EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 07 - Mennyi hitetek van?

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Mennyi hitetek van?

Amikor az idei világimanap szövegét összeállították, a chilei asszonyok még nem tudhattak arról, milyen megpróbáltatások várnak rájuk a 2010-es esztendőben. Február 27-én hatalmas földrengés rázta meg országukat, amelynek következtében mintegy négyszáz ember halt meg, és további háromszáznak nyoma veszett. Ennél is sokkolóbb az az adat, hogy a lakosság tizenkét százaléka vált szó szerint hajléktalanná. A földrengésben és az azt követő cunamiban kétmillió ember otthona veszett el.

Augusztusban ismét Chile került a figyelem középpontjába. Megdöbbentő hír járta be a világsajtót: harminchárom bányász rekedt az Atacama-sivatagban egy tárna mélyén. Hétszázhúsz méterrel a föld felszíne alatt egy nappali szoba méretű üregben vártak sorsukra. A bányában bekövetkezett omlás elzárta előlük a járatokat, a szabadulás útját. Abban a tudatban éltek, hogy halottnak hiszik őket, és így sorsuk megpecsételődött. Naponta félkanálnyi tonhal jutott mindenkinek abból a konzervből, amit maguknál találtak, ezt keverték össze – leves gyanánt – egy kis vízzel. A tizenhetedik napon, augusztus 22-én tudtak kapcsolatba lépni velük a mentőalakulat tagjai…

Innentől kezdve az eseményekről folyamatosan tudósítottak a nemzetközi hírügynökségek. Egy egész világ szorított, imádkozott a bányászok szabadulásáért. Naponta érkezett a hír arról, hogyan küldtek le élelmiszert, gyógyszert hozzájuk. Üzenetet kaphattak családtagjaiktól, és ők is küldhettek levelet.

Így jutott fel a hozzátartozókhoz egy tizenkilenc éves fiatalember üzenete is – igaz, a legtöbb sajtóorgánum erről valahogy „elfelejtett” hírt adni… Jimmy Sanches azt írta: „Igazából nem harminchárman, hanem eggyel többen vagyunk itt lent, mert Isten egy percre sem hagyott magunkra.”

Keresztény hírforrások szerint a bányászok közül hárman gyakorló keresztények voltak már a szerencsétlenség bekövetkeztekor is. A bajban azonban megnyílt a többiek szíve is az Úristen felé. Így Jimmyé is, aki előtte nem nagyon foglalkozott a hit dolgaival. Amikor hatvankilenc nappal a bányaomlás után egyenként felszínre hozták őket, a chilei zászló felett az ő pólóján is tisztán kivehető volt a felirat: „ˇGracias Seńor!” – Köszönöm, Uram!

Mi történt ott lent a mélyben? Csak annyi, hogy a bányászok megosztották egymással azt, amijük volt. Mint a világimahét mottójául választott kérdésben, amelyet Jézus tett fel a tanítványainak: „Hány kenyeretek van?” (Mk 6,38)

Az ismert bibliai történetben abból a kevésből, amit a tanítványok összegyűjtöttek, ötezer ember lakott jól. Ott az Atacama-sivatagban, hétszázhúsz méter mélyen José Henríquez, az ötvennégy éves vájár – akit a többiek csak így hívtak: a pásztor – Krisztusba vetett hitét osztotta meg a többiekkel. Ő már harminc éve tagja egy baptista gyülekezetnek. Ott a mélyben naponta kétszer hajolt össze a társaival, hogy imaórát tartson nekik. Isten igéjét magyarázta nekik, lelkigondozta őket. Amikor lehetősége lett rá, kérte, hogy rádiós igehirdetéseket küldjenek le hozzájuk, hiszen ő nem képzett prédikátor. A többiek igényelték, hogy saját Bibliájuk lehessen. Harminchárom kisméretű Szentírást juttattak le hozzájuk azon a csövön keresztül, amelyen máskor az ételt, gyógyszert küldték. A bezártságot így is nehéz volt elviselniük. Félelmek is gyötörték őket. Elkeseredtek, sírtak olykor, de sok-sok pillanat adatott, amikor Istent tudták dicsérni. Meggyőződésük lett, hogy az Úristen irányította a mentőalakulatot fent, és ő fordította azoknak a szívét, akik lent a mélyben voltak, az égi dolgok felé.

„Övé a dicséret – nyilatkozta a „pásztor” szabadulásuk után –, azt a mentőkapszulát, amely kihozott a föld alól, bizony ő irányította. Az ember csak eszköz az Úr hatalmas kezében.”

Az idei – március 4-én esedékes – női világimanapon így figyeljünk a hitre, amelynek erejéről chilei testvéreink már biztosan tudják, hogy hegyeket mozgathat meg!


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Egyházunk egy-két hete
Ünnep az északi kerület legfiatalabb templomában
Keresztutak
Mennyi hitetek van?
Evangélikusok
„Olyan, mint egy hosszú imádság”
Keresztény szemmel
„Otthon születés” – Isten családjában
A hét témája
„Sárkány, aki bárány”
Közlemények, nyilatkozatok
Megtartották idei első találkozójukat a katolikus, a református és az evangélikus egyház püspökei
Az új alkotmány külön is kimondaná az állam és az egyházak szétválasztását
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Rágyanszki Erzsébet kiállításáról
Folytatásos ima
Képmutató istentisztelet???
A vasárnap igéje
Megtérés után – gyónási kényszer
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Isten nékem erőm, bizodalmam
Nyu­ga­lom a nyug­ta­lan­ság­ban
Égtájoló
Keddi kalács
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 07 Mennyi hitetek van?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster