EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 1 - Csűry Ist­ván a Ki­rály­há­gó­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egyház­ke­rü­let új püs­pö­ke

Hozzászólás a cikkhez

Csűry Ist­ván a Ki­rály­há­gó­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egyház­ke­rü­let új püs­pö­ke

2010. ja­nu­ár 16-tól a ta­valy no­vem­ber­ben meg­vá­lasz­tott új püs­pök, Csűry Ist­ván irá­nyít­ja a nagy­vá­ra­di szék­he­lyű egy­ház­ke­rü­le­tet. Az új püs­pök 1998-ban lett az egy­ház­ke­rü­let ge­ne­rá­lis di­rek­to­ra, 2000-ben vá­lasz­tot­ták fő­jegy­ző­vé, 2007 óta a püs­pök­he­lyet­te­si tiszt­sé­get töl­töt­te be. Ki­rály­há­gó­mel­lé­ki püs­pök­ként kö­zel két­száz­ezer re­for­má­tus hí­vő fő­pász­to­ra lesz. Tő­kés Lász­ló utód­ja a ha­gyo­má­nyok foly­ta­tá­sát és a misszi­ós mun­ka, a sze­gé­nyek, be­te­gek, haj­lék­ta­la­nok meg­se­gí­té­sé­nek erő­sí­té­sét ter­ve­zi. Az aláb­bi­ak­ban szék­fog­la­ló ige­hir­de­té­sé­nek egy rész­le­te ol­vas­ha­tó.

„Le­gyen ez a nap a re­mény­ség meg­úju­lá­sáé, hogy a kö­vet­ke­ző nem­ze­dé­kek ja­vá­ra sá­fár­kod­ha­tunk ha­gya­té­ka­ink­kal, ősi is­ko­lá­ink­kal és új in­téz­mé­nye­ink­kel. Nem tűr­het­jük, hogy meg­szün­tes­se­nek egyet­len óvo­dai cso­por­tot vagy is­ko­lai osz­tályt sem. Gyer­me­ke­in­ket és if­ja­in­kat egész­sé­ges, bol­dog em­be­rek­nek ne­vel­jük. Le­gyen ez a nap az új je­le­kért va­ló kö­nyör­gés al­kal­ma. Krisz­tus bá­to­rít, ami­kor azt mond­ja, hogy ör­dö­gö­ket űz­nek az ő ne­vé­ben az ige­hir­de­tők. A sá­tán di­a­bo­li­zá­ló erő­it a meg­nyo­mo­rí­tott lé­lek- test-szel­lem em­be­ré­ben vissza le­het fog­ni a lel­ki­gon­do­zás Krisz­tust hí­vó al­kal­ma­zá­sá­val.

Gyó­gyí­tó egy­há­zak­nak kell len­nünk. Ez a kö­te­les­sé­günk, de ez a sza­bad­sá­gunk is, mert Is­ten je­let ígér. Be­teg­sé­ge­in­ket ő vi­se­li, és fáj­dal­ma­in­kat ő hor­doz­za, de a hit tu­laj­do­no­sa­i­nak azt ígé­ri, hogy be­te­gek­re ve­tik ke­ze­i­ket, és meg­gyó­gyul­nak. Er­re a jel­re vá­gya­koz­va fe­le­le­tet kell ad­nunk. A Ki­rály­há­gó­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let szí­nes és gaz­dag szol­gá­la­ti te­rü­le­tét eb­be az irány­ba lát­juk fej­leszt­he­tő­nek. Sze­gé­nyek és be­te­gek so­ka­sá­gát, sok­szor re­mény­te­len ál­la­pot­ba ke­rült test­vé­re­ink hely­ze­tét lát­va kez­de­mé­nyez­zük egy­ház­ke­rü­le­tünk imád­ko­zó gond­nok­sá­ga mel­lett egy sa­ját biz­to­sí­tá­si rend­szer ki­épí­té­sét, va­la­mint az el­ső par­ti­umi re­for­má­tus kór­ház sür­gős meg­va­ló­sí­tá­sát.

Szá­mí­tunk az egy­sé­ges ma­gyar re­for­má­tus egy­ház­ra, az Eu­ró­pai Uni­ó­ra, mind Ro­má­nia, mind Ma­gyar­or­szág sze­ná­to­ra­i­nak, kép­vi­se­lő­i­nek, kor­má­nya­ik fe­le­lős mi­nisz­te­re­i­nek, a Se­gí­tő Jobb Ala­pít­vány ve­ze­tő­i­nek, me­gyé­ink és vá­ro­sa­ink elöl­já­ró­i­nak anya­gi és er­köl­csi tá­mo­ga­tá­sá­ra. Nem­ze­tünk Nyu­gat-Eu­ró­pá­ban és az óce­á­no­kon túl ott­hont vá­lasz­tó fi­a­it, hi­tünk cse­léd­je­it vagy csak egy­sze­rű­en a ma­gyar­sá­gért ten­ni vá­gyó­kat ez al­ka­lom­mal meg­szó­lít­juk, és se­gít­sé­gü­ket kér­jük.

Meg­kö­szön­jük a je­len­lét­tel is ki­fe­je­zett együtt­ gon­dol­ko­dás és meg­va­ló­sí­tás szán­dé­kát. Bi­za­lom­mal te­kin­tünk tör­té­nel­mi egy­há­za­ink­ra, ame­lyek püs­pö­kei és pap­jai a hí­vők­kel együtt ked­vez­mé­nye­zett­jei a menny­ben ér­tünk köz­ben­já­ró Krisz­tus­nak, aki­től még min­dig nye­rünk annyi ener­gi­át, hogy egy­más ke­zét meg­fog­juk, és egy­más hi­té­ből me­rí­tett erők­kel szem­be­néz­zünk a po­ko­li mély­sé­gek­kel, a ha­lá­los­sal, a pusz­tí­tó­val és min­den­nel, ami éle­tün­ket ve­szé­lyez­te­ti.

Ked­ves Test­vé­re­im! Krisz­tus Jé­zus meg­hív ben­nün­ket ar­ra a hely­re, ahol a menny érint­ke­zik a föld­del, ahol Is­ten min­dig együtt van az em­ber­rel. Is­ten most is meg­hí­vott ben­nün­ket, hogy ün­ne­pel­jük az anya­szent­egy­ház jö­vő­jét, hogy gya­ra­pít­suk en­ge­del­me­sen, a ránk bí­zott mun­ká­val Krisz­tus tes­tét. Igét aján­dé­koz, és ren­ge­teg cso­dát kí­nál. Ve­le egy he­lyen le­szünk az új em­ber, Krisz­tus­nak tet­sző új nyel­ven be­szé­lő kö­zös­ség­ben, az ál­ta­la aján­dé­ko­zott új élet­ben.”

Forrás: portal.reformatus.ro


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
A fe­szült­ség­ol­dás je­gyé­ben…
Ve­tí­tés és va­ló­ság
Csűry Ist­ván a Ki­rály­há­gó­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egyház­ke­rü­let új püs­pö­ke
„Sok­szor a di­á­kok ké­ré­se­in ke­resz­tül hív meg Is­ten egy-egy fel­adat­ra”
Si­me­on és An­na
A ma­gyar pro­tes­tan­tiz­mus jö­vő­je
Tény­leg vi­lá­gos…?
A Lu­ther-ró­zsa szí­nei
A szo­li­da­ri­tás ide­je
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 1 Csűry Ist­ván a Ki­rály­há­gó­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egyház­ke­rü­let új püs­pö­ke

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster