EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 41 - Közös pontok

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Közös pontok

Évfordulós megemlékezés nyitotta a reformáció hónapját

Az immáron harmadik alkalommal meghirdetett Október a reformáció hónapja címû rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára október 1-jén a budapesti Lágymányosi Ökumenikus Központ kápolnájában került sor. A kora délutáni eseményen megemlékeztek a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) megalapításának hatvanötödik évfordulójáról is. Ugyancsak az ünnepség részeként nyílt meg 66-os út címmel az a Bibliát bemutató vándorkiállítás, amely a Szentírás keletkezésének fontosabb állomásait is szemlélteti.

Bibliával a mindennapokban – a Biblia évében ezzel a mottóval kívánják fölhívni a figyelmet a reformációra emlékezõ rendezvénysorozat szervezõi arra, hogy a Szentírás nemcsak ünnepi segédeszköz, hanem „mindennapi kenyér” – mondta az ünnepséget megelõzõ sajtótájékoztatón dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának fõtitkára.

Bóna Zoltán ezt követõen a reformáció hónapjának kiemelkedõ eseményeirõl nyújtott tájékoztatást. (A rendezvénysorozat részletes programját lapunk múlt heti száma közölte.)

A hatvanöt éve alakult MEÖT létrejöttének körülményeirõl D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a tanács elnöke tájékoztatta a sajtó képviselõit. Mint olvasóink elõtt ismert, a szervezet legfontosabb feladatának az egyházak közötti együtt munkálkodás erõsítését és a Jézus Krisztusról való közös bizonyságtételt tekinti. Évente számos rendezvényt, országos és regionális konferenciát kezdeményez; közülük kiemelkedik a minden év januárjában sorra kerülõ ökumenikus imahét elõkészítése, az áprilisi ortodox keresztény egyházi napok és az októberi országos protestáns napok megszervezése. Az ökumenikus tanácsnak jelenleg tíz tagegyháza van, és tizennyolc egyház, illetve egyházi szervezet van jelen benne megfigyelõként.

Az ökumenizmusnak lelkes rajongói, dühödt ellenzõi és hûvös elfogadói egyaránt vannak – hangsúlyozta dr. Márkus Mihály református püspök. A MEÖT alelnöke néhány gyakorlati problémát is taglalt, példaként említve a vegyes házasságok arányának növekedését, a házasságkötések közös liturgiájával és a születendõ gyermekek vallásával kapcsolatos kérdéskört.

Munkatársunk kérésére D. Szebik Imre felvázolta a szervezet jövõre vonatkozó terveit. Kiemelte az egyházak PR-tevékenységével összefüggõ teendõket, az ifjúság körében végzendõ munkát és azt, hogy még szorosabb együttmûködést szeretnének kialakítani a Magyar Katolikus Egyházzal.

Az Október a reformáció hónapja elnevezésû rendezvénysorozatot egy ünnepélyes áhítat nyitotta meg, melyen a tagegyházak püspökei és vezetõ lelkészei az erre az alkalomra összeállított liturgia szerint szolgáltak. D. Szebik Imre köszöntõjét követõen már inkább a jubiláló ökumenikus intézmény, a MEÖT tevékenységével voltak kapcsolatosak az elhangzott elõadások.

Elsõként Márkus Mihály szólt, majd dr. Hafenscher Károly professor emeritus tisztelte meg a közönséget személyes hangvételû korreferátumával. Az ökumené és az újabb lelkipásztori generációk kapcsolatáról osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal dr. Szabóné Mátrai Marianna, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetõje.

A Közös Pont elnevezésû programot Turcsik Ferenc miskolci egyetemi lelkész mutatta be, aki maga is résztvevõje a már nyolc éve mûködõ projektnek. Munkájuk négy szóval jellemezhetõ: misszió, ifjúság, fesztivál és ökumenizmus. A Közös Pont évrõl évre jelen van a négy legnagyobb ifjúsági fesztiválon (Sziget, Volt, EFOTT és Hegyalja fesztivál). Ezeken egyrészt a fesztiválozó fiataloknak hirdeti Jézus Krisztus üzenetét, másrészt a misszióban részt vevõk is megtapasztalhatják, illetve gyakorolhatják az ökumenét: egymás elfogadását – felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Az évfordulós megemlékezés záróakkordjaként a tagegyházakat képviselõ lelkészi elöljárók emléktáblát avattak a MEÖT alapító atyáinak tiszteletére. Az ünnepségen a Cantores Ecclesiae rézfúvósegyüttes és a Deák Téri Evangélikus Gimnázium énekkara végzett zenei szolgálatot.

Sz. Á.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál elsõ levele Timóteushoz – fiatalság
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Kinek épül a ház?
Keszthelyi õrségváltás
Hatékony munka rövid zsinaton
Tízéves a nõi misszió
Örökségápolásból lélekápolás
Keresztutak
„Énekeljetek az Úrnak!”
Közös pontok
Fénylõ csillag az ökumené égboltozatán
Több lábon álló kapcsolat
Evangélikusok
Október hatodikára emlékezem
Volt egyszer egy tanítóképzõ…
e-világ
72 óra – kompromisszum nélkül
Keresztény szemmel
17 352 kérdéssel több
„Érted, amit olvasol?”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Rézveretes énekeskönyvek a tájházban
A vasárnap igéje
Áldó hatalmak oltalmában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jézus hív: „Jertek énutánam! Hûségesen kövessetek!”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 41 Közös pontok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster