EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 19 - A régi elmúlt, és íme: új jött létre

A vasárnap igéje

Húsvét ünnepe után 3. vasárnap (Jubilate)

Hozzászólás a cikkhez

A régi elmúlt, és íme: új jött létre

Mk 2,18–22

Az erre a vasárnapra kijelölt ige két témát vet fel. Az egyik a böjt kérdése. Ha Keresztelő János és a farizeusok tanítványai böjtölnek, miért nem tesznek így Jézus tanítványai is? A másik pedig Jézus két hasonlata: a régi ruhán az új folt csak kárt tesz, ugyanúgy a régi tömlőt is szétrepeszti az újbor.

A böjt kérdése bennünket nemigen foglalkoztat. A böjt mára magánügy lett: mindenki belátása és lelkiismerete szerint tartja meg vagy hagyja el. Jézus a kérdésre adott válaszában arra irányítja figyelmünket, hogy az ő jelenlétében minden más értelmet nyer. Vele új korszak kezdődött. Régen azért böjtöltek, hogy a haragvó Istent kiengeszteljék, vagy hogy jobban megfeleljenek a vallásos követelményeknek, és így biztosítsák mennybe jutásukat. Jézus jelenlé-tében mindez értelmetlenné válik. Mert nem mi tesszük magunkat alkalmassá Isten országára, hanem egyedül – a Jézus kereszthalálából és feltámadásából eredő – ingyen kegyelemből nyerünk üdvösséget. Nincs olyan önsanyargatás, önmegtartóztatás és bármiféle vallásos cselekedet, amely méltóvá tenne minket erre. Ezt fejezik ki Jézus szavai: „Böjtölhetnek-e a lakodalmasok, amíg velük van a vőlegény?” Jézus pedig velünk van, mert feltámadt, és közösségben él velünk. Így ígérte: „Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,20)

Jézus hasonlata is ezt erősíti meg: régi anyagot új folttal toldozni értelmetlen, mert a régit ezzel nem menthetjük meg. Úgyszintén értelmetlen újbort régi tömlőbe tölteni, mert mind a kettő tönkremegy. Az újhoz új való! A Jézus által nyitott új korszakhoz új gondolkodásmód és új magatartásforma illik. Aki kegyelemből él, nem őrizgetheti titkon régi bűneit. Aki Jézusra bízta életét, nem gyötörheti magát aggodalmaskodással. A „Mit együnk, mit igyunk?” – mai megfogalmazásban: „Mi lesz velünk?” – az óember kérdése. Aki Jézussal él, nem adhatja fejét búsulásnak, nem tudhatja magát reménytelen helyzetben, nem keseredhet el sorsa miatt: Jézus jelenlétéből fakadó reménysége erősebb a külső körülmények szorításánál.

A depresszió korunk népbetegsége. A fővárosiak naponta láthatják, amikor a metró mozgólépcsőjén utaznak, hogy a velük szembe jövők milyen lelkiállapotban vannak. Egy perc alatt száz arc. Feszültek, idegesek, lehangoltak, zavartak, magukban beszélők, gesztikulálók, cinikusak. Betegek. Lelki betegek. Pedig nem kellene ennek így lennie, hiszen Jézus eljött, az élő Jézus itt él közöttünk! E lelki betegek nagy része találkozott is a kegyelemmel, de az új folt a régi ruhát szétszakította: az evangélium nem segített rajtuk, mert a régi rongyot le kellett volna vetniük. Új életet kellett volna kezdeniük teljes ráhagyatkozással. A gyógyulás útja csak ez lehet.

Hitünk erősítésére Urunk csodálatos segítséget ad az úrvacsorában! Akinek kevés Jézus ígérete, hogy vele marad, az itt látható jelét kapja jelenlétének: a kenyérben és borban őt magát tapinthatja, ízlelheti. A Vőlegény meghív asztalához, a lakodalmas asztalhoz, hogy vendégei legyünk – örvendező vendégei. Meg kell szabadulnunk káros örökségünktől: el kell hagynunk az elmúlt két század szokását, a szomorú arccal való úrvacsorázást, hiszen „böjtölhetnek-e a lakodalmasok, amíg velük a vőlegény?”

És itt kapcsolódhatunk a vasárnap jellegét adó kezdő zsoltárhoz, a „Jubilaté”-hoz: „Örvendezz Istennek, egész föld, énekeljétek neve dicsőségét!” Legyünk örvendező keresztények, hiszen Jézussal valami egészen más jött el, mint amiben eddig éltünk. A világ is keresi az örömöt. Be happy! – hangzik a felszólítás. De mi van mögötte? Jókedv. A gúnyolódó televíziós műsor derűt csihol, ám milyet? És mit ad az örömöket ígérő reklám? Vágyakozást valami után, ami ha megvan, már nem is érdekes. Rájövünk, hogy tulajdonképpen nincs rá szükségünk. Mit jelent az olyan öröm, amely másokat tesz tönkre, a máséból oszt: neked gazdagságot, a másiknak nyomort? Vagy mit ér, ami csak a plakáton szép, de a valóságban mélységes nyomorúságot rejt? És milyen öröm a másoknak halált jelentő győzelem öröme?!

Jézus valami egészen mást hozott. Ezt az egészen mást kínálja fel a mai igében, hogy életünkben az öröm, a felszabadultság, a kegyelem másról szóljon, mint amit eddig jelentett. Tiszta, igaz örömöt hozott, amely életet újít, bizodalmat ébreszt a holnapra és reménységet az örök életre. Ha elfogadod, őszinte lesz a válaszod: Jubilate! Igen, örvendezek, Uram, mert velem vagy, és én a tied vagyok.

Imádkozzunk!

Urunk, köszönjük, hogy nem hagysz minket magunkra, hanem jelen vagy igédben, szentségedben, és így miénk lehet már itt az új élet öröme, és mienk lehet az örök élet teljes boldogsága is a mi mennyei Atyánk asztalánál. Ámen.

Trajtler Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Lépcsők - melyek a szentek szentjébe vezetnek
Élő víz
Magvetés
Egyházunk egy-két hete
Jelöltek bemutatkozása Rákoskeresztúron
Keresztutak
eReformatika
Börtönmissziós imahét
Remény Kelet-Európának
A "tökéletes ember" ideálja ellen
Iraki segélyprogram - magyar részvétel
Evangélikusok
Meglepő létszám
Kamatozó talentumok
A Líceum informatikacsapatának sikerei
"Hozomány" a Nagytemplom
A békéscsabai Nagytemplom
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Polgár Rózsa kiállítás Sárváron
Testvérek közt a "Barátok" festője
Deák téri hangulatok
e-világ
Vándorok vagyunk
AB-ámen
Idén is az életre szavaztak
Egyházakkal az Európai Unióba
Párbeszéd a toleranciáért
A kereszténység és az Európai Unió
Dávid és Salamon korabeli település
Olaszország - le akarnak sújtani a sátánista szektákra
Egyházak és hasonlók
Jogi esetek
Test és lélek
Keresztény szemmel
Halak és vödrök
A hét témája
Vallási türelem - a haza javáért
Háromszáz éve kezdődött el a Rákóczi-féle szabadságharc
Egy felkelés gyökerei
evél&levél
Mesenap óvódásoknak
Batthyány-Strattmann László nyomában
A közelmúlt krónikája
Jubileum a soproni Eötvösben
Parókiaszentelés Ostffyasszonyfán
Parókiaszentelés Miskolcon
Építkezés Bobán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Zengővárkony kincsei
II. Rákóczi Ferenc udvari festője a Nemzeti Galériában
A vasárnap igéje
A régi elmúlt, és íme: új jött létre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 19 A régi elmúlt, és íme: új jött létre

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster