EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 49 - Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava

A Pesti Egyházmegye tiltó határozata ellenére Pest vármegye 1806. augusztus 28-án közgyűlési határozatával megalapította a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközséget. Budapest legnépesebb, négy templommal rendelkező evangélikus közössége november 8. és 12. között ötnapos bicentenáriumi rendezvénysorozattal emlékezett az elmúlt kétszáz esztendőre. A gyülekezet médiamunkásai gyülekezeti logó tervezésével, a rákosligeti fiókegyház teljes irattárának digitalizálásával, dr. Kósa Pál A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség története című könyvének a kiadásával, valamint a 200 éve a Rákosmentén című rövidfilmmel készültek az ünnepi alkalomra.

2002-ben jelent meg A templom egere című könyv, melyet Bogdányi Gábor, egyházunk Internet Munkacsoportjának a vezetője szerkesztett. A kötet célja a legkorszerűbb informatikai eszközöknek, az internetnek, az elektronikus levelezésnek a népszerűsítése volt. Az elmúlt évek során gyülekezetünkben az ott leírtak jelentős része megvalósult, az elsők között kezdtük használni az információs forradalom vívmányait.

  1. óta adjuk ki Kereső Szó címmel a gyülekezet értesítőjét. Évente két alkalommal minden gyülekezeti tag megkapja, és valamennyi szám on-line változata letölthető a gyülekezeti honlapról. Jelentősen csökkentette a finn testvérgyülekezeteinkkel való kapcsolattartás költségeit az elektronikus levelezés és az interneten való telefonálás.

Gyülekezetünk csatlakozott az evangélikus teleházprogramhoz is. A gyülekezeti teremben elhelyezett számítógépek különösen ifjainkat vonzották mágnesként, de nagy hatással voltak az informatika eszközeit használó gyülekezeti tagokra, a teleház működtetésében jeleskedő testvérekre is.

A jelentős múlttal rendelkező gyülekezet irattára forrásanyag történelmi, helytörténeti kutatásokhoz. E munkát könnyíti meg Debnár László presbiter egyedülálló munkája. A ma egységes rákoskeresztúri gyülekezetben korábban több fiókegyház létezett. Debnár László a teljes rákosligeti irattárat digitalizálta, mely mindenki számára hozzáférhető a gyülekezet honlapján – http://rakoskeresztur.lutheran.hu. A legrégebbi feldolgozott dokumentum 1904-ből származik, a „legújabb” kézirat a múlt század ’70-es éveiből való. A megjeleníthető dokumentumok száma meghaladja az ezret. A fotókkal is gazdagon illusztrált anyagból minden kézirat letölthető képfájlként, jelentős részük szövegszerkesztett fájlok formájában is olvasható.

A publikált dokumentumok közül figyelemre méltóak gyülekezetünk néhai tiszteletbeli felügyelőjének – Sándy Gyulának – a rákosligeti templom építéséhez készült alaprajzai, az alapító irat, valamint a Kovácsovics felügyelő által kézzel írt rákosligeti egyháztörténet.

Dr. Kósa Pál parókus lelkészünk (1934–1974) írta és szerkesztette a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség története című könyvet, mely 1984-ben a pártállami körülmények között mindössze öt példányban „jelenhetett meg”. A könyv tartalma már legalább tíz esztendeje elérhető az interneten, így nem lehet véletlen, hogy több újságcikk mutatott feltűnő azonosságot a korábban Kósa Pál és szerzőtársai által megfogalmazott mondatokkal. A kötet egyes – a korábbi rákoshegyi, illetve a rákosligeti fiókegyházat érintő – fejezetei is már megjelentek egy-egy jelentősebb gyülekezeti évfordulóra. Ennek ellenére a teljes, 242 oldalas kötet megjelenését sokan várták a gyülekezetben, Budapest XVII. kerületében. A könyv az önálló keresztúri egyházközség megalapítása kétszázadik évfordulójának a tiszteletére, a helyi német kisebbségi önkormányzat anyagi támogatásával jelenhetett meg. A könyvborító, a könyvborítón megjelenített gyülekezeti logó Szettlik Péter munkáját dicséri.

A gyülekezeti honlap – http://rakoskeresztur.lutheran.hu – is fontos kortörténeti dokumentumok forrása. Letölthető az a Filmhíradó-részlet, mely az 1943. november 14-i templomszentelést őrizte meg. E rövid filmrészlet az egyetlen, Túróczy Zoltán alakját megőrző filmfelvétel.

A bicentenáriumi ünnepség tiszteletére készült el Léránt István negyvenperces rövidfilmje 200 éve a Rákosmentén címmel. A filmben felhasználtuk a korábban a gyülekezet által kiadott Megláttam népem nyomorúságát című könyv alapján készült azonos című, Fabiny Tamás által készített riportfilm egyes részleteit. A rövidfilm végén hangzik el az „Üzenet a jövőnek” című rákoskeresztúri „hitvallás”, mely a ma élő keresztúri gyülekezet utódoknak szóló üzenete. A különösen mély hitbéli és gondolati tartalmat Wiszkidenszky András fogalmazta meg.

A „keresztúri médiaműhely” Isten segítségével már készül a folytatásra. A gyülekezet tagjainak a rövidfilm DVD-változatának elkészítése, Debnár László rákosligeti munkájának kiadása, a rákoscsabai irattár digitalizálása, a rákoskeresztúri honlap megújítása és természetesen a teleház életének megélénkítése, újraszervezése ad munkát e téren a következő félév során.

Dr. Léránt István felügyelő


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csak légy kissé áldott csendben
Adventi ügyfélkapu
Szüntelen várakozásban
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Letette esküjét a kilencedik zsinat
Normatívák és isteni normák
A zsinat által megválasztott országos és zsinati tisztségviselők
Bauhofer-évforduló
Kezdeményező déliek
Gályarab prédikátorra emlékeztek
Pro Urbe Erzsébetváros
Egyházmegyei csendesnap az Európai Unióról
Keresztutak
Testvérek a Mikulás földjén
Kit hívjunk meg vacsorára?
A norvég evangélikus egyház szinódusa jóváhagyta állam és egyház szétválasztását
Lemondott Igor Misina szlovák püspök
Angyalfa-hálózat
Adventi gyertyagyújtás Szabadkán harmadízben
Evangélikusok
Kisböjt Gundel-életrecepttel
e-világ
Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava
Keresztény szemmel
Adventi látogatás
Az első lépés
A hét témája
Az amerikai vallástudomány Mekkájában
Gyülekezetépítés új módszerekkel
Mária néni megelőzött!
evél&levél
„Nem féltem a lányomat!”
Ötről a hatra
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Ellenőrzött tartalom, garantált mosoly”
Aki nem lett „a szürkék hegedőse”
Karácsonyi kiállítás a Hegyvidék Galériában
Másoknak magam megmutatni
Jótékonysági hangverseny
Töltött csiga
A vasárnap igéje
Fel kell ébrednetek!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Veni redemptor gentium – adventi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 49 Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster