EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 4 - Szep­tem­ber­ben új püs­pö­kük lesz a szlo­vá­ki­ai re­for­má­tu­sok­nak

Hozzászólás a cikkhez

Szep­tem­ber­ben új püs­pö­kük lesz a szlo­vá­ki­ai re­for­má­tu­sok­nak

A kö­zel­jö­vő­ben püs­pök­vá­lasz­tás­ra ke­rül sor a szlo­vá­ki­ai re­for­má­tus egy­ház­ban. Er­dé­lyi Gé­za je­len­le­gi püs­pök, aki két cik­lu­son ke­resz­tül, 1996 óta irá­nyít­ja a Szlo­vá­ki­ai Re­for­má­tus Ke­resz­tyén Egy­há­zat, nem in­dul­hat a vá­lasz­tá­son, mert be­töl­töt­te het­ve­ne­dik élet­évét. Az el­múlt nyolc­van év­ben nem volt pél­da ar­ra, hogy több je­lölt is in­dult vol­na a tiszt­ség be­töl­té­sé­ért.

A vá­lasz­tá­si sza­bá­lyok 2002-ben mó­do­sul­tak, az új egy­ház­főt az­óta nem a zsi­nat vá­laszt­ja, ha­nem az egy­ház­köz­sé­gi pres­bi­té­ri­u­mok. A poszt be­töl­té­sé­ért két lel­ki­pász­tor in­dul: a ko­má­ro­mi Fa­ze­kas Lász­ló és az apá­ca­sza­kál­la­si So­mo­gyi Alf­réd. Fa­ze­kas Lász­ló a je­len­le­gi püs­pök he­lyet­te­se; el­len­je­lölt­je, So­mo­gyi Alf­réd – mi­előtt lel­ki­pász­to­ri szol­gá­lat­ba állt – éve­kig a szlo­vá­ki­ai ma­gyar mé­di­á­ban dol­go­zott.

A sza­va­zás au­gusz­tus má­so­dik fe­lé­ben kez­dő­dik, és több hé­ten át tart. Az ered­mény vár­ha­tó­an szep­tem­ber vé­gén szü­le­tik meg. Az új püs­pök hat évig töl­ti be a posz­tot.

So­mo­gyi Alf­réd egy in­ter­ne­tes hon­la­pon te­szi köz­zé rész­le­tes prog­ram­ját. „Prog­ra­munk lé­nye­gét há­rom szó­val így jel­le­mez­ném: vá­lasz­tás, vál­to­zás, éb­re­dés.” Fa­ze­kas Lász­ló prog­ram­já­ról eset­le­ges meg­vá­lasz­tá­sa után egyez­tet az egy­ház ve­ze­tő­sé­gé­nek tag­ja­i­val.

A szlo­vá­ki­ai re­for­má­tus egy­ház­nak nagy­részt ma­gyar nem­ze­ti­sé­gű hí­vei van­nak, a szlo­vák pro­tes­tán­sok ugyan­is zöm­mel evan­gé­li­ku­sok – a he­lyi re­for­má­tus egy­ház ki­lenc egy­ház­me­gyé­jé­ből csak ket­tő szlo­vák. A nép­szám­lá­lá­si ada­tok alap­ján a ma­gya­rok meg­kö­ze­lí­tő­leg ha­to­da re­for­má­tus val­lá­sú; az e fe­le­ke­zet­hez tar­to­zók ará­nya a kö­zép-szlo­vá­ki­ai ma­gyar­ság kö­ré­ben a leg­na­gyobb.

For­rás: www.bumm.sk (2008. jú­li­us 11.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az egy­ház ha­tá­ra az utol­só em­ber mö­gött van…?!
Jó ne­künk itt…
Hí­rek, ki­te­kin­tés
Kö­zép-eu­ró­pai élet­utak 1.
Tisz­te­let Svájc­nak
Egy­ség Krisz­tus­ban a kö­zös Eu­ró­pá­ban
Le­égett a besz­ter­cei evan­gé­li­kus temp­lom tor­nya
Szep­tem­ber­ben új püs­pö­kük lesz a szlo­vá­ki­ai re­for­má­tu­sok­nak
A mel­bourne-i magyar gyü­le­ke­zet
Hit­vé­de­lem?
Kap­cso­lat
Járt-e Szent Sebal­dus Bu­da­vár­ban?
„Is­ten je­len­lé­te terem­ti meg az ott­hont”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 4 Szep­tem­ber­ben új püs­pö­kük lesz a szlo­vá­ki­ai re­for­má­tu­sok­nak

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster