EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 4 - Egy­ség Krisz­tus­ban a kö­zös Eu­ró­pá­ban

Hozzászólás a cikkhez

Egy­ség Krisz­tus­ban a kö­zös Eu­ró­pá­ban

He­te­dik al­ka­lom­mal ta­lál­koz­tak a ke­let-kö­zép-eu­ró­pai pro­tes­tán­sok

Hat or­szág pro­tes­tán­sa­i­nak rész­vé­te­lé­vel tar­tot­ták meg az idei év jú­ni­u­sá­nak utol­só hét­vé­gé­jén az im­már ha­gyo­má­nyos­nak mond­ha­tó, Ke­resz­té­nyek ta­lál­ko­zó­ja el­ne­ve­zé­sű ren­dez­vény­so­ro­za­tot Po­zsony­ban. A há­rom­éven­te meg­ren­de­zett ke­let-kö­zép-eu­ró­pai ta­lál­ko­zó­ra Cseh­or­szág­ból, Szlo­vá­ki­á­ból, Len­gyel­or­szág­ból, Auszt­ri­á­ból, Né­met­or­szág­ból és Ma­gyar­or­szág­ról ér­kez­tek a meg­hí­vott ven­dé­gek és az ér­dek­lő­dők.

A nyi­tó is­ten­tisz­te­let után pár­hu­za­mos hely­szí­ne­ken foly­ta­tó­dott a ta­lál­ko­zó. A há­rom­na­pos ese­ményt óri­á­si prog­ram­kí­ná­lat jel­le­mez­te: lel­ki fel­töl­tő­dést kí­nál­t ke­resz­tény fi­a­ta­lok­nak és csa­lá­dok­nak, de elő­adá­sok, fó­ru­mok, te­ma­ti­kus szek­ció­be­szél­ge­té­sek, gyer­mek- és if­jú­sá­gi prog­ra­mok is szí­ne­sí­tet­ték.

A ren­dez­vény nyi­tó­es­té­jén a részt ve­vő hat or­szág pro­tes­táns egy­há­za­i­nak ve­ze­tő­it Szlo­vá­kia köz­tár­sa­sá­gi el­nö­ke, Ivan Gaspar­o­vič fo­gad­ta re­zi­den­ci­á­ján. Ezt kö­ve­tő­en ke­rült sor a ma­gas ran­gú egy­há­zi és ál­la­mi ve­ze­tők ün­ne­pi fo­ga­dá­sá­ra, ame­lyen a szlo­vák köz­tár­sa­sá­gi el­nök kö­szön­tő­je után Mi­los Klá­tik, a Szlo­vá­ki­ai Evan­gé­li­kus Egy­ház egye­te­mes püs­pö­ke, dr. Mic­ha­el Bün­ker, az Eu­ró­pai Pro­tes­táns Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­já­nak (GEKE) el­nö­ke, az Auszt­ri­ai Evan­gé­li­kus Egy­ház püs­pö­ke és Frank July, a Ba­den-Würt­tem­ber­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke mon­dott kö­szön­tőbe­szé­det.

A ta­lál­ko­zó ta­lán leg­fon­to­sabb, egy­ben misszi­ói cé­lo­kat is szol­gá­ló ese­mé­nye Po­zsony fő­te­rén zaj­lott, ahol a nem­ze­tek, a ki­sebb­ség­ben lé­vő nem­ze­ti­sé­gek egy­más kö­zöt­ti meg­bé­ké­lé­sé­ért és az eu­ró­pai egy­sé­gért imád­koz­tak a hat nem­zet egy­ház­ve­ze­tői.

Va­sár­nap mint­egy húsz temp­lom­ban úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­le­tek­kel ért vé­get a po­zso­nyi pro­tes­táns ke­resz­tény ta­lál­ko­zó, amely­re a hat nem­zet nagy­já­ból há­rom­ezer részt­ve­vő­je lá­to­ga­tott el. Itt­zés Já­nos, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (MEE) el­nök-püs­pö­ke a po­zso­nyi ma­gyar gyü­le­ke­zet temp­lo­má­ban, Fa­bi­ny Ta­más, az MEE Észa­ki Egy­ház­ke­rü­le­té­nek püs­pö­ke pe­dig a so­mor­­jai zá­ró is­ten­tisz­te­le­ten pré­di­kált a ma­gyar aj­kú hí­vek­nek.

For­rás: MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az egy­ház ha­tá­ra az utol­só em­ber mö­gött van…?!
Jó ne­künk itt…
Hí­rek, ki­te­kin­tés
Kö­zép-eu­ró­pai élet­utak 1.
Tisz­te­let Svájc­nak
Egy­ség Krisz­tus­ban a kö­zös Eu­ró­pá­ban
Le­égett a besz­ter­cei evan­gé­li­kus temp­lom tor­nya
Szep­tem­ber­ben új püs­pö­kük lesz a szlo­vá­ki­ai re­for­má­tu­sok­nak
A mel­bourne-i magyar gyü­le­ke­zet
Hit­vé­de­lem?
Kap­cso­lat
Járt-e Szent Sebal­dus Bu­da­vár­ban?
„Is­ten je­len­lé­te terem­ti meg az ott­hont”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 4 Egy­ség Krisz­tus­ban a kö­zös Eu­ró­pá­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster