EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 5 - Pro­tes­táns össze­fo­gás Eu­ró­pá­ban az iden­ti­tás meg­őr­zé­sé­ért

Hozzászólás a cikkhez

Pro­tes­táns össze­fo­gás Eu­ró­pá­ban az iden­ti­tás meg­őr­zé­sé­ért

Han­no­ver­ben ta­nács­ko­zott a Nyu­gat-eu­ró­pai Ma­gyar Pro­tes­táns Gyü­le­ke­ze­tek Szö­vet­sé­ge

Ez év au­gusz­tus 28-ától 30-ig Han­no­ver­ben tar­tot­ta éves köz­gyű­lé­sét a nyu­gat-eu­ró­pai ma­gyar pro­tes­tán­so­kat tö­mö­rí­tő szer­ve­zet.

Az al­ka­lom kö­zös va­cso­rá­val in­dult az er­dő­szé­li, ám a bel­vá­ros­tól nem nagy tá­vol­ság­ra lé­vő if­jú­sá­gi szál­ló­ban, amely az egész ren­dez­vény hely­szí­ne is volt egy­út­tal. A kon­fe­ren­cia hi­va­ta­los meg­nyi­tá­sa, va­la­mint a kö­szön­té­sek és a mű­sor­terv meg­be­szé­lé­se után es­ti prog­ram­ként a han­no­ve­ri ki­rá­lyi kert­ben ba­rokk ze­ne és fény­já­ték szó­ra­koz­tat­ta a részt­ve­vők mint­egy har­minc­fős csa­pa­tát.

Más­nap dél­előtt há­rom elő­adás sze­re­pelt a prog­ram­ban: El­ső­ként e so­rok író­ja szá­mol­ha­tott be az Úti­társ szer­kesz­tő­je­ként az el­múlt más­fél év ta­pasz­ta­la­ta­i­ról, a mun­ka öröm­te­li ol­da­lá­ról és a fel­me­rü­lő ne­héz­sé­gek­ről. Ezek kö­zött el­ső­ként azt em­lí­tet­te meg, hogy a kü­lön­bö­ző cél­cso­por­tok­nak a lap­pal szem­ben tá­masz­tott igé­nyei igen szer­te­ága­zó­ak. Az elő­ter­jesz­tést be­szél­ge­tés kö­vet­te, amely­ben a szer­kesz­tőt biz­ta­tó sza­vak­kal, de – leg­in­kább re­for­má­tus rész­ről – né­mi kri­ti­ká­val is il­let­ték azért, ami­ért az új­ság a „ma­gyar evan­gé­li­u­mi lap” al­cím el­le­né­re is túl­sá­go­san lu­the­rá­nus szem­lé­let­ben, az itt­ho­ni egy­há­zi vi­szo­nyo­kat fi­gye­lem­be vé­ve író­dik. Pél­da­ként hoz­ták a szö­vet­ség pro­tes­táns össze­fo­gá­sát, han­got ad­va an­nak a re­mé­nyük­nek, hogy a két fe­le­ke­zet itt­hon is ha­ma­ro­san ha­son­ló­kép­pen kí­ván egy­más­sal együtt­mű­köd­ni.

Ezt kö­ve­tő­en Thors­ten Le­ißer, a Né­met­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (EKD) em­be­ri jo­go­kért és be­ván­dor­lá­sért fe­le­lős re­fe­ren­se tar­tott rö­vid elő­ter­jesz­tést ar­ról, hogy fel­ada­tá­nak te­kin­ti egy olyan szer­ző­dés ki­dol­go­zá­sát, amely a né­met­or­szá­gi ma­gyar pro­tes­tán­sok jö­vő­jét biz­to­sí­ta­ná. A je­len­le­vő gyü­le­ke­ze­ti kép­vi­se­lők kér­ték az elő­adót, hogy mi­előbb ve­gye fel a kap­cso­la­tot az anya­or­szá­gi evan­gé­li­kus és re­for­má­tus egy­ház il­le­té­kes ve­ze­tő­i­vel, és tár­gyal­jon a né­met­or­szá­gi ma­gyar gyü­le­ke­ze­tek jö­vő­jé­ről. Meg­hall­gat­ta a gyü­le­ke­ze­tek (Mün­chen, Stutt­gart, Ulm, Köln, Han­no­ver) hoz­zá­szó­lá­sát, és az ügyek sze­mé­lyes és jó­in­du­la­tú tá­mo­ga­tá­sát és ren­de­zé­sét ígér­te.

Har­ma­dik elő­adás­ként Bá­lint Ist­ván Já­nos könyv­be­mu­ta­tó­ját hall­gat­hat­ták meg a részt­ve­vők. Mol­nár-Ve­ress Pál, svéd­or­szá­gi ma­gyar lel­kész meg­hí­vá­sá­ra Bá­lint Ist­ván be­mu­tat­ta a Szi­lágy­ság­ról szer­kesz­tett új, vas­kos köny­vét Örök Szi­lágy cím­mel. A több mint ezer­ol­da­las mű – a szer­ző ko­lozs­vá­ri és nagy­vá­ra­di köny­vei után – igen ér­té­kes do­ku­men­tum a haj­da­ni Kö­zép-Szol­nok és Krasz­na vár­me­gyék egy­há­zi és kul­tu­rá­lis tör­té­ne­té­ről a kez­de­tek­től nap­ja­in­kig. A je­len­lé­vők nagy ér­dek­lő­dés­sel hall­gat­ták a be­mu­ta­tót, és vá­sá­rol­tak a mű­ből.

Az ebéd­szü­net­ben sor­ra ke­rü­lő vá­ros­né­zés után – me­lyet a Han­no­ver­ben élő és a kon­fe­ren­ci­át szer­ve­ző Dó­zsa Éva ve­ze­té­se tett kü­lö­nö­sen él­ve­ze­tes­sé – dél­után foly­ta­tó­dott a prog­ram. A szö­vet­ség köz­gyű­lé­se ke­re­té­ben a je­len­lé­vő gyü­le­ke­ze­tek be­szá­mol­tak az el­múlt év ese­mé­nye­i­ről, a gyü­le­ke­ze­tek­ben fo­lyó mun­ká­ról, be­le­ért­ve az öröm­te­li ese­mé­nye­ket, de a ne­héz­sé­ge­ket, ki­hí­vá­so­kat is. Ál­ta­lá­nos­ság­ban a di­asz­pó­ra-lét­ből fa­ka­dó nagy föld­raj­zi tá­vol­sá­gok je­len­tik a ma­gyar pro­tes­táns kö­zös­sé­gek össze­tar­tá­sá­nak ne­héz­sé­ge­it. A kül­döt­tek be­szá­mol­tak ezen fe­lül ar­ról is, hogy az anya­gi for­rá­sok szin­te min­de­nütt apad­nak, a tá­mo­ga­tá­sok össze­ge Eu­ró­pa-szer­te min­den­hol csök­ken. A hoz­zá­szó­lá­sok leg­na­gyobb ré­sze en­nek el­le­né­re ki­fe­je­zet­ten bi­za­ko­dó hang­vé­te­lű volt, mi­vel élő gyü­le­ke­ze­tek­ről van szó, ahol a „lel­kek” adot­tak, csak a struk­tú­ra nincs min­dig biz­to­sít­va.

Más­nap dél­előtt a he­lyi ma­gyar pro­tes­táns gyü­le­ke­zet­tel együtt mint­egy het­ven fő vett részt a zá­ró is­ten­tisz­te­le­ten, és ün­ne­pel­te kö­zö­sen az úr­va­cso­rát. Az al­kal­mon két evan­gé­li­kus lel­kész, Gé­mes Pál, a szö­vet­ség el­nö­ke és Mol­nár-Ve­ress Pál, va­la­mint két re­for­má­tus lel­ki­pász­tor, a há­zi­gaz­da Csák­vá­ri Dá­ni­el és Var­ga Pál, a szövetség társelnöke szol­gált. A kon­fe­ren­cia kö­tet­len hang­vé­te­lű be­fe­je­zé­sét je­len­tet­te az ebéd, ame­lyet a he­lyi ma­gyar gyü­le­ke­zet tag­jai ké­szí­tet­tek, és ame­lyet a kül­döt­tek a ven­dég­lá­tók­kal együtt a han­no­ve­ri re­for­má­tus temp­lom gyü­le­ke­ze­ti he­lyi­sé­gé­ben fo­gyasz­tot­tak el.

Szűcs Pet­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Pro­tes­táns össze­fo­gás Eu­ró­pá­ban az iden­ti­tás meg­őr­zé­sé­ért
A bol­dog­ság „ad font­ese”
Nap­him­nusz
Bi­za­lom nél­kül nem megy…
Vi­gasz­ta­lás el­lan­kad­tak­nak
Test­vé­rek innen és túl
Ha­tár­ta­lan lel­kész­ta­lál­ko­zó
„Hosszú és gyü­möl­csö­ző együtt­mű­kö­dés­ben bí­zunk”
Hírek, kitekintés
A zász­ló kö­ze­pe nem ma­rad­hat üre­sen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 5 Pro­tes­táns össze­fo­gás Eu­ró­pá­ban az iden­ti­tás meg­őr­zé­sé­ért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster