EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 49 - Veni redemptor gentium – adventi énekeink

Cantate

Ünnepeink

Hozzászólás a cikkhez

Veni redemptor gentium – adventi énekeink

Sorozatunk mostani részében énekeskönyvünk adventi énekeit mutatjuk be. Az ünnepekhez kapcsolódó énekek feladata a hit legfontosabb alapelveinek, az ünnep teológiai tartalmának közvetítése. Mindamellett, hogy „szánkba adják” az ünnep tanítását, kitűnnek Isten-dicséret voltukban is. (E. Zs.)

Az Úr eljövetelének, az adventnek (adventus Domini) az ünneplése a 4–5. századra vezethető vissza, amikor karácsony megünneplése túlragyogta a megelőző századokban uralkodóvá vált vízkeresztét. Így a korábban az epifániát előkészítő időszak a megtestesülés ünneplése elé került.

Az ünnep megszilárdulása együtt járt az ünnep liturgiájának, azaz az istentiszteleten elhangzott bibliai olvasmányok és énekek rendjének rögzülésével. Mivel az ünnep tanításának egyetlen fóruma maga az istentisztelet volt, magukba az ott felhangzó énekekbe kellett belesűríteni mindazt, „amit az adventről tudni kell”. Melyek is az adventi időszakban hangsúlyozott gondolatok?

„E napok betöltét / Régtől jövendölték/ Prófétabeszédek / Az emberiségnek…” (EÉ 134,2) – A prófétákra (akik már előre megjövendölték Krisztus eljövetelét) való visszaemlékezés ebben az időben nyeri el az egész egyházi évben egyedülálló helyét.

„Megtört az ősi átok…” (EÉ 140,1) „A Megváltó jön el. / Bűn átkát, erejét / Megtöri vérével…” (EÉ 132,3) – Ezen énekeink Jézus megváltó voltát hangsúlyozzák. Ő megmenti az emberiséget a gonosz hatalmától, és „ördögnek fejét tapodja sarkával” (ahogy az a 132. ének ősében, a gregorián szekvencia szövegében áll).

„Az egész világ megreng, / Ég és föld elmúlnak…” (EÉ 146,4) „Eljön újra: megítél / Élőket, holtakat.” (EÉ 141,6) „Ébren kell fogadnunk…” (EÉ 134,3) „Készítsd el szívünket / Józan vigyázásra…” (EÉ 136,6) – Az Úr jelenben történő eljövetele egyben a világvégi, második eljövetel előkészítése, ezért kaphat helyet a virrasztás az előkészületi időben.

A legtöbb énekünkben mindhárom előbb említett gondolatelem megtalálható. A középkori kanciók, azaz a srofikus vallásos énekek legfőbb sajátsága, hogy az ünnep tartalmát röviden és tömören foglalják össze. Egy ilyen típusú himnusz nyomait őrzi az Istennek szent Fia (EÉ 136). Emellett vannak olyan énekeink, amelyek specifikusan egy-egy meghatározott adventi vasárnaphoz kötődnek.

Paul Gerhardt „Mint fogadjalak téged…” kezdetű korálja (EÉ 141) Krisztus Jeruzsálembe való bevonulását (advent 1. vasárnapjának evangéliuma) idézi, és ezzel lehetőséget ad az ének kiemelten e napon történő alkalmazására. A pálmaágmotívum átvitt értelemben előkerül Georg Weissel dicsőítő énekében is: Jer, tárjunk ajtót még ma mind! (EÉ 137) Ez az ajtónyitás mint szívünk kinyitása a zsidó hagyományra utal, amelyben a szövetség ládájának templomba való bevonulását, tehát Izrael Istenének népe közötti megjelenését az „Emeljétek föl fejeteket, ti kapuk, emelkedjetek föl, ti ősi ajtók, hogy bemehessen a dicső király!” (Zsolt 24,7) szavakkal ünnepelték. Ahogy ott a zsoltár a hétkezdő reggeli imádság éneke, úgy válhat számunkra ez az ének advent kapujává.

A Jöjj, népek Megváltója! (EÉ 131) talán mindenhol az 1. vasárnap nyitányává vált. Érdekes, hogy éppen ez az ének volt az, amely eredetében nem adventhez, hanem karácsonyhoz kapcsolódott. A Veni redemptor gentium – a himnuszköltészet atyjának, Szent Ambrusnak az alkotása – a karácsony teljes tartalmát összefoglalta. Luther ebből a gregorián énekből készítette el az általunk is ismert – sajnos énekeskönyvünkben nem teljességében közölt – korált.

Valentin Thilo „Várj, ember szíve, készen…” kezdetű éneke (EÉ 140) szorosan kapcsolódik advent utolsó vasárnapjához. (Az ének Ézs 40,3–4-ből vett idézete visszaköszön a vasárnap Keresztelő Jánosról szóló evangéliumi szakaszában.) Eredetében szintén advent utolsó napjaihoz kapcsolódik az Ó, jöjj, ó, jöjj, Immánuel (EÉ 133). December 17. és 23. között a vesperás Magnificatjának keretdallamaként hangoztak fel az ó betűvel bevezetett „Ó-antifónák”, minden napra egy-egy újabb, Krisztusra vonatkoztatott bibliai képpel.

Megváltó Urunk eljövetelére való várakozásunkban váljanak énekeink ebben az adventi időben is napi fohászunkká: „Ádventi vendég, végy szállást minálunk, / Szívünkben állíts trónt, örök Királyunk.” (EÉ 145,5)

Győri Noémi


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csak légy kissé áldott csendben
Adventi ügyfélkapu
Szüntelen várakozásban
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Letette esküjét a kilencedik zsinat
Normatívák és isteni normák
A zsinat által megválasztott országos és zsinati tisztségviselők
Bauhofer-évforduló
Kezdeményező déliek
Gályarab prédikátorra emlékeztek
Pro Urbe Erzsébetváros
Egyházmegyei csendesnap az Európai Unióról
Keresztutak
Testvérek a Mikulás földjén
Kit hívjunk meg vacsorára?
A norvég evangélikus egyház szinódusa jóváhagyta állam és egyház szétválasztását
Lemondott Igor Misina szlovák püspök
Angyalfa-hálózat
Adventi gyertyagyújtás Szabadkán harmadízben
Evangélikusok
Kisböjt Gundel-életrecepttel
e-világ
Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava
Keresztény szemmel
Adventi látogatás
Az első lépés
A hét témája
Az amerikai vallástudomány Mekkájában
Gyülekezetépítés új módszerekkel
Mária néni megelőzött!
evél&levél
„Nem féltem a lányomat!”
Ötről a hatra
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Ellenőrzött tartalom, garantált mosoly”
Aki nem lett „a szürkék hegedőse”
Karácsonyi kiállítás a Hegyvidék Galériában
Másoknak magam megmutatni
Jótékonysági hangverseny
Töltött csiga
A vasárnap igéje
Fel kell ébrednetek!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Veni redemptor gentium – adventi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 49 Veni redemptor gentium – adventi énekeink

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster