EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Keresztény–zsidó teológiai évkönyv 2006

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Keresztény–zsidó teológiai évkönyv 2006

Az utóbbi években – ha némi késéssel is – minden esztendőben megjelenik a Keresztény–Zsidó Társaság kiadványa, a Keresztény–zsidó teológiai évkönyv. Tartalma és terjedelme egyre gazdagabb, szerzőinek listája évről évre hosszabb.

Az idei kötetet Csukás Judit debreceni egyetemi oktató és könyvtáros tanulmánya nyitja a Haggádák könyvtörténetébe beavató tanulmányával, amely a középkortól kezdve hoz érdekes példákat, utalva keletkezésük történelmi körülményeire.

Dancu Pál Szatmárból az egyházmegye 1944-es levelezéséből szemelget. A kikeresztelkedési ügyek között megtaláljuk Török Sándor író kétségbeesett kéréseit is. Ám hiábavaló egyes papok kérése, a felsőbb utasítás kemény: ha „csak az életét menteni akarásból akar valaki kikeresztelkedni, nem bocsátható keresztségre. Krisztus Urunkkal nem lehet játszani!”

Dobner Győző baptista lelkész a Jézust messiásként elfogadó zsidók 20. századi történetét taglalja, Gyürki László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magántanára a madabai ókori mozaiktérképet mutatja be nagy tárgyismerettel; kiemeli a térkép teológiai koncepcióját.

Debreceni témát választott Halmos Sándor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) docense Kardos Albertnek, a tudósnak és tanárnak emléket állító írásával. A magyar zsidóság háború utáni történetét vizsgálva keveset tárgyalt témához nyúl Haraszti György, az ORZSE tanszékvezető tanára. Bemutatja a megmaradtak alternatíváit, sok adatot közölve.

Jakab Attila vallástörténész a római katolikus egyház szerepét vizsgálja a csángók elrománosításában, amely még ma is tart. Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora a héber próza művészi értékét szemlélteti filologikus módon, sok bibliai példával. Kárpáti Judit, az ORZSE tanára a Tóra és a Talmud testi tisztaságra vonatkozó előírásainak bonyolult világát tárja fel.

Keresztes Pál katolikus teológiai professzor a démonológiáról ír, Nacsinák Gergely András ortodox lelkész a görögkeleti egyház művészeti álláspontját ismerteti, és az ortodox művészet nyugati befogadásáról szól. Németh Pál református lelkész, főiskolai tanár az iszlámmal foglalkozik, nagy tárgyismerettel és megértéssel. Kicsit meglepő ebben az évkönyvben, ahogy idézőjel nélkül szól „a palesztinai arab lakosság elleni izraeli állami terror”-ról!

Oláh János, az ORZSE docense a zsidóság böjtjeit mint kollektív történelmi emléknapokat tárgyalja. Áttekintését a Jom ha Soá zárja, a varsói gettóra emlékeztető gyászünnep. Orosz Gábor Viktor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tudományos munkatársa aktuális témát választott, amikor a „Da Vinci-kód” nyomába eredt, látleletét adva egy modern jelenségnek, nem feledkezve meg közben a nők szerepéről sem.

E sorok írója – az ORZSE docense – a keresztes hadjáratoknak a korabeli zsidóságra gyakorolt, enyhén szólva kedvezőtlen hatását elemzi.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi szeretettel, szépen méltatja Salkaházi Sárát, Staller Tamás, az ORZSE rektorhelyettese pedig Szemere Samuról, a nagy filozófusról ír.

Szécsi József katolikus teológus, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkára, az ORZSE tanára áttekinti, milyen teológiai álláspontot képviseltek a keresztény egyházak a zsidósággal kapcsolatosan a történelem során. Szigeti Jenő adventista professzor a bibliai teremtéstörténet és a Korán kapcsolatát kutatja. Kollégája, Tokics Imre is a Genezist vizsgálja.

Olvasható még a kötetben Tőkés László református püspöknek a Toleranciadíj átvételekor Debrecenben mondott beszéde, majd pedig Török Csaba katolikus lelkész írása, amelyben az emlékezést mint a zsidó–keresztény párbeszéd alapvető kategóriáját határozza meg. Az évkönyvet Zsengellér Józsefnek, a Pápai Református Teológiai Akadémia professzorának tanulmánya zárja a samaritánus teremtéstörténet bemutatásával.

Az évkönyv 2001 óta jelenik meg. Az idei kiadvány is méltó elődeihez és nemes céljához, a két vallás párbeszédének előmozdításához, a félreértések és ellentétek feloldásához.

Róbert Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Ha kiált hozzám, meghallgatom…”
Heti útravaló
Kérdőjelek
Egyházunk egy-két hete
A szabadság íze
Révbe ért a Bárka
Őrségváltás a Lajta partján
Presbiterek a presbiteri szolgálatról
Keresztutak
Hatvan éve alakult meg a Lutheránus Világszövetség
Bokszolni tanít a lelkipásztor
Ökumenikus felvonulás Miskolcon
Püspöki „továbbszolgálat”
Ternyák Csaba lesz az új egri érsek
Egyházvezetői találkozó Bécsben
Egy mitfahrer útinaplójából
Legyen világosság!
Az első ateista amerikai politikus?
Közösségben élni
Evangélikusok
Kiterjesztett szeretet
Kereszténynek lenni nem könnyű
Menni vagy nem menni?
A prédikátorok megmentője
In memoriam Dubovay Géza
e-világ
Hüvelyesek és olajos magvak táplálkozásunkban
Újabb nézet „Jézus sírjáról”
Földönkívüliek és az evangélium
Keresztény szemmel
Hitelesen imádkozni
Fogyatékosság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Minden naponként téged, Úristen, dicsérünk”
KOT és KIT Nyíregyházán
A szabadság íze
Zsidótörvények – zsidómentők
Keresztény–zsidó teológiai évkönyv 2006
A győr-nádorvárosi evangélikus templom
Déli harangszó Csöngéről
A vasárnap igéje
Jézus nyelve más
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Reménységem a tisztítótűz
Szószóró
Hetvenkét óra kompromisszumok nélkül
Fűzfatemplom
Cantate
Az Evangélikus énekeskönyv – 20. századi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 12 Keresztény–zsidó teológiai évkönyv 2006

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster