés, gyalázás és üldözés egyaránt előfordul, de arra van ígéretünk, hogy Krisztus visszajövetelekor nyilvánvalóvá lesz az összegyűjtés, a Krisztusban, hitben és hűségben feltámadottak együttléte, a győztesek öröme, az üdvözültek dicsősége és hírneve.

Szombat

Mert én hű vagyok – így szól az Úr –, nem tart örökké haragom. Csak ismerd el bűnödet, hogy hűtlenül elhagytad Istenedet, az Urat. Jer 3,12c–13a (3Jn 11b; Jel 21,10–14.21–27; Ézs 5,1–7) A hűséges Isten áll az utolsó idők eseményei mögött. Hűsége abban mutatkozik meg, hogy „nem tart örökké” haragja. Emésztő tűz és kárhozatos pusztulás lenne haragjának következménye; Krisztus ettől váltott meg minket. Ma is szól a megtérésre hívó szó ezért. Amit tennünk kell: elismerni bűnünket, hűtlenségünket, Istentől való elfordulásunkat. És elfogadni hittel irgalmát, hogy haragja megszűnt, és megkegyelmezett nekünk.

Tóth-Szöllős Mihály


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Happy end?!
Novemberi nyár
A minket tápláló gyökerek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Paragrafusoktól féltem egyházunkat
Ülésezett az országos presbitérium
Egy nem teljesen kész orgona szentelése Székesfehérváron
A „világ végén” is Isten tenyerén
A negyvelegi templomtorony ünnepe
Új doktorok hittudományi egyetemünkön
Részletek dr. Frenkl Róbert leköszönt országos felügyelőnek az MEE Országos Presbitériumának záróülésén elmondott jelentéséből
Tanítványok lehetünk
Ifjúsági munkás is van itt!
Keresztutak
A hitbuzgó jobboldaliság göröngyös amerikai útjai
Ismerjük meg az ökumenét – Rómában!
Szent Márton hegyéhez kötve
Evangélikusok
A kép talán mégis összeáll
Isten hűséges munkatársa
e-világ
Fogyasztói böjt
Keresztény szemmel
Thököly, a „szlovák” király?
A hét témája
VI. Evangélikus Médiaműhely
Részlet Novotny Zoltán PRÚSZ-elnök köszöntőjéből
Lelkész politikusok, avagy politikus lelkészek
Vendégségben Kál-Vinnál
„Diákújság-írók” a médiaműhelyen
Gyorsjelentés
Kedves Szerkesztőség!
Reggeliáhítat-részlet
evél&levél
Ökumenikus volt a jubileumi istentisztelet Pápán
Erdélyi értekezés
Nem volt mód a megemlékezésre
Közlemények, nyilatkozatok
Az MEE Országos Elnökségének nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Hatvanéves fájdalom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent Bertalan nappala
„Együtt az ország népével”
Sakktábla
A vasárnap igéje
Őket is hazavárták!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Klimax kontra szeretet
Szószóró
Serdülni, de hogyan?
Cantate
„Mily nagy az Úr kegyelmessége” – a felvilágosodás korának énekei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 48 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster