EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 49 - Gyülekezetépítés új módszerekkel

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Gyülekezetépítés új módszerekkel

Vezetőképző kongresszus Brémában

A mai Németország legkisebb önálló szövetségi tartománya két városból áll; az egyik Bréma. Az észak-németországi település hatvannyolc evangélikus gyülekezete is jelzi a több mint félmilliós lakosság többségi protestáns karakterét. A város csaknem teljesen elpusztult a II. világháborúban. Ha napjainkban e város nevét hallja valaki, a brémai muzsikusok jutnak eszébe. A legenda szerint négy állat: a szamár, a kutya, a macska és a kakas egymás hátára állva akadályozta meg a galád betörők tervének végrehajtását, mivel „hangversenyük” megfutamodásra késztette a bűnözőket. A vagyont és a jó közerkölcsöt védő állatok szobra több forgalmas helyen látható a városban.

A Willow Creek elnevezésű közösség tagjaiból álló egyházi kongresszus évente tartja üléseit, kizárólag mély spirituális tartalommal. A közösség székhelye Gießen városa, de összejöveteleit felváltva rendezi Németország különböző tartományi egyházaiban. A mintegy másfél évtizede Amerikából érkezett kezdeményezés az evangélium hatékonyabb hirdetésére és a gyülekezetépítés erőteljesebb módszereire hívja fel a figyelmet. A mostani ötezer-hatszáz résztvevő együttlétét műholdas adás révén Linzben (Ausztria) és Winterthurban (Svájc) is láthatták.

Az a felismerés, hogy a mai fiatal nemzedék a kortárs könnyűzene dallamaival közelíthető meg hatásosan, a november közepi konferencia programjából is nyilvánvalóvá vált. Magas színvonalon játszó zenekar kíséretében szép hangú énekesek mély átéléssel hívták közös éneklésre a többségében harminc éven aluli résztvevőket. A liturgiát helyettesítő Kyrie, Gloria énekek modern hangszerelésben, de felismerhető szöveggel köszöntek vissza a hagyományos istentisztelet rendjében járatos résztvevőknek.

A jelenlevők nagy többsége evangélikus, protestáns önkéntes gyülekezeti munkás volt. Ők saját gyülekezetükben a gyülekezeti élet különböző részfeladataiért felelősek: családlátogatás, gyermekmunka, idősek gondozása, ifjúsági csoportok vezetése, PR-tevékenység, zenekar szervezése, technikai eszközök biztosítása, renoválások lebonyolítása és így tovább.

Az előadások az elkötelezett keresztény életre biztattak annak a fontos felismerésnek a fényében, hogy nincs szebb és szükségesebb feladatunk Isten országának az építésénél. Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de lelkében kárt vall? – kérdezi tőlünk Jézus. Más szóval a mai konzumtársadalom éppen azért veszíti el az életörömöt, mert nem helyezi első helyre a lelki értékeket, a Krisztussal való életet. Ha pedig valakinek az életében Krisztus elfoglalja az első helyet, akkor nincs számára fontosabb cél, mint ennek a felismerésnek a továbbadása.

Az amerikai hátterű mozgalom egyik alapítója, Bill Hybels a gyülekezeti munkaágak vezetői továbbképzésének a fontosságáról szólt meggyőző erővel. Számomra az ő gondolatai jelentették a legnagyobb élményt, és adtak belső indíttatást. Fiatalokat és felnőtteket hozzásegíteni ahhoz, hogy életüket, képességeiket állítsák a hit terjedésének, a közösség építésének a szolgálatába. Lehet, hogy e világi foglalkozásuk monoton szalagmunka, de Isten országának az építéséért hatékonyan, erővel tudnak tenni. Ez pedig értelmet adhat az életüknek.

A következő előadó Rick Warren volt. 1980-ban lakószobájában gyülekezetet alapított, alig néhány hívővel. Ma ebben a gyülekezetben húszezren látogatják hétvégenként az istentiszteleteket! Rick Warren az élet távlatait, a gyülekezet létének és feladatának vízióját vetítette a hitre jutottak elé, akik ennek a látásnak a továbbvivői lettek.

Nancy Beach a gyülekezeti élet művészeti adottságokkal megajándékozott híveit fogja össze. Előadásában a megbocsátás szabadságáról szólt felszabadító erővel. Felszólította hallgatóságát, hogy írjanak levelet annak, akivel nem rendezett a kapcsolatuk, akkor is, ha erre az egyoldalú kezdeményezésre negatív válasz érkezik, vagy ha elmarad a reagálás.

A greifswaldi evangélikus gyakorlati teológiai professzor, dr. Michael Herbst a Németország keleti tartományaiban élő egyházak helyzetét ábrázolta, s beszámolt arról a kezdeményezéséről, amely a kívülállók megszólítását tűzte ki célul. Missziói elkötelezettségük kisugárzó erővel hat az egyháztól elidegenedett környezetben. Nyilvánvalóvá tette, hogy csak az igényes, szellemileg is magas színvonalú és konkrét élethelyzetben megszólító prédikáció éri el a 21. század emberét. Ugyanakkor csak a megértő, egymást hordozó, egymással törődő közösség tudja magához vonzani, befogadni és megtartani az újonnan érkezőket. Ehhez jól képzett munkatársi gárda szükséges. Ezért a gyülekezetimunkás-képzés legalább olyannyira fontos, mint a korszerű lelkészképzés. Amelyik egyház nem él hívei aktív szolgálatba állításával, az nem tud élő közösségként megmaradni a posztmodern világ ezernyi kísértése között. A kor kihívásainak csak a közösségben végzett tanúságtétel tud eredményesen megfelelni.

A legidősebb előadó a hosszabb ideje Németországban élő s szolgáló Gordon MacDonald lelkész volt, aki megértő humorral és atyai bölcsességgel igyekezett segíteni a kudarcok feldolgozásában és a váratlan helyzetek kezelésében.

Közel hatezer ember élt együtt krisztusi lelkülettel egy nagy sportcsarnokban. Imponáló volt fegyelmezettségük, udvariasságuk, megbízhatóságuk, kedvességük. A német testvérek előrelátó szervezése is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy egy ilyen nagy létszámú gyülekezet zökkenőmentesen tölthetett el együtt három teljes napot. A szorgos munkát időnként jelenetekkel, egyházi humorral fűszerezett színdarabok előadása szakította meg és tette üdítően elviselhetővé.

Széttöredezett közösségek, összetört életek, tönkrement egzisztenciák mutatják, mennyire fontos a belső lelki egyensúly megteremtése Krisztussal s a környezetünkben élő emberek hozzásegítése a keresztény életvitel elfogadásához. Ehhez nem elegendő a lelkész és a presbitérium, a kántor és a gondnok.

A kongresszus befejeztével meglátogattuk a brémai Matthias gyülekezetet. Ott vasárnaponként két istentiszteletet tartanak; tíz órakor hagyományos formában, délben pedig zenekarral, liturgia nélkül, modern ifjúsági énekekkel, igehirdetéssel, imádsággal, úrvacsorával. A kétezer-háromszáz lelket számláló peremvárosi gyülekezet tagjai közül mindegyik istentiszteleten háromszáz-háromszáz hívő volt jelen. A gyülekezetben kétszáz (!) önkéntes munkás dolgozik.

Török és angol nyelvre fordították az egész istentiszteletet. Az énekeket kivetítették, és a gyermekalkalmak helyszínén is látható volt az istentisztelet. A hívek nem siettek haza; minden vasárnap „prédikációs megbeszélésen” vesznek részt kávé és tea mellett. A szerzetesi kolostorokra emlékeztető, négyzet alakú folyosók tele voltak emberekkel. Élő gyülekezet, ahol egymással is beszélgetnek, találkoznak a testvérek. Kereszténynek lenni csak közösségben, megélt emberi kapcsolatokkal lehetséges. Hétközi alkalmaiknak se szeri, se száma. Két lelkész, egy diakónus és még három főállású egyházi alkalmazott dolgozik a gyülekezetben. A többiek is tudják, hogy az Istennek való szolgálat a legnagyobb kitüntetés és méltóság, az egy szükséges végzése szív szerinti elkötelezettséggel.

A Willow Creek vezetőképző kongresszusa a jövő egyházának vízióját, az egyetemes papság reformátori elvének gyakorlati megvalósítását vetítette elénk lehetőségként és feladatként egyaránt. S ebben a tömegkommunikációs eszközök – a gyülekezeti újságtól kezdve az internetes honlapon át a rádió vallásos félórájának vagy a televízió egyházi műsorainak a korszerű tartalommal való megtöltéséig – kitüntetetten fontos szerepet kapnak. Ezért a jövő gyülekezeti munkásai és a holnap lelkipásztorai a kommunikáció és az információ továbbadásának felelős letéteményesei. A szakismeretek elsajátítása éppoly fontos, mint karizmáik művészi szintre való fejlesztése.

Abban pedig bizonyosak lehetünk, hogy Urunk szava ebben a számunkra szokatlan, digitalizált világban is érvényes és igaz: „…én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,20b) Ez ígéret és biztatás. Vágjunk bele a gyülekezetimunkás-képzés munkájába! Ez a brémai kongresszus üzenete.

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Csak légy kissé áldott csendben
Adventi ügyfélkapu
Szüntelen várakozásban
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Letette esküjét a kilencedik zsinat
Normatívák és isteni normák
A zsinat által megválasztott országos és zsinati tisztségviselők
Bauhofer-évforduló
Kezdeményező déliek
Gályarab prédikátorra emlékeztek
Pro Urbe Erzsébetváros
Egyházmegyei csendesnap az Európai Unióról
Keresztutak
Testvérek a Mikulás földjén
Kit hívjunk meg vacsorára?
A norvég evangélikus egyház szinódusa jóváhagyta állam és egyház szétválasztását
Lemondott Igor Misina szlovák püspök
Angyalfa-hálózat
Adventi gyertyagyújtás Szabadkán harmadízben
Evangélikusok
Kisböjt Gundel-életrecepttel
e-világ
Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava
Keresztény szemmel
Adventi látogatás
Az első lépés
A hét témája
Az amerikai vallástudomány Mekkájában
Gyülekezetépítés új módszerekkel
Mária néni megelőzött!
evél&levél
„Nem féltem a lányomat!”
Ötről a hatra
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Ellenőrzött tartalom, garantált mosoly”
Aki nem lett „a szürkék hegedőse”
Karácsonyi kiállítás a Hegyvidék Galériában
Másoknak magam megmutatni
Jótékonysági hangverseny
Töltött csiga
A vasárnap igéje
Fel kell ébrednetek!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Veni redemptor gentium – adventi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 49 Gyülekezetépítés új módszerekkel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster