EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 19 - Párbeszéd a toleranciáért

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Párbeszéd a toleranciáért

"Szembesülés és szembesítés"

A „Párbeszéd a Toleranciáért Program” csoporttagjai – a felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók és oktatóik – a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából április 28-án bemutatták közös munkájuk tavaly október óta elért eredményeit a budapesti Bálint Zsidó Közösségi Házban. Ezen a konferencián az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében dr. Hausmann Jutta vezetésével két harmadéves hallgató – Mónus Györgyi és Pelikán András – is részt vett.

A Párbeszéd a Toleranciáért Program célja a különféle kisebbségek megkülönböztetésével és hátrányos helyzetével szembeni küzdelem, a „másság” elfogadásáért. A legutóbbi találkozás Pilisszent-kereszten zajlott le tavaly októberben, ahol a részt vevő csoportok megfogalmazták, hogy céljuk elérése érdekében milyen irányban szeretnének elindulni. A mostani alkalom lényege tehát az volt, hogy számot adjanak arról, hogy mit is sikerült elvégezniük.

Elsőként a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának képviselője számolt be arról, hogy beindítottak egy speciális szemináriumot hallgatóiknak, ahol Kertész Imre Nobel-díjas könyvét, valamint a Schindler listája című filmet dolgozták fel – természetesen nem csupán az egyik, hanem a másik oldal szemszögéből is. (Azért is fontos, hogy a programba bekapcsolódtak az egészségügyi oktatási intézmények, mert a kisebbségi probléma – különösen a cigány kisebbségi helyzet – hatása mind az orvosi közellátás terén, mind az oktatásban igen nagy mértékben érezhető.)

Másodikként dr. Hausmann Jutta számolt be arról, hogy dr. Lichtmann Tamással, a Debreceni Egyetem professzorával létrehozta a Goldziher Intézetet, amely a tudományos kutatást szolgálja. Munkájának középpontjában a monoteista vallások és kultúrák, valamint ezek kapcsolatainak vizsgálata áll. Az intézet a zsidó és keresztény teológia, valamint a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti kérdések tanulmányozásával indítja tevékenységét. Mindezt azzal a céllal teszik, hogy interdiszciplináris, felekezet- és vallásközi kutatómunka segítségével a zsidó és keresztény kutatók együtt keressenek választ a társadalmi és vallási feszültségekre.

Ezt követően Fogarasi Gábor református lelkész mutatta be az általuk alapított „Dániel-munkacsoport” tevékenységét. Ők elsősorban a fiatalságot szeretnék megérinteni, de a lelkészeket, gyülekezeti vezetőket és gyülekezeti tagokat is. Igen fontosnak tartják annak észrevételét, tudatosítását, hogy az antiszemitizmus ma egyet jelent az Izrael-ellenességgel is.

A Szolnoki Általános Iskola képviseletében megjelent Godó Tivadarné Jamnik Judit idén tavasszal egy egyhetes rendezvénysorozatot szervezett Szolnokon „Tovább élünk az emlékeinkkel” címmel, az összes ottani oktatási intézmény részvételével. Célkitűzésük mindenekelőtt az volt, hogy a gyermekekkel megismertessék a kisebbségek üldöztetésének történetét és mai helyzetüket. Arról is szó esett, hogy mennyire lekötötte és megragadta a téma az iskolásokat. Ennek következtében a legközelebbi hasonló alkalom rendezésében már a diákok is részt kívánnak vállalni az interjúk készítésétől a bemutatandó anyagok gyűjtéséig bezárólag szinte mindenben. A rendezvénnyel kapcsolatban tévé- és rádióműsorok is készültek.

A Hatvanból érkezettek arról számoltak be, hogy a Hatvani Cukorgyár falán emléktáblát helyeztek el a holokauszt áldozatainak emlékére. Az eseményen többek között részt vett a helyi polgármester is, és a parlament egyik képviselője mondott beszédet.

Végül, de nem utolsósorban a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán indított, a témához kapcsolódó szemináriumról értesülhettünk.

A következő nap, április 29-én, kedden az egybegyűltek Szabó István „Szembesítés” című filmjének vetítésén vehettek részt, majd utána a rendezővel is találkozhattak. A szerdai záró napon pedig néhány témához kapcsolódó előadás után dr. Vásárhelyi Mária szociológus, Dési János újságíró, Ungváry Rudolf író és Vizsolyi Ákos pszichológus kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a mai magyar társadalmi közhangulatról. Végezetül a program szervezői és résztvevői egyaránt kifejezték azon reménységüket, hogy az elkezdett munkát egyre szélesebb körben tudják majd folytatni, és eredményeket tudnak elérni.

Mónus Györgyi


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Lépcsők - melyek a szentek szentjébe vezetnek
Élő víz
Magvetés
Egyházunk egy-két hete
Jelöltek bemutatkozása Rákoskeresztúron
Keresztutak
eReformatika
Börtönmissziós imahét
Remény Kelet-Európának
A "tökéletes ember" ideálja ellen
Iraki segélyprogram - magyar részvétel
Evangélikusok
Meglepő létszám
Kamatozó talentumok
A Líceum informatikacsapatának sikerei
"Hozomány" a Nagytemplom
A békéscsabai Nagytemplom
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Polgár Rózsa kiállítás Sárváron
Testvérek közt a "Barátok" festője
Deák téri hangulatok
e-világ
Vándorok vagyunk
AB-ámen
Idén is az életre szavaztak
Egyházakkal az Európai Unióba
Párbeszéd a toleranciáért
A kereszténység és az Európai Unió
Dávid és Salamon korabeli település
Olaszország - le akarnak sújtani a sátánista szektákra
Egyházak és hasonlók
Jogi esetek
Test és lélek
Keresztény szemmel
Halak és vödrök
A hét témája
Vallási türelem - a haza javáért
Háromszáz éve kezdődött el a Rákóczi-féle szabadságharc
Egy felkelés gyökerei
evél&levél
Mesenap óvódásoknak
Batthyány-Strattmann László nyomában
A közelmúlt krónikája
Jubileum a soproni Eötvösben
Parókiaszentelés Ostffyasszonyfán
Parókiaszentelés Miskolcon
Építkezés Bobán
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Zengővárkony kincsei
II. Rákóczi Ferenc udvari festője a Nemzeti Galériában
A vasárnap igéje
A régi elmúlt, és íme: új jött létre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 19 Párbeszéd a toleranciáért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster