EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 49 - Kisböjt Gundel-életrecepttel

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Kisböjt Gundel-életrecepttel

Faluhelyen kisböjtnek is nevezik az adventi időszakot. Erre utal a liturgikus szín, a lila, a bűnbánat színe. Ennek szöges ellentéte mindaz, amit a konzumtársadalom reklámgépezete harsog ezekben a hetekben. Elcsendesedés helyett zajos tülekedés a bevásárlóközpontokban, ahol november óta bömböl a „Csendes éj” a hangszórókból. Önvizsgálat helyett lázas keresgélés a polcokon: vajon akad-e még valami, amire ugyan igazából senkinek sincs szüksége, de akciós?… Egészséges önkorlátozás, méregtelenítő böjt helyett dühödt szerzési vágy, fogyasztási kényszer űzi-hajtja milliónyi embertársunkat – és ez alól gyakran mi sem vagyunk kivételek.

Természetesen felesleges mindezen károgni, de úszni az árral sem kötelező. Sőt, igazán ellenszélben izgalmas feladat jó irányba vitorlázni. Bizony nagy szükségünk lenne erre a pár hetes kisböjtre. Nemcsak a hosszú tél után indokolt a tavaszi méregtelenítő böjti kúra, hanem az idei őszön is „lerakódott bennünk” annyi mérgező feszültség és gyűlölet, hazug szó és keserű indulat, hogy van miből tisztulni, lenne mit lerakni, megbánni, megbocsátani.

Az adventi kisböjt nem fogyókúra. Ez utóbbi ma már szinte kötelező „tömegsport”. Milliók próbálnak megszabadulni a mértéktelen fogyasztás és az egészségtelen életmód miatt felszedett súlyfelesleg veszélyes terhétől. De míg a fogyókúrának bennünk rejlő, tőlünk függő oka van, addig az adventi böjt „rajtunk kívül lévő” célt kínál: az érkező adventi királlyal, Jézus Krisztussal való találkozást. Neki szeretnénk helyet készíteni agyonzsúfolt életünkben, szétzilált közösségeinkben. Kemény feladat ez, hiszen fel kell ismernünk és be kell vallanunk, hogy életünk alapnyomorúsága nem a „túl kevés”, hanem a „túl sok” kísértése. Vajon van-e elég bátorságunk kipróbálni 2006 karácsonyán a gyakran idézett, de ritkán vállalt igazságot: a kevesebb – több?!

Félreértéseket elkerülendő: „kevesebb” alatt nem a gazdasági megszorítások okozta kényszerpályára gondolok, hanem olyan tudatos önmérsékletre és önkorlátozásra, melynek nyomán talán éppen azoknak adhatunk többet az ünnep ajándékaiból, akik szorongva készülnek a karácsonyra…

Miközben nehezen szokjuk a gondolatot, hogy ki tudja, hány szűk esztendő vár hazánkra és egyházunkra, meglepő spirituális kincsekre bukkanhatunk. Egy ilyen friss felfedezésem örömét szeretném megosztani az Olvasóval.

A Deák téri gyülekezet istentiszteletén a napokban – népes rokonságával együtt – megemlékeztünk a gasztronómia fejedelméről, az ötven éve elhunyt Gundel Károlyról. Talán kevesen tudják, hogy Bajorországból származó hittestvérünk a legnehezebb élethelyzetekben is – fokozatos megvakulás, teljes vagyonvesztés, a család kitelepítése – imádságos lélekkel vallotta meg hitét.

Ennek az élő hitnek ma is erőt adó dokumentuma az a levélrészlet, amellyel érte aggódó Imre fiát vigasztalja: „Az én Uram kegyelme megadta nékem a lelkierőt minden keresztjének jajszó nélkül való türelmes viselésére, és megengedte, hogy mindenért, ami jó vagy ami keserves, az ő nevét áldjam…” (Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről. Mezőgazdasági Kiadó, 1987)

A dinasztiáról szóló kötet közkincscsé teszi Gundel Károly napi imájának egy részletét is: „Köszönöm a könnyeket, amelyekben bűnbánatom ég, köszönöm, hogy álmaimban érezhetem rég porladó kezek simogatását… Köszönöm, hogy még remélhetek egy szent hazatérést. Kérlek, légy velem, szeretteimmel és bujdosó magyar testvéreimmel…”

Latinovits Zoltán, a színészzseni Gundel unoka egyik levelében így emlékszik a nagyszülői otthonra: „Köszönöm, hogy megtanított imádkozni, Istent hinni, hinni a szépben, tisztában, hinni a gyerekek tiszta szemében és romlatlan lelkében – és hinni azt, hogy alapjában talán tényleg mindenkiben van szikrája a jónak, talán mindenkiben van valami parányi szeretet…”

Nem tudom, hány család ünnepi asztalára kerül majd desszertként a világhírű Gundel-palacsinta, melynek receptjét sokan ismerik. Hálás vagyok, hogy az emlékező család felhívta a figyelmemet egy olyan – kevésbé ismert – Gundel-életreceptre, amely nemcsak a kisböjti, adventi időszakot, hanem egész életünket megédesítheti.

A tizenhárom (!) gyermekes család titkát Gundel Károly szellemesen, receptstílusban fogalmazta meg egy korabeli színházi lap számára: „Főzd meg jó puhára, akit kiválasztottál, szeresd olyan forrón, ahogyan csak szeretni tudsz. Hámozd le az önzésnek még a csíráját is. Fordítsd minden erődet és figyelmedet családod javára. Ne keresd az életnek más fűszerét, mint amit munkád és családod nyújt, és ne kívánd, hogy mindig neked legyen igazad. Mint kötőanyag, legalkalmasabb a gyermek. Minél több, annál jobb. Az élet ízét, zamatját ők javítják.”

Jó étvágyat, jobb életet! Jóízű kisböjtöt és nagyünnepet kívánok!

Gáncs Péter püspök, Déli Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csak légy kissé áldott csendben
Adventi ügyfélkapu
Szüntelen várakozásban
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Letette esküjét a kilencedik zsinat
Normatívák és isteni normák
A zsinat által megválasztott országos és zsinati tisztségviselők
Bauhofer-évforduló
Kezdeményező déliek
Gályarab prédikátorra emlékeztek
Pro Urbe Erzsébetváros
Egyházmegyei csendesnap az Európai Unióról
Keresztutak
Testvérek a Mikulás földjén
Kit hívjunk meg vacsorára?
A norvég evangélikus egyház szinódusa jóváhagyta állam és egyház szétválasztását
Lemondott Igor Misina szlovák püspök
Angyalfa-hálózat
Adventi gyertyagyújtás Szabadkán harmadízben
Evangélikusok
Kisböjt Gundel-életrecepttel
e-világ
Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava
Keresztény szemmel
Adventi látogatás
Az első lépés
A hét témája
Az amerikai vallástudomány Mekkájában
Gyülekezetépítés új módszerekkel
Mária néni megelőzött!
evél&levél
„Nem féltem a lányomat!”
Ötről a hatra
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Ellenőrzött tartalom, garantált mosoly”
Aki nem lett „a szürkék hegedőse”
Karácsonyi kiállítás a Hegyvidék Galériában
Másoknak magam megmutatni
Jótékonysági hangverseny
Töltött csiga
A vasárnap igéje
Fel kell ébrednetek!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Veni redemptor gentium – adventi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 49 Kisböjt Gundel-életrecepttel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster