EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 19 - Kamatozó talentumok

Evangélikusok

Egyház és világháló

Hozzászólás a cikkhez

Kamatozó talentumok

A bakonycsernyei gyülekezet honlapja

"Csodálattal szemléltem a különböző társadalmi szervezetek és cégek honlapjait" – Csernyin Sándor nyugdíjas bányász, művezető, a bakonycsernyei gyülekezet felügyelője így emlékszik vissza a kezdetekre. Az új iránti nyitottságát, tanulni vágyását villamosmérnök-hallgató fia és kollégiumi szobatársai segítették. Nincs is mit csodálkozni ezen, a gyermekére figyelő szülő már a számítástechnikai alapfogalmakat is együtt tanulta a fiával, annak középiskolai tanulmányaival párhuzamosan. Megvásárolták az első gépüket, a többi szinte már magától jött. No meg hitvallásából, mely szerint a megszerzett tudás csak akkor ér valamit, ha kamatoztatjuk, és másoknak is hasznára válik.

Az anyaggyűjtés és a tervezés időszaka így Csernyin Sándor kezdeményezésére indult el. Ebben segítségére voltam jómagam is, illetve mindazok, akik az archív képeket és történeti anyagokat összegyűjtötték. Gyülekezeti felügyelőnk ez idő tájt már kiterjedt levelezést folytatott a Bakony-csernyéről elszármazott régi barátokkal, hajdani iskolatársakkal. E levelezés, amely bel- és külföldre egyaránt irányult, természetesen elektronikus úton történt.

Volt kivel kapcsolatot tartani, mivel a történelem viharai nem kímélték gyülekezetünket sem. Az 1900-as évektől a kivándorlás, 1956-ban az emigrálások, az 1940-es évektől pedig a kitelepítések sok honfitársunkat elszakította szülőföldjétől. A hazát és otthont jelentő föld azonban mégis itt van számukra. A szülői házban, a hajdani evangélikus iskolában, templomunkban és ott, ahol az első szerelmek szövődtek. Bizony több gyülekezeti tagunk rokonságát érintette az elvándorlás! A leírt szomorú történelmi tényeken változtatni nem lehet, de a múlt sebeinek orvoslására segítségül hívhatjuk a nagy távolságok virtuális áthidalására is képes számítástechnikát. Mivel a településnek nem volt – s tudomásunk szerint máig sincs – egy ilyen kapcsolattartást segítő elektronikus médiuma, gyakorlatilag ezért vállalkoztunk saját honlapunk elkészítésére.

A leírtakból következett a kissé tágabb ölelésű anyag összeállítása, amely nem korlátozódott csupán a gyülekezeti történet és élet bemutatására. Tudatosan törekedtünk arra, hogy munkánk az egész település javát szolgálja. Könnyű szívvel tehettük meg mindezt, mert Bakonycsernye története a már említett 1990-as évekig szorosan egybefonódott az 1700-as évek elejétől idetelepített szlovák ajkú evangélikusság sorsával. Túl a közösségünktől távol élő, de lélekben szorosan hozzánk kötődő honfitársainkkal való kapcsolattartáson honlapunk a testvér-gyülekezeti viszony ápolásában is mérföldkövet jelent. A közép-finnországi Nivala és a déli Valkeala városok gyülekezeteivel már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő jó kapcsolatokkal rendelkezünk.

A http://church.lutheran.hu/bakonycsernye címen elérhető honlap – sok más egyéb mellett – évenkénti találkozásokat, gyermekeink közös táborozásait, cserediákprogramot és egyre több család számára baráti kapcsolatokat biztosít. Ezért készítettük el fontosabb részeinek finn fordítását is. Ezután az angol verziót jelentettük meg, és terveink között szerepel a német és szlovák változatok elkészítése is. Honlapunk tartalmát tekintve a folyamatos fejlesztéseink következtében az alábbi területeken barangolhat a hozzánk látogató: történeti rész, alapítvány, fotóalbum, presbitérium, újság, vendégkönyv. A honlap talán legnagyobb előnye a gyors letölthetőség. Ezt bátran állíthatom, annak ellenére, hogy viszony- lag sok anyag található benne. Tessék kipróbálni! A kezdőlapon gyülekezetünkre jellemző legfontosabb adataink találhatóak meg, valamint fontosabb heti és egyedi alkalmaink. A lap elindítása – mint korábban már említettem – gyülekezeti felügyelőnk elsődleges érdeme, de közös munka nélkül nem jöhetett volna létre jelenlegi sokszínűsége.

A jövő fejlesztései is csak abban az esetben valósulnak meg, ha találunk még az egyes rovatok, részek számára felelősöket, akik vállalják a frissítéshez szükséges anyagok folyamatos szállítását.

Vendégkönyvünkben sok örömteli látogató sorait olvashatjuk, de az egyik legnagyobb elismerést egy minisztériumi munkatárstól kaptuk. Amikor községünk vezetősége az illetékes helyen érdeklődött egy községi honlap elkészítésének pályázati lehetősége után, a hivatalnok meleg szavakkal gratulált az akkor még kétnyelvű gyülekezeti honlapunkhoz.

Végezetül köszönetet mondunk a nyomtatott formában való bemutatkozás lehetőségért, e cikk megírásáért. Nagy öröm volt számunkra is dokumentálni, feltárni honlapunk keletkezésének történetét. E bemutatkozás ugyanakkor arra is alkalmat kínált, hogy észrevehessük hiányosságainkat, megtaláljuk a további bővítések irányait mind technikai, mind pedig tartalmi tekintetben.

Tartalmi vonatkozásban több figyelmet szeretnénk fordítani az itthon élőkre. Ha sikerül kellőképpen motiválni az ifjúságot, elkészíthetnének egy saját linket. Evangélikus óvodánk – amíg el nem készül saját önálló honlapja – szintén a mi oldalunkon jelenhet meg. S a legfontosabbat hagytam legvégére: a jövőben több evangélizáló jellegű igehirdetést szeretnénk közzétenni.

Búcsúzásként a következő történettel azokat szeretném bátorítani, akik talán kissé idegenkednek még gyülekezeti kincsestáruk elektronikus elkészítésétől. Esetleg félnek, hogy a virtualitás térnyerése hátrányosan érinti majd a személyes emberi kapcsolatok alakulását. Egy egyesült államokbeli hölgy, bizonyos Linda C., ősei után kutatva rátalált honlapunkra. Néhány levélváltás után egy európai koncertkörút lehetőségét kihasználva ellátogatott Bakonycsernyére, ahol személyesen is találkozott még itt élő rokonságával, és természetesen velünk is. Közönséges szavak köntösébe öltöztetve lehetetlen leírni a boldogságot, amelynek tanúi lehettünk! Érzésünk szerint, ha akár csak egy embert is sikerült ekkora örömben részesíteni, munkánk eredményes volt, és megtérült minden befektetett energia.

Szarka István

Regionális hozzárendelés: Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Lépcsők - melyek a szentek szentjébe vezetnek
Élő víz
Magvetés
Egyházunk egy-két hete
Jelöltek bemutatkozása Rákoskeresztúron
Keresztutak
eReformatika
Börtönmissziós imahét
Remény Kelet-Európának
A "tökéletes ember" ideálja ellen
Iraki segélyprogram - magyar részvétel
Evangélikusok
Meglepő létszám
Kamatozó talentumok
A Líceum informatikacsapatának sikerei
"Hozomány" a Nagytemplom
A békéscsabai Nagytemplom
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Polgár Rózsa kiállítás Sárváron
Testvérek közt a "Barátok" festője
Deák téri hangulatok
e-világ
Vándorok vagyunk
AB-ámen
Idén is az életre szavaztak
Egyházakkal az Európai Unióba
Párbeszéd a toleranciáért
A kereszténység és az Európai Unió
Dávid és Salamon korabeli település
Olaszország - le akarnak sújtani a sátánista szektákra
Egyházak és hasonlók
Jogi esetek
Test és lélek
Keresztény szemmel
Halak és vödrök
A hét témája
Vallási türelem - a haza javáért
Háromszáz éve kezdődött el a Rákóczi-féle szabadságharc
Egy felkelés gyökerei
evél&levél
Mesenap óvódásoknak
Batthyány-Strattmann László nyomában
A közelmúlt krónikája
Jubileum a soproni Eötvösben
Parókiaszentelés Ostffyasszonyfán
Parókiaszentelés Miskolcon
Építkezés Bobán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Zengővárkony kincsei
II. Rákóczi Ferenc udvari festője a Nemzeti Galériában
A vasárnap igéje
A régi elmúlt, és íme: új jött létre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 19 Kamatozó talentumok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster