EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 22 - Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből

Egyházunk egy-két hete

"Tisztelt Közgyűlés!"

Hozzászólás a cikkhez

Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből

D. Szebik Imre elnök-püspöké a szó közgyűlés tagjai előtt
Méltán kérdezheti bárki: mi különbözteti meg az állam szociális tevékenységétől az egyház diakóniai munkáját?

a) Szolgálatunkban a Biblián tájékozódunk. Az egyes ember rászorultságát komolyan vesszük. Látjuk nyomorúságát, szenvedését és szükségét. Benne Urunkat fedezzük fel. Munkánkban Krisztus ereje a forrásunk.

b) Tiszteletben tartjuk az ember méltóságát. A másikban Isten képmását kell felfedeznünk. Elfogadjuk gondolkodásával és szokásaival, jó és rossz tulajdonságaival együtt. Ugyanakkor Isten színe elé állítjuk az őt megszólító igével.

c) Segítséget nyújtunk, és meghallgatjuk. Minden élethelyzetében elkísérjük és támogatjuk. Szükséget elégítünk ki, nem luxus feladatot látunk el.

d) Élő tradíciót ápolva igyekszünk innovatívak lenni a lelkigondozásban éppúgy, mint a felvállalt kötelességteljesítésben, új létesítmények (öregek napközije, átmeneti szálló) szervezésében. (...)

Állami kapcsolataink

A közel egy éve alakult új kormány egyes minisztereivel többször volt alkalmunk találkozni, így a már lemondott Kiss Elemér kancelláriaminiszterrel és utódjával, Kiss Péter miniszter úrral, valamint Csehák Judit miniszter asszonnyal. Mindhármukkal a létrehozandó egészségügyi központ kérdései álltak a beszélgetések homlokterében. Segítőkész döntéseik nélkül nem gondolhattunk volna evangélikus egészségügyi létesítmény tervezésére sem. (…)

Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök úr kezdeményezett egyeztető megbeszélést az „egyszázalékos” néven elhíresült vitában, amely sajnálatos módon a történelmi egyházakat megosztotta. Ebben a vitában a törvényesség és a korrektség álláspontját képviseltük. (…)

Külföldi kapcsolataink

A bajor testvéregyházzal való folyamatos együttműködés teológiai, gyülekezeti, zenei szinten egyaránt örvendetes. Idetartozik a partneri kapcsolat 10 éves közös jubileumának schrobenhauseni megünneplése, mintegy 200 magyar részvételével. Anyagi támogatásukkal kerül sor és indult el a balatonszárszói üdülőnk felújítása, remélt 2004. március 31-i befejezéssel.

Az osztrák evangélikus egyházzal való tárgyalás eredményeként a bécsi magyar evangélikus gyülekezet egyházközségi státuszt nyert a hazai evangélikus egyházszervezetben.

Szlovák testvérdelegációt köszönthettünk az elmúlt évben, amelynek kapcsán őszintén reméljük a két egyház közti kapcsolat további erősödését. A viszontlátogatásra ez év júniusában kerül sor.

Az elmúlt napokban ülésezett a METT, amely testvéri légkörben vitatta meg a szórványban élő magyar evangélikusok helyzetét, és folyamatosan segíteni igyekszik a felmerülő gondokban.

Finn kapcsolatainknak egyik szép és lelki gyümölcsöket érlelő jele, hogy az ottani evangélikus egyház által kiadott finn káté lefordításra került, és a finn egyház anyagi támogatásával minden magyar evangélikus családhoz eljuttathatjuk – ajándékként. Ezen a helyen is köszönjük ezt a nemes gesztust és nagylelkű támogatást. A káté még szorosabbra fűzi a lelki megújulás iránti közös vágyunkat és esélyünket.

Külön fontos megemlítenünk az erdélyi evangélikus egyházzal való szoros együttműködésünket, amely valamennyi fontos hazai rendezvényünkön (lelkészkonferenciák, ifjúsági nagygyűlések, országos papné-összejövetel) való részvételben jut kifejezésre. (…)

Ez évben kerül sor az LVSZ 10. nagygyűlésére a kanadai Winnipegben. A világ evangélikusságának találkozóján a közös téma így artikulálódott: „Gyógyulást a világnak!”, pedig a gyűlést meghatározó mottó kijelölésekor még nem tört ki az iraki háború. Hordozzuk imádságainkban e nagy összejövetel szolgálatát.

Nem kevésbé jelentős a norvégiai Trondheimbe összehívott EEK nagygyűlése ez év júniusában, amely szintén a világ gyógyulásával és üdvösségének nagy ívű kérdéseivel kíván foglalkozni.

Kísérje az Egyház Urának áldása az európai protestáns és ortodox egyházak együttlétét.

Ökumenikus kapcsolataink

Az elmúlt hónapok kiemelkedő eseménye volt dr. Erdő Péter esztergom–budapesti érsek-prímássá való kinevezése. Ünnepélyes beiktatásán egyházunk mindhárom püspöke és az országos irodaigazgató vett részt. Nagy reménységgel nézünk szolgálata elé, aki beköszöntő beszédében külön említette az ökumené fontosságát. E helyről is a mi közös Urunk kegyelemben gazdag áldását kívánjuk életére és szolgálatára. Tesszük ezt akkor is, ha a legújabb pápai enciklika, amely nagycsütörtök napján jelent meg, és az eucharisztiáról szól, megerősíti a más egyházak úrvacsorai közösségében való részvétel tilalmát – valószínűleg a közeli berlini közös ökumenikus egyházi napok várható igényére való tekintettel.

Május 24-én iktatták be megyés püspöki tisztségébe Spányi Antal eddigi segédpüspököt Székesfehérváron. Kísérje áldás szolgálatát.

Református testvéregyházunkban is személyi változások következtek be az egyes egyházkerületek tisztségviselői sorában. Új püspöke van a dunamelléki egyházkerületnek dr. Szabó István személyében. A tiszáninneni egyházkerület Csomós Józsefet választotta meg püspökének, gönci székhellyel. Új főgondnokok lettek: dr. Virág Pál Debrecenben, dr. Nagy Sándor Budapesten, Kuthy Csaba Veszprémben, Ábrám Tibor Miskolcon. Továbbra is dr. Bölcskei Gusztáv a vezető püspök és a zsinat lelkészi elnöke, míg a zsinat világi elnöke dr. Nagy Sándor dunamelléki főgondnok lett. A jó és eddiginél jobb együttműködés reményében kívánunk áldást a megújult vezetőség munkájára. (…)

Köszönetet mondok minden evangélikus testvérünknek, akik imádságukkal és szolgálatukkal, életük példájával és áldozatkészségükkel hozzájárultak az evangélium szolgálatához, Krisztus személyének naggyá tételéhez és egyházunk erősödéséhez. Külön köszönöm dr. Frenkl Róbert felügyelő úr, püspöktársaim, dr. Harmati Béla és Ittzés János szolgálatát, felügyelő testvéreim, dr. Sólyom Jenő, Benczúr László és dr. Weltler János munkáját. Nagyra értékelem a gazdasági igazgatói tisztből nyugdíjba vonuló, de a Déli Egyházkerület felügyelői tisztére jelölt Szemerei Zoltán több mint három évtizedes szakszerű és lelkiismeretes szolgálatát. Sajnálattal vettük tudomásul dr. Sólyom Jenő felügyelő úr lemondását a kettős értelemben elárvult déli egyházkerület éléről. Szorgalma és egyházunk iránti ragaszkodása példaértékű számunkra. Dr. Harmati Béla püspök nyugdíjba menetelével olyan főpásztor köszön el az aktív szolgálattól, aki nevet és tisztességet szerzett hazai evangélikusságunknak az LVSZ-nél végzett 10 éves munkájával, tudományos teológiai szolgálatával, a rendszerváltást követő időkben az új egyházi iskolák életre hívásával, gyülekezetépítéssel. Illesse elismerés és köszönet szolgálatát, Isten kegyelme kísérje további életét és munkásságát.

Köszönöm az Országos Egyházi Iroda, az országos munkatársak, a külügyi és oktatási osztály sokszor tapasztalt segítségét és támogató jóindulatát.

Regionális hozzárendelés:


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Kereszt és feszület
Élő víz
A legnagyobb művészet
Véka és korsó
Egyházunk egy-két hete
Beszélgessünk!
Varázslatos gyermeknap Csömörön
Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma és Közgyűlése
Káté-bemutató a Finn Nagykövetségen
"Valahol lenni kell egy orgonának..."
Finnország budapesti nagykövetének beszéde a magyar nyelvű káté bemutatóján
Kettős szentelés Kismányokon
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből
Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek
Keresztutak
Keresztény óvodáscsoport a tolerancia jegyében
Barcasági Cantate
Észt kórus a zuglói templomban
Evangélikusok
Országos...
Szolgálatból - szolgálatba
e-világ
"Karóval jöttél, nem virággal"
Egy éjszaka a film, egy délelőtt az összetartozás jegyében
A hét témája
Konfirmációi körkép
Miért konfirmálsz?
Péter és Jézus
Útikalauz - minden megerősítésre szoruló evangélikusnak
A közelmúlt krónikája
Ötven év Isten szolgálatában
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvről - könyvért
Elejeországtól Végeországig
A vasárnap igéje
Több az eszkimó, mint a fóka?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 22 Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster