EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - A könnyűzene súlya

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

A könnyűzene súlya

Lezajlottak a kerületi missziós napok. Nagy kár, hogy a három közül csak az egyiken vehettem részt, viszont nagy öröm, hogy éppen a nyugati kerületre esett a választásom. Ennek a miértjét szeretném megosztani a kedves olvasóval.

A ragyogó napsütés igazi ünneppé tette ezt a napot mindannyiunk számára, a győri Öregtemplom udvarán az óvodástól a nagyszülőkorúig minden generáció képviseltette magát. A programok közti szünetekben forró kávét és finomabbnál finomabb süteményeket fogyasztva beszélgethettünk rég nem látott barátainkkal, testvéreinkkel. Bevallom, ez a családias hangulat szinte pihentetően hatott rám, egészen könnyűnek éreztem magam, amikor beültem a jó hűvös templomba, hogy meghallgassam a pécsi gospelkórus szolgálatát (aki személyesen is ismer engem, az tudja, hogy nem olyan egyszerű könnyűnek éreznem magam, mivel elég régóta nehéz vagyok…).

Mielőtt leírnám, hogy mennyire élveztem ezt a koncertet, el kell mondanom, hogy magam is régóta játszom különböző gitárokon, s ennek az az egyik kellemetlen mellékhatása, hogy sosem tudom magam teljesen átadni a zene élvezetének. Valamilyen „szűrő” mindig bekapcsolva marad; figyelem, hogy mi történik, keresem és meg is találom a legapróbb hibákat, s igyekszem a lehető legtöbbet tanulni belőlük. Mindig hátul ülök, hogy semmilyen – az előadóval létrejöhető – szem- és/vagy mosolykontaktus ne ragadhasson magával kritikus szemlélődésemet és hallgatózásomat befolyásolandó; igen, lehet mondani, hogy igazi hiéna vagyok.

Akkor tehát következzen maga az élmény. Elkezdődik. Szépen énekelnek, sőt nagyon szépen. Tiszták, valósággal harapnak a harmóniák, kiegyenlítettek a szólamok, a kórus tagjai nagyon fegyelmezettek, de a mosolyuk megmarad szívből jövőnek; úgy gondolom, ezt nem lehet tanítani. A karvezető srác profi, jól ismeri a kórusát. Úgy vezényli őket, mintha – talán egy kicsit sántít a hasonlat – ő maga egy nagyon komoly keverőpult lenne, amellyel szabályozni lehet a kórus mint hangszer hangerejét, hangszíneit, dinamikáját. S ha mindez még nem elég, előénekes szólistaként is „villant” egyet-kettőt. A zenekar is nagyon jó, bár nem mindig hallom a basszusgitárt, és szívemnek igen kedves lenne – a hangszerelés miatt – egy klasszikus rock-dob hangzás. Csodálatos az összhang, szinte együtt lélegeznek.

Ekkor elismeréssel bólint bennem az önjelölt szakértő, s azt mondja: ez igen! Mennyi munka, mennyi áldozat lehet ebben a már-már tökéletes megszólalásban! Így folytatódik a kórus műsora; bizonyságtevő összekötő beszédeket is hallhatunk, érezni, hogy a missziói nap gyülekezete is egyre bátrabban tapsol. A „Cum ba yah, my Lord”-feldolgozás pedig – nem túlzás! – világszínvonalú.

Éppen egy lassú, imádságos dal szólt, amikor észrevettem, hogy én is együtt lélegzem velük, én is együtt dúdolom-imádkozom velük az éneket, amelyből angolnyelv-tudás híján egyébként alig értettem valamit. Hiába ültem hátul, úgy éreztem, hogy nem sikerült megóvnom magam, a hűvös kritikust; úgy éreztem, ez az én imádságom, teljesen magával ragadott az a semmihez sem hasonlítható önkifejezési mód, amelyre csak a zene képes.

Nehéz megfogalmazni, milyen felemelő érzés az, amikor a kutakodó szemlélődésből, de akár csak a türelmes végighallgatásból is elevenünkbe hasító felismerés lesz. Annak felismerése, hogy az Isten közelebb van hozzánk, mint gondolnánk, itt van közöttünk, meghallgatja énekben elhangzó imádságunkat, gyönyörködik a dicséretet mondó spirituálékban, és megáld mindannyiunkat, hogy ne menjünk haza üres kézzel, üres szívvel. Annak a felismerése, hogy nem a mi munkánk, áldozatvállalásunk, erőlködésünk eredménye világszínvonalú, hanem az ő szeretete, ő maga az.

Hálás vagyok, és úgy érzem, mindannyian hálásak lehetünk Istennek azért, hogy ilyen alkalmakat szerez számunkra, hiszen az ő jelenlétében együtt lenni a leginkább megerősítő élmény.

Kedves olvasó! Tudott dolog az, hogy az evangélikus egyházban sokak számára még ma is kérdéses a keresztény könnyűzene létjogosultsága. Aktív keresztény zenészként, egyszersmind hallgatóként most azért „ragadtam billentyűzetet”, hogy elmondhassam: véleményem szerint a keresztény könnyűzene alkalmas és méltó arra, hogy Isten szolgálatában állva bárhová elvigye és szívekbe plántálja az örömhírt. A pécsi gospelkórus szolgálata több száz ember előtt bizonyította ezt a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület missziói napján, május 19-én Győrött.

Huszák Zsolt


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Durva orvos
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ház a béri dombtetőn
Paksi beharangozás
„Szolgáljatok az Úrnak örömmel!”
Elhalasztott ülésszak
Líceumi lelkésztalálkozó
10. Tamás-mise
Aktív a nyugdíjas papok köre
Családi istentisztelet a Fasorban
„Gyurátz-híradó”
Hetven éve együtt
Keresztutak
Egyházi vezetők konzultációja
Magyar–szlovák hídalapozás
Pünkösdi beszélgetés – másodszor
Ökumenikus hírszőttes
Őskeresztények a III. kerületben
A Földön minden harmadik ember keresztény
A célközönség: arabok
Európa legszigorúbb vallásügyi törvénye Romániában?
Evangéliumi keresztények kanadai szerepvállalása
Az ökumenikus mozgalom indulásának centenáriumára készülve
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nyílt levele Takács Albert igazságügyi- és rendészeti- miniszter-jelölthöz
Munkáspárti javaslat: ne legyen hivatalos vallás az evangélikus
Megválasztották Ausztria új evangélikus püspökét
Biblia – csak 18 éven felülieknek?
Elkészült Nóé bárkájának mása
Evangélikusok
Egy nap annyi, mint tizenkilenc esztendő
Száz éve született dr. Levius Ernő
e-világ
Teokesing
Keresztény szemmel
A könnyűzene súlya
A hét témája
A rászorulók szolgálatában
„Az emberi segítőkészségnek nincs határa”
evél&levél
Hálával emlékezni a múltban szolgálókra
Közlemények, nyilatkozatok
Pedagógusok nyilatkozata
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
18. budapesti Bach-hét
Tizenegy év teológiai párbeszédének eredménye
Szent Dávid királynak és prófétának százötven zsoltári…
Gyülekezeterősítő Poézis
„Együtt az ország népével”
Csákvár bajor „bevétele”
Bemutatkozik a nyíregyházi evangélikus gyülekezet
Tejszínes eper- vagy málnatorta
A vasárnap igéje
Isten szeretet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Nem tudok hallgatni
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 23 A könnyűzene súlya

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster