EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 41 - 72 óra – kompromisszum nélkül

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

72 óra – kompromisszum nélkül

Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg október 24. és 26. között az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) szervezésében a 72 óra – kompromisszum nélkül elnevezésû programot. A tavaly óta országos rendezvény elsõsorban a 14–30 éves korosztályt célozza meg, de várnak minden fiatalt, aki szeretne részt venni egy jó hangulatú hétvégén, amelyen igazi kihívásnak tehet eleget. A részletekrõl az országos koordinátort, Jakab Ritát kérdeztük.

– Honnan indult a kezdeményezés, és mi a legfõbb célja? Hogyan kapcsolódik az ÖKI munkájához?

– A program célja – ahogy az elnevezés is utal rá – hetvenkét órányi önkéntes munka, kompromisszum nélkül. Vagyis a feladatra vállalkozóknak készen kell állniuk a segítségnyújtásra anélkül, hogy elõre pontosan tudni lehetne, mi lesz a feladat.

Az alapötlet Ausztriából jött, ahol 2004 óta immár harmadik alkalommal rendezik meg ezt a nagyszabású – ott katolikus szervezésû – ifjúsági akciót. Úgy éreztük, hogy a mai fiataloknak már nem annyira a nagy tömegeket egybehívó ifjúsági találkozókra van szükségük, hanem az összefogás, a másokért tenni tudás élményének megtapasztalására, amely ugyanúgy izgalmas lehet. Mivel az iroda a három történelmi keresztény egyház közös ifjúsági munkáját koordinálja, és a hazai ökumenikus ifjúsági munka elég intenzív, kézenfekvõ volt, hogy a programot is ennek szellemében szervezzük. Nagy örömünkre mindhárom egyház támogatta a kezdeményezést.

– Hogyan telik ez a három nap?

– A fiatalok országszerte hetvenkét órán keresztül teljesítenek közhasznú, karitatív, ökológiai vagy fejlesztési feladatokat, mint például ételosztás, kulturális programok szervezése idõsek, fogyatékkal élõk számára, erdõtakarítás, játszóterek felújítása. A tennivalókat partnereink – többek között a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Mevisz, önkormányzatok, cserkészcsapatok – hirdetik meg, és esetleg saját ötletet is hozhatnak a jelentkezõk. A konkrét feladat a csoport számára csak a helyszínen derül ki. A feladattól és a helyszíntõl függõen a szervezõk ellátást és szállást nyújtanak a jelentkezõk számára. A munka után esténként áhítat, közös játék, filmnézés teheti teljessé a napot.

– Mit kell tennie annak, aki szeretne csatlakozni?

– A legjobb, ha összeáll pár barát, és alakul egy 5–25 fõs csoport. Közülük egy kapcsolattartónak regisztrálnia kell a honlapon: www.72ora.hu. Ezután lehet keresgélni a meghirdetett programok között, jelentkezni pedig csak a sikeresen regisztrált csoportvezetõk tudnak. A jelentkezést minden megyében helyi koordinátorok fogadják, akik az adott városban, illetve megyében segítik a csoportok és a projektek egymásra találását. A további teendõkrõl a helyi koordinátor tájékoztatja a jelentkezõket.

– Az elmúlt év tapasztalata alapján mire számítanak az idén?

– 2007 márciusában összesen több mint ezer fiatal százhat projektet valósított meg. Idén szeretnénk háromezer fiatalt megmozgatni, kétszáztízezer munkaórát teljesítve. Ehhez természetesen szükséges a helyi közösségek ösztönzése. Reméljük, idén több evangélikus fiatalhoz eljut a kezdeményezés híre, a helyi koordinátorok között is van evangélikus fiatal, aki segíti a munkát.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy az osztrák Katolische Jugend Österreich szervezet ugyanilyen projektjével egy idõben, vele együttmûködve zajlik majd, ezzel is hangsúlyozva a testvériséget és a szolidaritást, amelyek az Európai Unió alapértékei is.

– Ma, amikor leginkább az egyéni teljesítmény alapján ítélik meg az embert, Ön szerint az összefogás és a másokon való segítés megtapasztalása mennyire fontos a fiatalok számára?

– Az ember általában akkor szokta észrevenni, hogy mennyire szüksége van másokra, ha bajba kerül. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindannyian érezzük, és újra meg újra átéljük, hogy igazából csak úgy tudunk eredményt elérni, ha nem felejtjük el, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk. Mindannyiunk munkája, szeretete kell ahhoz, hogy elõbbre jussunk. Azt hiszem, erre a tudatosságra van ma szüksége a társadalomnak akár a szociális munka, akár a környezetvédelem területén.

JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál elsõ levele Timóteushoz – fiatalság
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Kinek épül a ház?
Keszthelyi õrségváltás
Hatékony munka rövid zsinaton
Tízéves a nõi misszió
Örökségápolásból lélekápolás
Keresztutak
„Énekeljetek az Úrnak!”
Közös pontok
Fénylõ csillag az ökumené égboltozatán
Több lábon álló kapcsolat
Evangélikusok
Október hatodikára emlékezem
Volt egyszer egy tanítóképzõ…
e-világ
72 óra – kompromisszum nélkül
Keresztény szemmel
17 352 kérdéssel több
„Érted, amit olvasol?”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Rézveretes énekeskönyvek a tájházban
A vasárnap igéje
Áldó hatalmak oltalmában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jézus hív: „Jertek énutánam! Hûségesen kövessetek!”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 41 72 óra – kompromisszum nélkül

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster