EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 22 - Országos...

Evangélikusok

Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra - Székesfehérvár, június 27-28.

Hozzászólás a cikkhez

Országos...

A népmesék világából jól ismert a „hetedhét országra szóló lakodalom” képe. Olyan ünnep az, amelyre nagyon sokan nagyon sok helyről eljönnek. Igaz, most nem hetedhét országra szóló lakodalomra, hanem „csak” egy országos találkozóra hívogatunk – de ha a határon túli magyar testvéreinkre is gondolunk, akkor ez is lehet hét országra szóló!

Ízlelgessük egy kicsit ezt a szót: országos. Mit jelent, és mire kötelez bennünket az, hogy Székesfehérváron az evangélikusok országos találkozója lesz?

Országos. Lapozgatom a névtárat. Szemem előtt megjelennek az itt felsorolt kerületek, gyülekezetek. Keresem a térképen az ország legnyugatabbra fekvő egyházközségét és azt, amely a legkeletebbre van. A legészakibb fekvésűt és a déli irányban leglentebb lévőt. Egy térképen sok-sok apró pont, mégis mennyi élet: közösségek, amelyek az evangéliumból élnek. Közösségek, amelyeket – a szervezeti összetartozáson túl – összeköt a közös hitvallás, a közös liturgia, a kegyesség hasonló megélése. S mégis mennyi szín, mennyi helyi szokás! Magam elé képzelem az országos találkozót: jönnek minden felől, minden tájegységből, minden gyülekezetből legalább egy autóval. Jönnek, mert fontosnak érzik, hogy a gyülekezetük színe megjelenjen ebben a nagy kavalkádban, s jönnek, hogy minden közösségbe – a legkisebb gyülekezetbe éppen úgy, mint a legnagyobba – eljusson a találkozó lelki ajándékának egy darabja.

Van egy olyan kirakójátékunk, amely Magyarország térképét ábrázolja. Néhány száz darabból kell ezt a térképet összeilleszteni. Sajnos az idők folyamán több darab is elveszett belőle. Ez eszembe juttatja azt, hogy bizony voltak olyan találkozók, amelyeket országosan hirdettek meg a szervezők, de csak egy tájegység, egy terület, egynéhány gyülekezet képviseltette az ünnepen magát. Hiányos a puzzle? Hiányzik néhány darab? Ha nincs meg a kirakó minden darabja, akkor alig élvezhető a játék?...

Talán most magunk elé képzeljük azt az Istent, aki a szeretetével kiválasztott, és magáévá formálta a Magyarországi Evangélikus Egyházat (is). Ezen a június végi találkozón szeretné összerakni a kirakó darabjait! Szomorkodna, ha azt látná: „hoppá, a határ menti terület darabkái elvesztek! Hova tűnhettek? Vagy miért nem találom ennek az alföldi régiónak az alkotóelemeit? Érdekes, úgy emlékeztem, hogy ebből a hegyes-dombos területből több darab is volt…”

Tudom, Isten örül minden találkozásnak. Örül annak, ha a testvérek egyetértésben élnek.

Országos. Magam elé képzelem hazánk térképét. Milyen csöpp. S mi mégis milyen sokszor hivatkozunk a távolságokra. Látom rajta, hogy Székesfehérvárnak milyen jó a fekvése. Ha nem is középpont, de könnyen megközelíthető úton és vasúton egyaránt. Legfeljebb a hajósok lehetnek bajban. (De talán kevés gyülekezetből akarnak hajóval elindulni.) Mennyit utazunk egyéb céljaink eléréséért! Bevásárlás, szórakozás, rokonlátogatás miatt vagy szabadságra menet mekkora utakat teszünk meg. Fontos ügyeink intézése végett milyen gyakran kelünk útra. Most arra bátorítok mindenkit: ne legyen hivatkozási alap a távolság. Éppen a találkozás öröme mozgasson mindnyájunkat: Székesfehérváron országos találkozó lesz! Ebben a csöpp országban és ebben a csöpp egyházban szükségünk van az ilyen összetartást demonstráló és ebből fakadóan egymást is erősítő találkozókra. Kicsinységünk deprimáló lehet, ha csupán a magunk dolgaival vagyunk elfoglalva. Székesfehérváron úgy találkozhatunk a testvéreinkkel, hogy nemcsak közös ajándékban részesülünk, hanem akár egymás terhének a hordozásába is jobban bekapcsolódhatunk.

Országos. Magam elé képzelem a térképet, s a találkozó témájára gondolok: Melyik gyülekezetben nincsenek betegek? Hol nem élnek depressziós emberek? Mely tájunk mentes a szenvedélybetegségektől és a devianciáktól? Hol találunk még érintetlen, tiszta környezetet? Hol van még ivóvizet adó tiszta forrás? Gyógyulásra – a különféle sebek és betegségek gyógyulására – az egész országban szükség van. A téma is (világméretű imádságként) országos jelentőségű: Gyógyulást a világnak! Az egész országban szükség van egy másik ország – az Isten országának – gyógyító jelenlétére. Jöjjetek tehát a találkozóra!

Testvérek! Ne feledjétek: június 27–28-án országos evangélikus találkozó lesz Székesfehérváron!

Bence Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Kereszt és feszület
Élő víz
A legnagyobb művészet
Véka és korsó
Egyházunk egy-két hete
Beszélgessünk!
Varázslatos gyermeknap Csömörön
Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma és Közgyűlése
Káté-bemutató a Finn Nagykövetségen
"Valahol lenni kell egy orgonának..."
Finnország budapesti nagykövetének beszéde a magyar nyelvű káté bemutatóján
Kettős szentelés Kismányokon
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből
Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek
Keresztutak
Keresztény óvodáscsoport a tolerancia jegyében
Barcasági Cantate
Észt kórus a zuglói templomban
Evangélikusok
Országos...
Szolgálatból - szolgálatba
e-világ
"Karóval jöttél, nem virággal"
Egy éjszaka a film, egy délelőtt az összetartozás jegyében
A hét témája
Konfirmációi körkép
Miért konfirmálsz?
Péter és Jézus
Útikalauz - minden megerősítésre szoruló evangélikusnak
A közelmúlt krónikája
Ötven év Isten szolgálatában
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvről - könyvért
Elejeországtól Végeországig
A vasárnap igéje
Több az eszkimó, mint a fóka?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 22 Országos...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster