EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 5 - Hírek, kitekintés

Hozzászólás a cikkhez

Hírek, kitekintés

Je­ru­zsá­lem, Iz­ra­el. A vá­ros leg­ré­gibb, kö­rül­be­lül há­rom­ezer-hét­száz éves fa­lát fe­dez­ték fel ása­tá­sok so­rán. A fa­lat, amely­hez őr­tor­nyok is tar­toz­tak, jó­val a zsi­dók hon­fog­la­lá­sa előtt a ká­na­á­niták épí­tet­ték igen fon­tos víz­for­rá­suk vé­del­me­zé­sé­re.

Augs­burg, Né­met­or­szág. Egy né­met ku­ta­tó­nő most meg­je­lent köny­vé­ben el­ret­ten­tő és le­lep­le­ző ada­to­kat kö­zöl a mag­zat­el­haj­tás vi­lág­mé­re­tű üz­le­té­ről. Az egyik leg­is­mer­tebb né­met or­vos, aki­nek két nagy­vá­ros­ban is van er­re spe­ci­a­li­zált kli­ni­ká­ja, éven­ként há­rom­ezer mű­tét­tel 1,3 mil­lió eu­rót ke­res. A mag­zat­el­haj­tás­ban sta­tisz­ti­ka­i­lag Orosz­or­szág ve­zet, ahol ezer ter­hes­ség­ből át­la­go­san negy­ven­ötöt sza­kí­ta­nak meg. A lis­tán Ma­gyar­or­szág a ne­gye­dik he­lyen áll (22,3), messze Olasz­or­szág (10,7), Né­met­or­szág (7,1) és Svájc (6,5) előtt. Az Egye­sült Nem­ze­tek Szer­ve­ze­te (ENSZ) pe­dig a ne­mek fel­bo­rult ará­nyát pa­na­szol­ja: míg az­előtt 100 : 106 volt a fér­fi­ak és nők ará­nya, ad­dig ma Kí­ná­ban, In­di­á­ban, Ne­pál­ban és Vi­et­nam­ban már 140 : 100 az arány. Ezek­ben az or­szá­gok­ban csak fiú­gyer­me­kek meg­szü­le­té­sét en­ge­dé­lye­zi az ál­lam.

Owos­so, USA. Nyílt ut­cán lőt­tek le egy fér­fit, aki évek óta egy kli­ni­ka előtt csen­de­sen, de ki­tar­tó­an tün­te­tett a mag­zat­el­haj­tás el­len. A har­minc­há­rom éves tet­test le­tar­tóz­tat­ták.

Fre­i­sing, Né­met­or­szág. Mi­u­tán a je­len­le­gi pá­pa reg­ná­lá­sa alatt a ró­mai ka­to­li­kus és pro­tes­táns egy­há­zak öku­me­né­jé­nek nem sok jö­vő­je van, an­nál erő­tel­je­seb­ben igyek­szik Ró­ma pár­be­szé­det foly­tat­ni a ke­le­ti or­to­do­xok­kal. Bár Wal­ter Kas­per bí­bo­ros, a Ke­resz­tény Egy­ség Pá­pai Ta­ná­csá­nak el­nö­ke óvott a túl­zott egye­sü­lé­si re­mé­nyek­től, egy it­te­ni kon­fe­ren­cia há­rom­száz­nyolc­van részt­ve­vő­je a kö­ze­le­dés fe­let­ti örö­mét fe­jez­te ki.

Szó­fia, Bul­gá­ria. Az ok­tó­ber 16–23. kö­zött Cip­ru­son meg­tar­tan­dó or­to­dox–ró­mai ka­to­li­kus gyű­lés­re a bol­gár egy­ház nem küld kép­vi­se­lőt. Így dön­tött a Szent Szi­nó­dus az­zal a meg­oko­lás­sal, hogy az or­to­dox és a ró­mai ka­to­li­kus ta­ní­tás kö­zött sem­mi egyez­ség nin­csen. Leg­fel­jebb dia­kó­ni­ai vo­na­lon tud­ná­nak együtt­mű­kö­dést el­kép­zel­ni.

Athén, Gö­rög­or­szág. Or­to­dox pa­pok és szer­ze­te­sek gyűl­tek össze, és „öku­me­niz­mus el­le­ni hit­val­lást” fo­gad­tak el, amely­ben el­íté­lik sa­ját egy­há­zuk min­den öku­me­ni­kus tö­rek­vé­sét. Sze­rin­tük a nyu­ga­ti, „össz-tév­ta­ní­tá­sú” pro­tes­táns egy­há­zak­kal va­ló tár­gya­lás már ele­ve meg­sér­ti az „egy, szent, ka­to­li­kus és apos­to­li egy­ház” ta­nát.

Au­rich, Né­met­or­szág. A he­lyi es­pe­rest, dr. Karl-Hin­rich Manz­két vá­lasz­tot­ta püs­pö­ké­vé a Scha­um­burg-Lip­pei Evan­gé­li­kus Egy­ház. A leg­ki­sebb né­met­or­szá­gi lu­the­rá­nus egy­ház­nak hu­szon­két gyü­le­ke­zet­ben hat­van­ezer tag­ja van.

Kas­sel, Né­met­or­szág. „Bé­rel­jen lel­készt!” – ez­zel az aján­lat­tal lé­pett a nyil­vá­nos­ság elé az egyik he­lyi lel­ki­pász­tor. Egy­órá­nyi ide­jét bár­ki­nek ren­del­ke­zé­sé­re bo­csát­ja, aki „ki­bér­li” őt. Elő­jegy­zé­si nap­tá­ra már­is meg­te­lt.

Moszk­va, Orosz­or­szág. A kor­mány 2012-től hit- és er­kölcs­tant kí­ván be­ve­zet­ni az is­ko­lák­ban. Egy­elő­re a nyolc­van­ki­lenc­ből ti­zen­nyolc ré­gi­ó­ban pró­bál­ják ki a ja­vas­la­tot. Az új tan­tárgy­nak a val­lás­kul­tú­rá­val ugyan­úgy kell fog­lal­koz­nia, mint a vi­lá­gi er­kölcs­tan­nal.

Ber­lin, Né­met­or­szág. Az evan­gé­li­kus Jo­han­n­ess­tift öt ró­mai ka­to­li­kus idő­sek ott­ho­nát vet­te át Han­no­ver­ben. Az in­téz­mé­nyek­ben öt­száz­nyolc­van dol­go­zó vég­zi mun­ká­ját.

Bag­dad, Irak. L. Sa­ko ér­sek sze­rint „nagy fé­le­lem­ben” él­nek az ira­ki ke­resz­té­nyek, akik­nek a szá­ma negy­ven­ezer­re csök­kent. Leg­több­jük igyek­szik ki­ván­do­rol­ni, hi­szen az isz­lám szél­ső­sé­ge­sek ki­fe­je­zet­ten „va­dász­nak”a ke­resz­té­nyek­re.

Han­no­ver, Né­met­or­szág. Az evan­gé­li­kus egy­ház­ban egy­re he­ve­seb­ben fo­lyik a vi­ta a ma­gán­gyó­nás be­ve­ze­té­sé­ről. Az em­be­ri­ség mai el­esett ál­la­po­tá­ban so­kan lát­ják el­ér­ke­zett­nek az időt ar­ra, hogy az evan­gé­li­kus egy­ház vissza­tér­jen ah­hoz a Lu­ther­hez, aki nagy­ra ér­té­kel­te a gyó­nást, és ma­ga is he­ten­ként járt gyón­ta­tó­já­hoz, Jo­han­nes Bu­gen­ha­gen­hez.

Krak­kó, Len­gyel­or­szág. A nagy vi­lág­val­lá­sok há­rom­száz ve­ze­tő­je ta­nács­ko­zott po­li­ti­ku­sok­kal a val­lás­kö­zi bé­ke fon­tos­sá­gá­ról a II. vi­lág­há­bo­rú ki­tö­ré­sé­nek het­ve­ne­dik és a ber­li­ni fal le­om­lá­sá­nak hu­sza­dik év­for­du­ló­ján. A kong­resszus szen­ve­dé­lyes han­gú bé­ke­fel­hí­vást bo­csá­tott ki.

Ber­lin, Né­met­or­szág. Az or­szág leg­is­mer­tebb plasz­ti­kai se­bé­sze meg­elé­gel­te, hogy jól jö­ve­del­me­ző kli­ni­ká­ját egy­re több ti­zen­négy-ti­zen­öt éves ke­re­si fel az­zal a ké­rés­sel, hogy or­rát, szá­ját, ál­lát „iga­zít­sa hoz­zá” egy-egy film­csil­lag vagy sport­sztár for­má­já­hoz. Leg­több­jét az­zal kül­di el, hogy „az a fon­to­sabb, ami a fej­ben, nem az, ami a fe­jen van”.

Phen­jan, Észak-Ko­rea. A kom­mu­nis­ta or­szág­ban tett lá­to­ga­tást az EKD kül­dött­sé­ge, hogy tá­jé­ko­zód­jon a ke­resz­té­nyek hely­ze­té­ről. Wolf­gang Hu­ber püs­pök ta­lál­ko­zott a kor­mány ál­tal en­ge­dé­lye­zett „Ke­resz­tény Fö­de­rá­ció” el­nö­ké­vel, Kang Yong Sop­pal, aki meg­kö­szön­te, hogy a nyu­ga­ti ke­resz­tény­ség nem fe­led­ke­zett meg ró­luk.

Ber­lin, Né­met­or­szág. Eb­ben a gaz­dag or­szág­ban egy­re ma­ga­sabb a se­gé­lye­zés­re szo­ru­ló gyer­me­kek szá­ma, pe­dig az ál­lam húsz szá­za­lék­kal több pénz­zel se­gí­ti az el­sze­gé­nye­dett csa­lá­do­kat, mint a leg­több eu­ró­pai or­szág. Va­ló­szí­nű­leg utá­noz­ni kel­le­ne a dá­no­kat és a své­de­ket, akik a szo­ci­á­lis se­gély­nek csak húsz szá­za­lé­kát ad­ják a csa­lá­dok­nak, nyolc­va­nat vi­szont is­ko­lák­ra és óvo­dák­ra, va­la­mint egyéb ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek­re köl­te­nek.

Ka­li­nyingrád, Orosz­or­szág. Az egy­ko­ri Kö­nigs­berg­ben és kör­nyé­kén, amely ma is Orosz­or­szág­hoz tar­to­zik, a rend­szer­vál­tás óta már negy­ven­öt új evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet szü­le­tett új­já. Most nagy za­vart oko­zott az Orosz Or­to­dox Egy­ház, amely ma­gá­nak kö­ve­te­li az egy­ko­ri evan­gé­li­kus dó­mot. A dóm 1945-ig az evan­gé­li­kus egy­ház tu­laj­do­na volt. Most az ál­la­mé, mú­ze­u­mot és hang­ver­seny­ter­met ren­dez­tek be ben­ne, va­la­mint ott őr­zik a vá­ros nagy szü­lött­jé­nek, a fi­lo­zó­fus Im­ma­nu­el Kant­nak a sír­em­lé­két.

Ra­bat, Ma­rok­kó. A 2003-i évi val­lá­si re­form dön­té­se ér­tel­mé­ben nők is ta­nít­hat­nak val­lást. A musz­lim pré­di­ká­tor­nők el­ső nem­ze­ti kong­resszu­sán fel­ol­vas­ták VI. Mo­ha­med ma­rok­kói ki­rály le­ve­lét. A ki­rály azt kí­ván­ja tő­lük, hogy „tü­rel­mes isz­lá­mot” pré­di­kál­ja­nak, küzd­je­nek a nők el­nyo­má­sa, az isz­lám val­lás té­ves ma­gya­rá­za­ta és túl­zó al­kal­ma­zá­sa el­len.

Dak­ka, Bang­la­des. „A föld leg­mé­lyeb­ben fek­vő” musz­lim or­szá­gá­ban alig fél szá­za­lék a ke­resz­té­nyek ará­nya. Most nagy öröm ér­te őket: Promod Man­kin het­ven­egy éves ügy­véd és egy­ben gya­kor­ló ke­resz­tény lett az or­szág mű­ve­lő­dé­si mi­nisz­te­re.

Tbi­li­szi, Grú­zia. II. Il­ja, a Grúz Or­to­dox Egy­ház pát­ri­ár­ká­ja meg­elé­gel­te, hogy az or­szág­ban egy­re ke­ve­sebb gyer­mek szü­le­tik. Ki­hir­det­te hát, hogy min­den or­to­dox csa­lád har­ma­dik és ne­gye­dik gyer­me­két sze­mé­lye­sen ke­resz­te­li meg és ke­reszt­gyer­me­ké­vé fo­gad­ja. Ez­zel va­ló­sá­gos „baby­boom” tört ki, és hét­ezer-há­rom­száz gyer­mek­kel nőtt az él­ve­szü­le­tet­tek szá­ma. Az idős pát­ri­ár­ka hét tö­meg­ke­resz­te­lé­sen több mint há­rom­ezer gyer­me­ket ke­resz­telt meg.

Ha­noi, Vi­et­nam. Egy negy­ven­négy éves anyát négy má­zsa rizs be­szol­gál­ta­tá­sá­ra kö­te­lez­tek, mert már négy „fö­lös­le­ges” gyer­me­ket szült. Az ál­lam min­den szü­lőt meg­bün­tet, aki­nek két gyer­mek­nél több­je van. A meg­bün­te­tett asszony évi hét má­zsa rizst tud ter­mel­ni azon a par­cel­lán, ame­lyet az ál­lam bo­csát ne­ki meg­mű­ve­lés­re.

Rio de Ja­nei­ro, Bra­zí­lia. Az „Is­ten Or­szá­gá­nak Egye­te­mes Egy­há­za” ne­vű leg­si­ke­re­sebb bra­zil szek­ta ala­pí­tó­ja, Edir Ma­ce­do és ve­zér­ka­ra hir­te­len fel­kel­tet­te a Săo Pa­u­ló-i ál­lam­ügyész­ség ér­dek­lő­dé­sét. 2003–2008 kö­zött a több­nyi­re kol­dus­sze­gény hí­vek­től több mint más­fél mil­li­árd eu­ró­nyi össze­get szed­tek be, és a pénz­ből egy­részt óri­á­si ke­res­ke­del­mi há­ló­za­tot épí­tet­tek ki, rész­ben pe­dig kül­föl­di vál­lal­ko­zá­so­kat ala­pí­tot­tak. Ma­ce­do tu­laj­do­no­sa egy ha­tal­mas té­vé­adó­nak, több rá­dió­ál­lo­más­nak, há­rom na­pi­lap­nak, va­la­mint egy-egy uta­zá­si és lég­ita­xi-tár­sa­ság­nak. Sa­ját rá­dió­adó­ja most ha­tal­mas hír­ve­rés­be kez­dett an­nak bi­zo­nyí­tá­sá­ra, hogy az ál­lam­ügyész­ség „iri­gyek kam­pá­nyá­nak” esz­kö­ze lett.

Magdeburg, Németország. A par­lamenti választások kapcsán az egyházi emberek minden sza­vára azonnal reagálnak a po­litikusok. Ennek egyik példája, hogy a kereszténydemokrata frak­­­cióvezető kijelentette: a nyu­galmazott magdeburgi püs­pök hely­telenül teszi, hogy a zöl­dek és a szo­ciáldemokraták mel­lett áll ki.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Pro­tes­táns össze­fo­gás Eu­ró­pá­ban az iden­ti­tás meg­őr­zé­sé­ért
A bol­dog­ság „ad font­ese”
Nap­him­nusz
Bi­za­lom nél­kül nem megy…
Vi­gasz­ta­lás el­lan­kad­tak­nak
Test­vé­rek innen és túl
Ha­tár­ta­lan lel­kész­ta­lál­ko­zó
„Hosszú és gyü­möl­csö­ző együtt­mű­kö­dés­ben bí­zunk”
Hírek, kitekintés
A zász­ló kö­ze­pe nem ma­rad­hat üre­sen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 5 Hírek, kitekintés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster