EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 5 - Ha­tár­ta­lan lel­kész­ta­lál­ko­zó

Hozzászólás a cikkhez

Ha­tár­ta­lan lel­kész­ta­lál­ko­zó

Két év­vel ez­előtt két ha­zai ha­tár men­ti evan­gé­li­kus egy­ház­me­gye – a Győr-Mo­so­ni és a Sop­ro­ni – szer­vez­te meg az oszt­rák, szlo­vák és ma­gyar ha­tár kö­ze­lé­ben szol­gá­ló lel­ké­szek ta­lál­ko­zó­ját. A rév­fü­lö­pi Or­dass La­jos Evan­gé­li­kus Ok­ta­tá­si Köz­pont­ban zaj­lott ren­dez­vény olyan si­ke­res volt, hogy a részt­ve­vők úgy dön­töt­tek, meg­is­mét­lik. A kö­vet­ke­ző év­ben Szlo­vá­kia lett vol­na a hely­szín, ám tech­ni­kai aka­dá­lyok mi­att ak­kor el­ma­radt a ta­nács­ko­zás. Idén az­tán a bur­gen­lan­di lel­ké­szek je­lez­ték, hogy szí­ve­sen he­lyet ad­ná­nak az ese­mény­nek.

A ta­lál­ko­zót vé­gül ok­tó­ber 5–7. kö­zött ren­dez­ték meg a hét­ezer la­kost szám­lá­ló bur­gen­lan­di kis­vá­ros­ban, Ober­wart­ban (Fel­ső­őr). A vá­ros­sá nyil­vá­ní­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ját idén ün­nep­lő te­le­pü­lés a bur­gen­lan­di evan­gé­li­ku­sok egyik köz­pont­ja, hi­szen míg Auszt­ri­á­ban az evan­gé­li­ku­sok ará­nya mind­össze ti­zen­négy szá­za­lék, ad­dig Ober­wart­ban el­éri az öt­ve­net. A kis­vá­ros köz­vet­len kör­ze­té­ben ti­zen­két anya­gyü­le­ke­zet ta­lál­ha­tó, kö­zöt­tük Si­get in der Wart (Őri­szi­get), ahol még min­dig van ma­gyar nyel­vű is­ten­tisz­te­le­ti szol­gá­lat.

A lel­kész­kon­fe­ren­ci­án az Auszt­ri­ai Evan­gé­li­kus Egy­ház a leg­ma­ga­sabb szin­ten kép­vi­sel­tet­te ma­gát, hi­szen a tel­jes bur­gen­lan­di lel­ké­szi kar mel­lett el­jött dr. Mic­ha­el Bün­ker püs­pök és dr. Han­ne­lo­re Rei­ner fő­ta­ná­csos is. Mel­let­tük há­rom szlo­vák és nyolc ma­gyar lel­kész vett részt a ta­lál­ko­zón.

A kon­fe­ren­cia úr­va­cso­rai is­ten­tisz­te­let­tel kez­dő­dött, az ige­hir­de­tés szol­gá­la­tát Mic­ha­el Bün­ker vé­gez­te, a li­tur­gi­ai szol­gá­lat­ban Ko­há­ry Fe­renc lé­bé­nyi és Ka­lin­csák Ba­lázs ne­mes­csói lel­kész volt a se­gít­sé­gé­re.

A ta­nács­ko­zás fó­ku­szá­ban az a je­len­ség állt, amely „Da­mok­lesz kard­ja­ként” le­beg min­den lel­kész fe­je fö­lött: a ki­égés ve­szé­lye. A vi­ta­in­dí­tó elő­adást Han­ne­lo­re Rei­ner tar­tot­ta. A té­ma fel­ve­ze­té­se és meg­be­szé­lé­se után a szlo­vák, majd a ma­gyar kép­vi­se­lők mond­ták el e té­ren sa­ját egy­há­zuk­ban ta­pasz­tal­ha­tó hely­ze­tet. Ma­gyar rész­ről Welt­ler Re­zső adott tá­jé­koz­ta­tást, aki­vel egyéb­ként a bur­gen­lan­di rá­dió ma­gyar nyel­vű szer­kesz­tő­sé­ge in­ter­jút ké­szí­tett.

A ta­nács­ko­zá­son túl a ven­dég­lá­tók to­váb­bi prog­ra­mo­kat szer­vez­tek a részt­ve­vők­nek. Elő­ször a he­lyi re­for­má­tus gyü­le­ke­zet ven­dé­gei vol­tak. A há­zi­gaz­da, Gu­thy Lász­ló re­for­má­tus lel­kész be­mu­tat­ta egy­rész­ről a re­for­má­tus gyü­le­ke­ze­tet, más­rész­ről pe­dig Auszt­ria leg­ré­gibb pro­tes­táns temp­lo­mát, az 1771–1773 kö­zött épült re­for­má­tus is­ten­há­zát. Az egy­be­gyűl­tek ez­után ki­sé­tál­tak az evan­gé­li­kus te­me­tő­be, és kö­zös imát mond­tak an­nál a sír­nál, aho­vá azo­kat a cse­cse­mő­ket te­met­ték, akik ko­ra­szü­lés vagy abor­tusz mi­att hal­va jöt­tek a vi­lág­ra. Har­minc­két ilyen cse­cse­mő ne­ve van fel­je­gyez­ve a sír­em­lék­re. Meg­ren­dí­tő volt lát­ni a sír­ra he­lye­zett sok ki­csiny já­té­kot és plüss­ál­la­tot…

A bú­csú­est­re az egyik he­lyi ven­dég­lő­ben ke­rült sor. A részt­ve­vők a vá­ros ven­dé­gei vol­tak. Itt kö­szön­töt­te az oszt­rák, szlo­vák és ma­gyar lel­ké­sze­ket Ger­hard Pong­racz pol­gár­mes­ter, aki nem mel­lé­ke­sen ma­ga is evan­gé­li­kus val­lá­sú.

Kiss Mik­lós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Pro­tes­táns össze­fo­gás Eu­ró­pá­ban az iden­ti­tás meg­őr­zé­sé­ért
A bol­dog­ság „ad font­ese”
Nap­him­nusz
Bi­za­lom nél­kül nem megy…
Vi­gasz­ta­lás el­lan­kad­tak­nak
Test­vé­rek innen és túl
Ha­tár­ta­lan lel­kész­ta­lál­ko­zó
„Hosszú és gyü­möl­csö­ző együtt­mű­kö­dés­ben bí­zunk”
Hírek, kitekintés
A zász­ló kö­ze­pe nem ma­rad­hat üre­sen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 5 Ha­tár­ta­lan lel­kész­ta­lál­ko­zó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster