EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Bokszolni tanít a lelkipásztor

Keresztutak

Közösségépítés kesztyűs kézzel

Hozzászólás a cikkhez

Bokszolni tanít a lelkipásztor

Kezeivel vasárnap délelőtt áldást, esténként pedig pofonokat oszt az evangélikus lelkipásztor. Ne gondoljon kocsmai verekedésre az olvasó – Fejér Sándor nem sörözőbe jár esténként, hanem edzésre. A mezőberényi szlovák gyülekezet lelkésze elárulta: ezt éppen azért teszi, hogy a város fiataljai ne az ital, hanem a bokszkesztyű után nyúljanak szabad idejükben.

Néhány évtizede még választania kellett a szorító és a szószék között. És bár országos bajnoki címmel büszkélkedhetett, akkor a teológia mellett döntött. Ma azonban már örömmel mutatja, hogy milyen jól megfér egy telken a lelkészi hivatal és az edzőterem. Fejér Sándor ugyanis közel három éve aktívan részt vesz a helyi kickboxklub munkájában, sőt maga is edzi a fiataloknak nemcsak a lelkét, hanem a testét is.

1. menet: magtárból edzőterem

Csengetésemre fekete-sárga emblémás melegítőben nyit ajtót a lelkész. Alig köszönünk egymásnak, már megyünk is át a szomszédba, hiszen hamarosan jönnek a gyerekek. „Gyakorlatilag így telik minden estém. Napközben végzem a lelkészi szolgálatot, este pedig felveszem a sportruhát” – mondja.

A lelkészi hivatal melletti épület egykor magtár volt. Az államosítások idején vették el az egyháztól, a rendszerváltás után pedig visszavásárolta a gyülekezet. Kísérőm tovább meséli: „A város másik evangélikus közössége, a német nyelvű egyházközség külföldről kapott hangszereket. Létrehoztak hát egy ügyes fúvószenekart. Én is fontosnak tartottam, hogy a fiataljaink számára szabadidős elfoglaltságot biztosítsunk. Éppenséggel taníthattam volna zenét is, mert tizenhat évig hegedültem és orgonáltam is, de nekünk ahhoz nem voltak meg a feltételeink. Rájöttünk azonban arra, hogy a magtárból nagyon jól ki lehetne alakítani egy edzőtermet. Hozzáláttunk ezért a munkához. Egyik presbiterünk vállalta az elektromos hálózat kialakítását, mások a vizet és a villanyt vezették be. A gyerekek szüleivel együtt vakoltuk és festettük a falakat. A szőnyeget meg például a mezőberényi református lelkésztől hoztuk. Mondta egyszer, hogy ki akarja dobni a padlószőnyeget, én meg mondtam, hogy inkább adja nekünk, mert ide nagyon jó lesz. Magunk alakítottuk ki a szorítót is.”

Felkísér a magtár emeletére, amely egyelőre csak a lányok öltözőjéül szolgál. A tervek azonban már készen vannak: „Ide edzőgépeket szeretnénk szerezni, egy komplex edzőtermet alakítanánk ki. Emellett lehetne itt más ifjúsági programokat is szervezni.”

A bejárattal szemben jól látható helyen az ismert mondat: „Ne félj, csak higgy!” „Nem véletlenül került ide ez az ige. Szerintem olyan fontos, mint a Miatyánk szavai. Ezt mindannyiunknak komolyan kell vennünk” – fogalmaz a házigazda.

2. menet: Luther-kabát és bokszkesztyű

Miközben megérkezik az első fiú, a lelkész elmeséli, hogyan is került bokszkesztyű a lelkészkézre. Fejér Sándor már gyermekként megismerkedett az ökölvívással, majd 1973-ban nehézsúlyú ifjúsági bajnok lett Romániában. Később azonban a teológia vezetése megtiltotta, hogy folytassa az élsportot. A küzdősport iránti szeretete azonban megmaradt akkor is, amikor Bukarestben lett segédlelkész, majd Temesváron parókus. 1992-ben költözött családjával az anyaországba, magával hozva tizenhét éves korában kapott bokszzsákját is. „A zsákot igazi kincsként őrzöm. Azt használják most a gyerekeink is. Ott lóg a gerendán” – mutatja.

Mezőberényben megismerkedett a helyi kickboxklubbal, amely már két évtizede működött ugyan, de állandó edzőterem hiányában iskolai tornatermekben öklöztek a fiatalok. Ma már a lelkész is tart edzéseket, és a boksz mellett önvédelemre oktatja a sportkör tagjait. „Nekem ez a hobbim. Gyakorlatilag minden este edzünk, minden korosztállyal más-más napon foglalkozunk. A legkisebbek még óvodások, de vannak felnőttek is. Összesen vagy negyven tagunk van” – közli vendéglátóm.

„Csókolom, Sanyi bácsi!” – köszön ránk hangosan egy tizenéves fiú, amikor belép az edzőterembe. „Ha rajtam van a Luther-kabát, akkor tisztelendőnek neveznek. Ilyenkor a gyerekeknek Sanyi bácsi vagyok, de úgy érzem, így is tisztelnek.”

3. menet: ahol mindenki nyer

„Büszke vagyok a gyerekekre. Szeretem bennük, hogy nagyon fegyelmezettek. A pedagógusoktól tudom, hogy az osztálytársakkal nem verekszenek. Tudják, hogy annak a ringben van a helye” – mondja a lelkész, majd megmutatja a versenyeken, fesztiválokon készült fotókat.

Rendszeresen tartanak bemutatókat városi rendezvényeken, de a mezőberényi kick-boxosok nevét országszerte is ismerik, sőt a klub versenyzői több nemzetközi versenyen is eredményesen szerepeltek. Kovács János ötödik, Schefer Gábor pedig harmadik lett a világbajnokságon.

„Van világbajnokunk is, Kádos Adrienn. Én kereszteltem, nálam konfirmált, jövőre pedig a békéscsabai evangélikus gimnáziumban fog tanulni” – mondja büszkén az edző-lelkipásztor. „Mesteredzőnk Barna Márton; rajta kívül Braun Zoltán és Szentkúti Pál vezet foglalkozásokat. Az evangélikus gyermekek mellett persze más felekezetek tagjait is szívesen látjuk.”

4. menet: „Üssed, Péter!”

„Sanyi bácsi! Ezt neked csináltam!” – rohan be mosolyogva egy öt év körüli fiú a terembe, és a lelkész kezébe nyom egy színes papírsüveget. „Ő is óvodásunk, a legkisebbek egyike” – tudom meg, miközben „Sanyi bácsi” a papírsüveggel a fején fogadja a folyamatosan érkező gyerekeket.

Gyorsan átöltöznek, majd a többség „Marci bácsival” futni indul a szomszédos iskola köré. Az épületben maradóknak a lelkész tartja a bemelegítést: szökdelés a ringben, számolásra guggolás, majd ugrálás közben öklözés a levegőbe, végül nyújtás egytucatnyi módon. Ezt követően edzőkesztyűt húz a lelkipásztor, és a csapat egyetlen lány tagja üt nagyokat a kezére. Közben a lelkész a legkisebbet, Petikét a bokszzsákhoz irányítja, mely legalább négyszer nehezebb, mint a kisfiú. Két másik fiú ezalatt a ringben küzd egymással kétszer három percig. Ezután csere: Gábor üt nagyokat Sanyi bácsi tenyerébe, és Kati néz farkasszemet a ringben Balázzsal.

„Üssed, Péter!” – kiált a zsáknál harcolóhoz a lelkész. „Petikém! Megeszed azt a zsákot még ma!” – folytatja a biztatást. „Ha megeszed, akkora leszel, mint Sanyi bácsi” – reagál a történtekre Balázs, miközben kipirult arccal kinéz a kötelek mögül.

5. menet: KO

Visszaérkeznek a többiek a bemelegítő kör után. Kettesével elkezdik a küzdelmet a ringben. A lelkész lelkesítő kiáltások közepette ismerteti meg a krónikással az öklözőket: „Ő az iskolában hittanosom, a másik meg óvodás” – tudom meg. „Ők meg testvérek. Óvodáskorban kezdték ők is” – mondja két perc múlva.

Zeng a magtár, a gyerekek szurkolnak az egymással küzdőknek. Néhányan a terem másik végében lévő könyvespolcnál keresgélnek pihenésképpen. Megtalálható ott a szépirodalomtól a Kis kátéig sok-sok hasznos olvasnivaló.

Mikor elhagyom a lelkes fiatalokkal teli magtárt, eszembe jutnak Pál szavai: „Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág…” (1Kor 9,26) Már az apostol is tudta, hogy a sportban jeleskedő görögöket mi módon kell megszólítani. Mezőberényi látogatásom után az én fejemben kiütéssel győzött az a gondolat, hogy igen jó, ha az egyház nemcsak szavakkal tanítja az embereket, hanem karmesteri pálcával – vagy éppen bokszkesztyűvel is…

László Jenő Csaba

Regionális hozzárendelés: Mez?berény I. Kerületi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Ha kiált hozzám, meghallgatom…”
Heti útravaló
Kérdőjelek
Egyházunk egy-két hete
A szabadság íze
Révbe ért a Bárka
Őrségváltás a Lajta partján
Presbiterek a presbiteri szolgálatról
Keresztutak
Hatvan éve alakult meg a Lutheránus Világszövetség
Bokszolni tanít a lelkipásztor
Ökumenikus felvonulás Miskolcon
Püspöki „továbbszolgálat”
Ternyák Csaba lesz az új egri érsek
Egyházvezetői találkozó Bécsben
Egy mitfahrer útinaplójából
Legyen világosság!
Az első ateista amerikai politikus?
Közösségben élni
Evangélikusok
Kiterjesztett szeretet
Kereszténynek lenni nem könnyű
Menni vagy nem menni?
A prédikátorok megmentője
In memoriam Dubovay Géza
e-világ
Hüvelyesek és olajos magvak táplálkozásunkban
Újabb nézet „Jézus sírjáról”
Földönkívüliek és az evangélium
Keresztény szemmel
Hitelesen imádkozni
Fogyatékosság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Minden naponként téged, Úristen, dicsérünk”
KOT és KIT Nyíregyházán
A szabadság íze
Zsidótörvények – zsidómentők
Keresztény–zsidó teológiai évkönyv 2006
A győr-nádorvárosi evangélikus templom
Déli harangszó Csöngéről
A vasárnap igéje
Jézus nyelve más
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Reménységem a tisztítótűz
Szószóró
Hetvenkét óra kompromisszumok nélkül
Fűzfatemplom
Cantate
Az Evangélikus énekeskönyv – 20. századi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 12 Bokszolni tanít a lelkipásztor

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster