EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 4 - Hí­rek, ki­te­kin­tés

Hozzászólás a cikkhez

Hí­rek, ki­te­kin­tés

Tar­sus, Tö­rök­or­szág. A 2008. jú­ni­us 28-án kez­dő­dött Pál-em­lék­év al­kal­má­ból a tö­rök ha­tó­sá­gok en­ge­dé­lyez­ték a he­lyi Szent Pé­ter-temp­lom is­ten­tisz­te­le­ti hasz­ná­la­tát. Pál apos­tol a vá­ros szü­lött­je volt, ám az egy­kor em­lé­ké­re épí­tett temp­lo­mot mú­ze­um­má ala­kít­tat­ta át a tö­rök kor­mány. Fő­leg né­met­or­szá­gi ró­mai ka­to­li­kus rész­ről hang­zott el már több­ször a kí­ván­ság, hogy az apos­tol szü­lő­vá­ro­sá­ban en­ge­dé­lyez­zék hoz­zá mél­tó nagy temp­lom épí­té­sét. Ez­zel a Tö­rök­or­szág­ban el­nyo­mott ke­resz­tény kö­zös­ség­nek is se­gít­het­ne a ke­resz­tény vi­lág.

Bré­ma, Né­met­or­szág. A he­lyi Szent Már­ton evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet pres­bi­té­ri­u­ma nem en­ge­dett föl a szó­szék­re egy női lel­készt, 1Tim 2,12-re hi­vat­koz­va. A temp­lom­ban meg­tar­tott gyász­szer­tar­tá­son azt sem en­ged­ték meg ne­ki, hogy pa­pi ru­hát ölt­sön ma­gá­ra.

Je­ru­zsá­lem, Iz­ra­el. Iz­ra­el­ben nő a ke­resz­té­nyek szá­ma, mert igen sok, a volt Szov­jet­uni­ó­ból be­ván­do­rolt zsi­dó or­to­dox ke­resz­tény há­zas­tár­sat ho­zott ma­gá­val. Ez­zel szem­ben ri­asz­tó­an fogy a Bet­le­hem­ben és a töb­bi pa­lesz­tin te­rü­le­ten élő ke­resz­té­nyek szá­ma.

Wa­shing­ton, USA. A Dé­li Bap­tis­ta Szö­vet­ség az or­szág leg­na­gyobb pro­tes­táns egy­há­za. 2007-ben 16,3 mil­lió tag­ja volt, ám az el­múlt év fo­lya­mán 22%-kal esett vissza a ke­resz­te­lé­sek szá­ma. El­ső íz­ben vá­lasz­tot­tak el­nök­ké egy in­di­án ős­la­kos törzs­ből szár­ma­zó lel­készt Johnny Hunt sze­mé­lyé­ben.

Va­ti­kán­vá­ros. A ró­mai ka­to­li­kus egy­ház „bib­lia­of­fen­zí­vát” ter­vez, hogy hí­ve­it a Szent­írás szor­gal­ma­sabb ol­va­sá­sá­ra buz­dít­sa. Ugyan­ak­kor óv­ni kí­ván­ja őket „fun­da­men­ta­lis­ta bib­lia­ma­gya­rá­za­tok­tól”, ame­lyek csak zsák­ut­cá­ba ve­ze­tik az ol­va­sót.

Stutt­gart, Né­met­or­szág. Az evan­gé­li­kus és a ró­mai ka­to­li­kus tar­to­má­nyi egy­há­z együtt til­ta­koz­nak a kor­mány te­le­fon­le­hall­ga­tá­si ter­vei el­len. Ezek sze­rint, a ter­ror­ve­szély­re va­ló te­kin­tet­tel, bi­zo­nyos ese­tek­ben nem len­ne vé­dett a gyó­ná­si ti­tok. A két egy­ház az ősi lel­ki­pász­to­ri gya­kor­lat ve­szé­lyez­te­té­sét lát­ja eb­ben.

Rot­ten­burg, Né­met­or­szág. A rot­ten­bur­gi szék­he­lyű ró­mai ka­to­li­kus püs­pök­ség­hez csak­nem két­mil­lió hí­vő tar­to­zik; 11%-uk nem né­met szár­ma­zá­sú. Ez a hoz­zá­ve­tő­leg két­száz­ezer ka­to­li­kus nem ke­ve­sebb mint 160 or­szág­ból ér­ke­zett Né­met­or­szág­ba. Több­tu­cat­nyi sa­ját anya­nyel­vű, ön­ál­ló gyü­le­ke­ze­tük van a hor­vá­tok­nak, ola­szok­nak, len­gye­lek­nek, por­tu­gá­lok­nak és spa­nyo­lok­nak, de sa­ját gyü­le­ke­zet­be tö­mö­rül­tek egyes fran­cia, szlo­vén, al­bán, erit­re­ai, ma­gyar, vi­et­na­mi és uk­rán hí­vők is.

Bern, Svájc. Az or­szá­gos Al­li­ance-szö­vet­ség új el­nö­ke Wil­fried Gas­ser ber­ni po­li­ti­kus és pszi­chi­á­ter lett. A szö­vet­ség­hez 550 gyü­le­ke­zet és 150 to­váb­bi szer­ve­zet tar­to­zik.

Nu­kusz, Üz­be­gisz­tán. A ha­tó­sá­gok újab­ban azért ül­dö­zik a ke­resz­té­nye­ket, mert a ter­ro­ris­ták­kal va­ló együtt­mű­kö­dés­sel vá­dol­ják őket. Az el­múlt év­ben egy pün­kös­dis­ta pré­di­ká­tort val­lá­sos tény­ke­dés mi­att négy­évi há­zi őri­zet­re ítél­tek. Az or­szág 25 mil­lió la­ko­sa kö­zül 84% musz­lim val­lá­sú, 15% val­lás­ta­lan, a ke­resz­té­nyek ará­nya össze­sen 1%.

Je­ru­zsá­lem, Iz­ra­el. Egy, a Hé­ber Egye­te­men ta­nu­ló né­met di­ák­lányt nem csu­pán az egye­tem­ről akar­nak ki­zár­ni, ha­nem ki is uta­sít­ják az or­szág­ból, mert „zsi­dó­misszi­ói” te­vé­keny­ség­gel vá­dol­ják, amit tör­vény tilt.

Ri­ga, Lett­or­szág. Az evan­gé­li­kus egy­ház köz­pon­ti pénz­tárt szer­vez, hogy az egy­más­tól na­gyon el­té­rő lel­ké­szi fi­ze­té­se­ket ki­egyen­lít­se. Mel­lőz­he­tő in­gat­la­no­kat ad­tak el, hogy a köz­pon­ti pénz­tár­nak kel­lő anya­gi ala­pot biz­to­sít­sa­nak.

Nagy­sze­ben, Ro­má­nia. 1980-ban még száz­ezer tag­ja volt a né­met nyel­vű „szász” evan­gé­li­kus egy­ház­nak. Ez a szám 2007-re alig 14 ezer­re csök­kent. Je­len­le­gi leg­na­gyobb gyü­le­ke­ze­te­ik: Nagy­sze­ben 1427, Bras­só 1089, Bu­ka­rest 972 és Meggyes 855 lé­lek­kel.

Moszk­va, Orosz­or­szág. Az or­to­dox egy­ház ed­dig még mint­egy tíz­ezer egy­há­zi épü­let tu­laj­don­jo­gá­nak vissza­adá­sá­ra vár. Ti­zen­hét év alatt öt­szö­rö­sé­re emel­ke­dett a vissza­ka­pott temp­lo­mok szá­ma; igen nagy szá­za­lé­kuk ro­mos épü­let. Mi­vel az egy­ház­nak nin­cse­nek olyan anya­gi tar­ta­lé­kai, hogy a vár­ha­tó to­váb­bi tíz­ezer épü­le­tet is res­ta­u­rál­ja és kar­ban­tart­sa, in­kább le­mond to­váb­bi kö­ve­te­lé­se­i­ről.

Ka­li­nyingrád, Orosz­or­szág. A ka­linyingrádi orosz enk­lá­vé­ban evan­gé­li­kus es­pe­res­ség mű­kö­dik, amely­hez negy­ven­öt gyü­le­ke­zet tar­to­zik. A több­sé­gük­ben né­met szár­ma­zá­sú hí­ve­ket nyolc lel­kész gon­doz­za. Új es­pe­re­sük­nek Jo­chen Löb­er lel­készt hív­ták meg a né­met­or­szá­gi Bad Orb­ból.

Am­mán, Jor­dá­nia. Ott, ahol Ke­resz­te­lő Já­nos an­nak ide­jén Jé­zust is meg­ke­resz­tel­te, mo­dern „ke­resz­te­lő­köz­pont” épül a Bap­tis­ta Vi­lág­szö­vet­ség ter­vei sze­rint. A jor­dán ki­rály tel­ket ado­má­nyo­zott a har­minc­négy­mil­lió ta­got szám­lá­ló vi­lág­szö­vet­ség­nek er­re a cél­ra.

Pe­king, Kí­na. A Kí­nai Ke­resz­tény Ta­nács az olim­pi­ai já­té­kok­ra ér­ke­ző ver­seny­zők és ven­dé­ge­ik számára kí­nai és an­gol nyel­vű Bib­li­át ké­szül szét­osz­ta­ni. Becs­lé­sek sze­rint Kí­ná­ban nyolc­van­mil­li­ó­ra te­he­tő a ke­resz­té­nyek szá­ma. Há­rom­na­pon­ként két új ke­resz­tény temp­lom épül.

Er­furt, Né­met­or­szág. Ti­zen­két na­pos za­rán­dok­lat­tal nyit­ja meg a Kö­zép-né­met­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­szö­vet­ség a Lu­ther-év­ti­ze­det. Az út Er­furt­ból ve­ze­ti a za­rán­do­ko­kat Wit­ten­berg­be. A re­for­má­ció egy­há­zai 2017-ben ün­nep­lik az öt­szá­za­dik év­for­du­ló­ját an­nak, hogy Lu­ther 1517. ok­tó­ber 31-én köz­zé­tet­te ki­lenc­ven­öt té­te­lét. En­nek len­ne a nyi­tá­nya a za­rán­dok­lat. Az úton át­la­go­san húsz-hu­szon­öt ki­lo­mé­tert kell majd na­pon­ta meg­ten­ni­ük a részt­ve­vők­nek. A cél Lu­ther ta­ní­tá­sá­nak jobb meg­ér­té­se és a mo­dern tár­sa­da­lom szá­má­ra va­ló hasz­no­sí­tá­sa.

Jo­han­nes­burg, Dél-af­ri­kai Köz­tár­sa­ság. A ró­mai ka­to­li­kus egy­ház jó pél­dá­val kí­ván elöl jár­ni ak­kor, ami­kor ki­ter­jedt föld­bir­to­ka­i­ból nincs­te­len pa­rasz­tok­nak föl­det ado­má­nyoz.

Gre­ifs­wald, Né­met­or­szág. A po­me­rá­ni­ai evan­gé­li­kus egy­ház püs­pö­ke, Hans-Jür­gen Ab­ro­me­it sze­rint nagy ve­szély fe­nye­ge­ti az egy­há­zat, ha a tár­sa­da­lom összes fel­me­rü­lő kér­dé­sé­vel ál­lan­dó­an fog­lal­koz­ni akar, míg a sa­ját evan­gé­li­u­mi szol­gá­la­tát el­ha­nya­gol­ja. „Úgy lát­szik, egy­re in­kább el­vész an­nak tu­da­ta, hogy az em­be­re­ket az evan­gé­li­um­mal nem el­ső­sor­ban az it­te­ni jobb élet­re, ha­nem az örök­ké­va­ló­ság­ra kell fel­ké­szí­te­nünk” – mond­ta.

Minszk, Fe­hér­orosz­or­szág. A mi­nisz­ter­ta­nács meg­szi­go­rí­tot­ta a kül­föl­di egy­há­zi mun­ká­sok be­uta­zá­sának és ott-tar­tóz­ko­dá­sának a fel­té­te­leit. Csak az kap­hat er­re en­ge­délyt, akit egy leg­alább már húsz éve ál­la­mi en­ge­déllyel mű­kö­dő kö­zös­ség hí­vott meg, s amely­nek leg­alább tíz gyü­le­ke­ze­te van az or­szág­ban. A be­uta­zó­nak be­szél­nie kell az or­szág nyel­vét és az orosz nyel­vet, de így is csak leg­föl­jebb egy évig tar­tóz­kod­hat Fehéroroszor­szág­ban.

Kor­fu, Gö­rög­or­szág. A Gö­rög Or­to­dox Egy­ház til­ta­ko­zik az el­len, hogy te­rü­le­tén a moszk­vai or­to­dox pat­ri­ar­chá­tus temp­lo­mot ké­szül épí­te­ni. Meg­ala­po­zott fé­lel­me, hogy ez­zel Moszk­va a gö­rög egy­ház­ban is sze­re­pet akar ját­sza­ni, va­la­mint hogy a kor­fui egy­há­zat a ma­ga jog­ha­tó­sá­ga alá akar­ja von­ni.

Össze­ál­lí­tot­ta: GI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az egy­ház ha­tá­ra az utol­só em­ber mö­gött van…?!
Jó ne­künk itt…
Hí­rek, ki­te­kin­tés
Kö­zép-eu­ró­pai élet­utak 1.
Tisz­te­let Svájc­nak
Egy­ség Krisz­tus­ban a kö­zös Eu­ró­pá­ban
Le­égett a besz­ter­cei evan­gé­li­kus temp­lom tor­nya
Szep­tem­ber­ben új püs­pö­kük lesz a szlo­vá­ki­ai re­for­má­tu­sok­nak
A mel­bourne-i magyar gyü­le­ke­zet
Hit­vé­de­lem?
Kap­cso­lat
Járt-e Szent Sebal­dus Bu­da­vár­ban?
„Is­ten je­len­lé­te terem­ti meg az ott­hont”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 4 Hí­rek, ki­te­kin­tés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster