EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 12 - Zsidótörvények – zsidómentők

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Zsidótörvények – zsidómentők

1944-ben Tiszafüreden egy katonatiszt, Horváth Kálmán százados a gettóba hajtott zsidók közül kiemelt egy tizenöt éves fiút, és beosztotta az általa vezetett munkaszolgálatos századba. Ezzel megmentette az életét. A gettóba zártak – közöttük a fiú családja – Auschwitzban pusztultak el. A fiú a felszabadulás után gépészmérnök lett, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatójaként dolgozott negyven éven át. Már nyugdíjas, amikor a kilencvenes években meghívják Tiszafüredre a holokauszt-emléknapra. Ezután Lebovits Imre – az egykori tiszafüredi megmentett – további élete céljának tekinti a vészkorszak kutatását. Sajátos érdeklődéssel fordul a zsidómentők felé. Meggyőződése, hogy „a zsidómentők csodálatos, de életveszélyes helytállását meg kell örökíteni az utókor számára”. De a reális értékeléshez, a lényeg megértéséhez szükségesnek tartja, hogy tevékenységük a Horthy-korszakba ágyazva legyen bemutatva. Így született meg – ötéves munka eredményeként – a Zsidótörvények – zsidómentők című könyv.

A kötet két nagy részre osztható, de üzenetértékű, hogy második része a terjedelmesebb. Ez szól közel kétszázötven oldalon a hétszáz zsidómentőről, akiknek a neve megtalálható – mint „a világ igazai”-é – a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet falán. Miattuk, tisztességüket, önfeláldozó bátorságukat megörökítendő született ez a könyv.

Az első rész mintegy száznegyven oldalon mutatja be a korszakot, eleget téve annak az igénynek, hogy a mai olvasó megértse, el tudja helyezni az adott korban a zsidómentőket, akik életük kockáztatásával segítettek az üldözötteken. Kisebbségben voltak, mégis igen fontos, hogy voltak. Nemcsak azok miatt, akiket megmentettek, hanem mert példamutatásuk egyrészt enyhít azon a szörnyű képen, amelyet az akkori társadalom mutat magáról, másrészt újólag bizonyítja, hogy a legsötétebb korban is lehet embernek maradni!

Komoróczy Géza professzor írja a könyv Igazak pantheonja címet viselő előszavában: „A gyilkosságokért Magyarország felelős. Magyarok segédkeztek a Gestapónak a sötét hitleri elhatározás kivitelezésében: államtitkártól a körjegyzőig, csendőrtábornoktól a vasutasig. […] közel kétszázezer ember, felnőttek mind, sokan közülük bizonyára keresztény/keresztyén hívők […] De voltak néhányan, akik […] segítettek, hálából, emberi részvétből, vagy mert iszonyat töltötte el őket a kegyetlenség láttán. Volt néhány száz ember, talán ezer. […] Ők voltak az igaz emberek. A megmentettek keresik meg őket, a kitüntetést, a megbecsülést Izrael Állam adja nekik.”

A könyv első része kordokumentum. Nincs elbeszélés, elemzés, csupán a szikár tények. Ez a rész a következő négy fejezetből áll.

  1. A Horthy-korszak – Pártprogramok 1919–1944 – Kormányprogramok 1920–1944 – Választójog, választás.
  2. Törvények, rendeletek a magyar zsidók ellen 1920–1945 – A numerus clausus – Az első zsidótörvény – A második zsidótörvény – A harmadik zsidótörvény – Az 1942. évi VIII. törvénycikk – Az 1942. évi XV. törvénycikk – A vég kezdete, a magyar kormány halálra ítélte a magyar zsidóságot – A rendeletek hatása a magyar zsidóságra.
  3. Munkaszolgálat.
  4. Vesztőhelyek.

Az 5. fejezet a Zsidómentők címet viseli, 6. fejezetként pedig néhány további kordokumentum szerepel (például tiltakozás az első zsidótörvény ellen 1938-ból és szemelvények Nagybaczoni Nagy Vilmos Végzetes esztendők című könyvéből), teljesebbé téve tájékozódásunkat.

Megrendítő minden életmentő történet. Érdekes lenne egy másodlagos elemzésben megvizsgálni többek között a megismert zsidómentők vallási hovatartozását. Jó érzéssel találkozunk evangélikus lelkészek – Sztehlo Gábor, Koren Emil és Keken András – nevével. (Számos református és katolikus lelkipásztor is szerepel az életmentők között.) Sztehlo Gábor egyike a mentésben leginkább kimagasló személyiségeknek: ezerhatszáz gyermek és négyszáz felnőtt életét mentette meg harminckét hihetetlenül gyorsan megszervezett gyermekotthonban. Koren Emil és felesége, Podhradszky Margit Magda, bekapcsolódva Sztehlo Gábor munkájába, jelentős részt vállalt a mentésben.

Idézem a Keken Andrásról írottak egy szakaszát: „A mentett személyek: 40-50 ember, köztük Borovits Leopoldné és kisfia. A mentés rövid története: Keken András egyike volt azoknak, aki feleségével együtt menekülő zsidókat fogadott be otthonába, parókiájába. A Keken házaspár legendás körülmények között, nyilas segédlelkésze árnyékában segítette a rászorulókat a Deák téri evangélikus templomban. A régebbi szolgálati helyükről, vidékről magukkal hozott gyermekek száma 1944-ben újabbakkal bővült, mert zsidó árva gyerekeket fogadtak magukhoz. 1944 őszétől, a nyilas hatalomátvétel után otthonuk minden lakható szegletét bujdosó zsidók foglalták el. Borovits Leopoldnét (Erzsébet) és 9 éves kisfiát hallatlan leleménnyel a templomi szószék feljárójának egyik rejtett szegletében helyezték biztonságba a nyilas razzia idején.”

Szintén a könyvből valók Keken Andrásnak egy bibliaórán elmondott gondolatai az állam iránti engedelmességről: „Fennáll-e az engedelmeskedésnek ez a parancsa az iránt az állam iránt, amely nem tekinthető Isten szolgájának? Engedelmeskednünk kell-e akkor is, ha az állam parancsai ellenkeznek Isten törvényével? Erre a kérdésre határozott nemmel kell felelnünk. Hiába parancsolja meg az állam a polgárok bizonyos csoportjának üldözését, feljelentését, mi ezt nem tesszük meg, sőt ezzel szemben szeretjük és segítjük az ártatlanul üldözötteket.”

Némileg rendhagyó volt a könyv sajtóbemutatója. Egyrészt szokatlanul nagy volt az érdeklődés, zsúfolásig megtelt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épületének tükörterme. Másrészt a szerzőn és a kiadón kívül megszólalt a házigazda Kiss Péter miniszter, szót kaptak történészprofesszorok – Glatz Ferenc, az MTA korábbi elnöke és Szita Szabolcs, a könyv lektora –, illetve Pungor Ernő akadémikus, az Antall-kormány minisztere. Az ülés elnöki asztalánál Erdő Péter bíboros is helyet foglalt.

A felszólalások mind a könyv születéséről, mind tartalmáról, a vészkorszak kevésbé ismert összefüggéseiről további értékes ismeretekkel gazdagították a jelenlevőket. Imponáló volt, hogy mindenki elkerülte a csapdát, azt, hogy a mához kösse a könyvet, mai kedvezőtlen társadalmi jelenségeket vessen fel a holokauszt kapcsán.

Lebovits Imre könyve értékes hozzájárulás egy fél évszázados adósság törlesztéséhez. A náci diktatúrát gyorsan követte a szovjet diktatúra. Ez is felelős azért, hogy a magyar társadalom – eltérően az elsősorban érintett németektől – nem tudott szembesülni a megelőző korszak holokauszthoz vezető történéseivel. Bár az is lehet, hogy Arthur Milleré a mélyebb igazság, aki úgy vélte, évszázadokra van szükség a holokauszt lényegének megértéséhez, borzalmának feldolgozásához. Ma még – bármennyire nem fogadható is el – valamennyire érthető a hárítás, a relativizálás, az elutasítás. Olykor a bűntudat paradox megnyilatkozásai ezek.

A Horthy-korszak zsidóellenes megnyilvánulásaira emlékeztető kirekesztő jelenségek viszont a legkevésbé sem fogadhatók el, nem tolerálhatók. Talán furcsán hangzik, de az akkori rasszista trendhez alkalmazkodóknak, megalkuvóknak, akár maguknak a kurzus gerjesztőinek is, valamennyire sajátos mentségük, hogy nem tudták, nem gondolták, hová vezet ez az út. Auschwitz után azonban már nincs kétség. Erre utalt Miller is. Nem lehet játszani a tűzzel. Nem lehet besétálni a csapdába, relativizálni a mai veszélyeket, mentegetni az egykori gyilkosok mai tudatos vagy véletlen utódait, Árpád-sávos lobogók lengetőit. Ismerjük az út végét.

Nagy a felelősségünk. Személyes tapasztalatom, hogy a társadalom jelentős része az egyházaktól várja a tiszta szót, a határozott fellépést – megfelelő távolságot tartva az aktuálpolitikától – mindenfajta kirekesztés, embertelenség ellen. A Zsidótörvények – zsidómentők című kötet sok muníciót ad ehhez.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Ha kiált hozzám, meghallgatom…”
Heti útravaló
Kérdőjelek
Egyházunk egy-két hete
A szabadság íze
Révbe ért a Bárka
Őrségváltás a Lajta partján
Presbiterek a presbiteri szolgálatról
Keresztutak
Hatvan éve alakult meg a Lutheránus Világszövetség
Bokszolni tanít a lelkipásztor
Ökumenikus felvonulás Miskolcon
Püspöki „továbbszolgálat”
Ternyák Csaba lesz az új egri érsek
Egyházvezetői találkozó Bécsben
Egy mitfahrer útinaplójából
Legyen világosság!
Az első ateista amerikai politikus?
Közösségben élni
Evangélikusok
Kiterjesztett szeretet
Kereszténynek lenni nem könnyű
Menni vagy nem menni?
A prédikátorok megmentője
In memoriam Dubovay Géza
e-világ
Hüvelyesek és olajos magvak táplálkozásunkban
Újabb nézet „Jézus sírjáról”
Földönkívüliek és az evangélium
Keresztény szemmel
Hitelesen imádkozni
Fogyatékosság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Minden naponként téged, Úristen, dicsérünk”
KOT és KIT Nyíregyházán
A szabadság íze
Zsidótörvények – zsidómentők
Keresztény–zsidó teológiai évkönyv 2006
A győr-nádorvárosi evangélikus templom
Déli harangszó Csöngéről
A vasárnap igéje
Jézus nyelve más
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Reménységem a tisztítótűz
Szószóró
Hetvenkét óra kompromisszumok nélkül
Fűzfatemplom
Cantate
Az Evangélikus énekeskönyv – 20. századi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 12 Zsidótörvények – zsidómentők

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster