EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 1 - Hírek, kitekintés

Hozzászólás a cikkhez

Hírek, kitekintés

Va­ti­kán­vá­ros. Ér­tet­le­nül fo­gad­ták a Va­ti­kán­ban a Né­met Evan­gé­li­kus Egy­ház­szö­vet­ség (EKD) új el­nö­ké­nek, a han­no­ve­ri Mar­got Käß­mann püs­pök asszony­nak azt a ki­je­len­té­sét, hogy az öku­me­ni­kus moz­gal­mak te­kin­te­té­ben sem­mit sem vár a je­len­le­gi pá­pá­tól, XVI. Be­ne­dek­től. Käß­mann mind­eze­ket egy ber­li­ni gyű­lé­sen mond­ta.

Stutt­gart, Né­met­or­szág. A vi­ta­tott kon­zer­va­tív Szent X. Pi­us Test­vé­ri­sé­get a pá­pa fel­ol­dot­ta az egy­há­zi átok alól. Ezt kö­szön­te meg hi­va­ta­lo­san is a test­vé­ri­ség né­met ágá­nak ve­ze­tő­je. Sze­rin­te így kez­dőd­het meg a je­len­leg ezer seb­ből vér­ző ró­mai ka­to­li­kus egy­ház gyó­gyu­lá­sa. A Pi­us-test­vé­ri­ség el­íté­li nem­csak az öku­me­ni­kus tö­rek­vé­se­ket, de a II. va­ti­ká­ni zsi­nat ha­la­dó ha­tá­ro­za­ta­it is.

Drez­da, Né­met­or­szág. Az öku­me­ni­kus Kirchen­ta­gon „kö­zép- és ke­let-eu­ró­pai cent­ru­mot” hoz­nak lét­re. Ide Len­gyel-, Cseh­or­szág­ból, Szlo­vá­ki­á­ból és Ma­gyar­or­szág­ról mint­egy há­rom­ezer ven­dé­get vár­nak. Hoz­zá­juk csat­la­koz­hat­nak oro­szok, ro­má­nok, uk­rá­nok és bal­ti­ak. A cél az, hogy ezek­nek az or­szá­gok­nak az egy­há­za­it job­ban be­kap­csol­ják a vi­lág­ke­resz­tény­ség vér­ke­rin­gé­sé­be.

Ber­lin, Né­met­or­szág. Ta­valy­hoz ké­pest hu­szon­öt szá­za­lék­kal nőtt a me­ne­kült­stá­tust ké­rő kül­föl­di­ek szá­ma. Csak­nem hét­ezer ira­ki és több mint há­rom­ezer af­gán ke­re­sett már eb­ben az év­ben me­ne­dé­ket az or­szág­ban.

Port-au-Prin­ce, Ha­i­ti. Több mint 172 ezer ha­lot­tat és 195 ezer se­be­sül­tet szá­mol­tak össze ed­dig a föld­ren­gés súj­tot­ta or­szág­ban (feb­ru­ár ele­jén a leg­fris­sebb hí­rek mint­egy 200 ezer ál­do­zat­ról szól­tak – a szerk.). Az egyéb nyo­mo­rú­ság mel­lett fel­ütöt­te fe­jét a gyer­mek­rab­lás is. Em­ber­csem­pé­szek már­is el­ra­bol­tak és ki­vit­tek az or­szág­ból el­ár­vult gyer­me­ke­ket. Az or­szág kor­má­nya a gyer­me­kek pon­tos szá­mon­tar­tá­sá­ra fi­gyel­mez­tet­te a kór­há­za­kat. Belg­rád, Szer­bia. Nis or­to­dox püs­pö­két, Iri­nejt ün­ne­pé­lye­sen be­ik­tat­ták a Szerb Or­to­dox Egy­ház ér­se­ki hi­va­ta­lá­ba. Fon­to­sabb be­ik­ta­tá­sa azon­ban csak most kö­vet­ke­zik a Szerb Or­to­dox Pat­ri­ar­chá­tus szék­he­lyén, a ko­szo­vói Pec­ben. Az új egy­ház­fő óvott Ko­szo­vó el­fe­lej­té­sé­től, „ahol a Szerb Or­to­dox Egy­ház tör­té­nel­mét ír­ták, mert az a mi Je­ru­zsá­le­münk”.

Mün­chen, Né­met­or­szág. Lá­zas ké­szü­lő­dés­sel vár­ják eb­ben az év­ben a né­met­or­szá­gi ke­resz­té­nyek a má­so­dik öku­me­ni­kus egy­há­zi na­po­kat (Kirchen­tag), ame­lyek­től az öku­me­ni­kus moz­ga­lom meg­ele­ve­ne­dé­sét re­mé­lik. A Kirchen­tag el­nö­ke be­je­len­tet­te, hogy – bár kö­zös ka­to­li­kus–evan­gé­li­kus úr­va­cso­ra nem le­het­sé­ges – az or­to­dox egy­ház „ke­nyér­ál­dó” szer­tar­tást ter­vez.

Va­ti­kán­vá­ros. A pá­pa ta­lál­ko­zott Ro­wan Wil­li­ams ang­li­kán ér­sek­kel. Fő­leg azt a ja­vas­la­tot vi­tat­ták meg, amely meg­könnyí­te­né az ang­li­kán pa­pok át­té­ré­sét és szol­gá­lat­ba vé­te­lét a ka­to­li­kus egy­ház­ba. A pá­pa sze­rint ki­olt­ha­tat­lan ma is az öku­me­né utá­ni vágy, bár sok prob­lé­mát meg kell még ol­da­ni. Hang­sú­lyoz­ta vi­szont a ró­mai ka­to­li­kus–or­to­dox dia­ló­gus el­ső­sé­gét, már csak a kö­zös li­tur­gi­ai ha­gyo­mány mi­att is, bár az or­to­dox egy­há­zak nem is­me­rik el a ró­mai pá­pát sa­ját egy­ház­fő­jük­nek. Kü­lön ki­emel­te, hogy a lu­the­rá­nu­sok­kal az esz­me­cse­rét az augs­bur­gi nyi­lat­ko­za­ton túl is foly­tat­ni kell.

Jos, Ni­gé­ria. Több mint ezer ha­lott­ja van már az egy év­ti­ze­de fo­lyó ke­resz­tény–musz­lim vi­szá­lyok­nak. Ja­nu­ár má­so­dik he­té­ben két­száz ha­lott­ja volt a fegy­ve­res össze­tű­zés­nek. Fé­lő, hogy nem val­lá­si, ha­nem tisz­tán fa­ji és gaz­da­sá­gi okok van­nak a „há­bo­rú” hát­te­ré­ben.

Bang­kok, Thai­föld. 21–26 éves musz­lim fi­a­ta­lo­kat fo­gott el a rend­őr­ség, mi­u­tán több ke­resz­tény temp­lo­mot fel­gyúj­tot­tak. Így akar­tak til­ta­koz­ni a ma­laj­zi­ai bí­ró­ság dön­té­se el­len, amely sze­rint ke­resz­té­nyek is ne­vez­he­tik is­te­nü­ket Al­lah­nak, nem csak a musz­li­mok.

Aer­gu­na, Kí­na. Öt­ven év óta elő­ször volt sza­bad or­to­dox temp­lo­mot épí­te­ni, mi­u­tán a „kul­tu­rá­lis for­ra­da­lom” az az­előtt lé­te­ző ti­zen­nyol­cat le­rom­bol­ta. A mint­egy har­minc­ezer kí­nai or­to­dox ke­resz­tény­nek nincs sa­ját pap­ja, a hí­vők ma­guk­ra ma­rad­tak. A hong­kon­gi orosz or­to­dox egy­ház se­gí­ti és gon­doz­za őket.

Moszk­va, Orosz­or­szág. Hil­ari­on ér­sek, az or­to­dox egy­ház kül­ügyi hi­va­ta­lá­nak ve­ze­tő­je saj­ná­la­tát fe­jez­te ki ami­att, hogy a Né­met Evan­gé­li­kus Egy­ház­szö­vet­ség (EKD) nőt vá­lasz­tott el­nö­ké­nek. „Ez­zel vé­get ér­het az Orosz Or­to­dox Egy­ház és az EKD kö­zöt­ti pár­be­széd” – je­len­tet­te ki az ér­sek.

Ki­jev, Uk­raj­na. Az or­szág­ban hi­va­ta­lo­san 31 ezer val­lá­sos kö­zös­sé­get tar­ta­nak szá­mon. En­nek fe­le or­to­dox, 3500 gö­rög ka­to­li­kus, 901 ró­mai ka­to­li­kus, 268 zsi­dó, 521 musz­lim és 8578 kü­lön­fé­le pro­tes­táns gyü­le­ke­zet (az utób­bi­ak kö­zött van­nak a kár­pát­al­jai ma­gyar re­for­má­tu­sok is).

Isz­lá­má­bád, Pa­kisz­tán. Má­ig bör­tön­ben ül le­á­nyá­val az a ke­resz­tény misszi­o­ná­ri­us, akit az el­múlt ok­tó­ber­ben tar­tóz­tat­tak le az­zal a vád­dal, hogy la­po­kat té­pett ki a Ko­rán­ból. Az or­szág­ban ér­vé­nyes „is­ten­ká­rom­lá­si pa­rag­ra­fus” alap­ján sok­évi bör­tön­bün­te­tés­re ítél­he­tik őket. A fog­va­tar­tot­tak sze­rint ezek mind ha­mis vá­dak.

Ham­burg, Né­met­or­szág. A né­met hír­szol­gá­la­ti te­le­ví­zió je­len­té­se sze­rint a vi­lá­gon 100 mil­lió azok­nak a ke­resz­té­nyek­nek a szá­ma, akik hi­tük mi­att ül­dö­zést szen­ved­nek. A meg­döb­ben­tő té­nyen fe­lül a szo­mo­rú mind­eb­ben az, hogy a nyu­ga­ti, úgy­ne­ve­zett ke­resz­tény kor­má­nyok ez el­len se­hol nem eme­lik föl sza­vu­kat, vi­szont nagy­vo­na­lú­an en­ge­dé­lye­zik or­szá­ga­ik­ban a ke­resz­tény­ül­dö­ző or­szá­gok­ból jö­vők it­te­ni szen­tély­épít­ke­zé­se­it. Az Am­nesty In­ter­na­ti­o­nal sze­rint leg­alább tíz or­szág­ban szó sem le­het val­lás­sza­bad­ság­ról, to­váb­bi ti­zen­öt­ben pe­dig csak rész­le­ges­ről.

Al-Kifl, Irak. Ré­gi ha­gyo­mány sze­rint eb­ben a hely­ség­ben őr­zik Ezé­ki­el pró­fé­ta ham­va­it. Mind zsi­dók, mind ke­resz­té­nyek ked­velt bú­csú­já­ró he­lye a sír­ja. A musz­li­mok­nak ez so­ha nem tet­szett, a sír­hely fel­ira­tá­nak táb­lá­ját már össze is tör­ték. Most az ira­ki ha­tó­sá­gok a sír fö­lé nagy me­cse­tet sze­ret­né­nek épí­te­ni, hogy meg­szűn­jék a zsi­dó és ke­resz­tény bú­csú­já­rás.

Pá­rizs, Fran­cia­or­szág. Több mint húsz­ezer fő­nyi de­monst­rá­ló til­ta­ko­zott a mag­zat­el­haj­tás har­minc­öt év­vel ez­előt­ti en­ge­dé­lye­zé­se el­len. Ezt kí­ván­ják meg­is­mé­tel­ni szep­tem­ber 18-án Ber­lin­ben is.

Ra­bat, Al­gé­ria. Ket­tő­től öt évig ter­je­dő bör­tön­re ítél­het­nek bár­kit, aki egy musz­li­mot más val­lás­ra mer át­té­rí­te­ni. Az or­szág ős­la­kói, a ber­be­rek kö­zött igen ter­jed a pro­tes­tan­tiz­mus, bár a 33 mil­li­ós or­szág la­kó­i­nak csak ti­zen­hat szá­za­lé­kát te­szik ki.

Mün­chen, Né­met­or­szág. Egy­há­za fo­ko­zott erő­fe­szí­té­se­ket tesz, hogy a misszi­ói te­rü­let­té vált Né­met­or­szág­ban a hit fon­tos­sá­gá­ra föl­hív­ja a fi­gyel­met – je­len­tet­te ki Jo­han­nes Fried­rich ba­jor evan­gé­li­kus püs­pök. Egy­há­zá­nak ugyan­is az el­múlt év­ben húsz­ezer em­ber for­dí­tott há­tat.

Bré­ma, Né­met­or­szág. Mint­egy száz éve elő­ször for­dul elő, hogy az Orosz Or­to­dox Egy­ház temp­lo­mot épít Né­met­or­szág­ban. Most ké­szül­tek el a vá­ros­ban élő, hét­száz ta­got szám­lá­ló gyü­le­ke­zet temp­lom­épí­té­si ter­vei. A gyü­le­ke­zet a moszk­vai pat­ri­ar­chá­tus­hoz tar­to­zik.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
A fe­szült­ség­ol­dás je­gyé­ben…
Ve­tí­tés és va­ló­ság
Csűry Ist­ván a Ki­rály­há­gó­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egyház­ke­rü­let új püs­pö­ke
„Sok­szor a di­á­kok ké­ré­se­in ke­resz­tül hív meg Is­ten egy-egy fel­adat­ra”
Si­me­on és An­na
A ma­gyar pro­tes­tan­tiz­mus jö­vő­je
Tény­leg vi­lá­gos…?
A Lu­ther-ró­zsa szí­nei
A szo­li­da­ri­tás ide­je
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 1 Hírek, kitekintés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster