EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 22 - Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek

Mindössze egyetlen látogató fintorgott, és tett megjegyzéseket arra a zsivajra, amely az Evangélikus Országos Múzeumot betöltötte az elmúlt tanév hat szombatján...

Régóta éreztük, milyen fontos lenne a gyermekekkel, a gyülekezetek legifjabb tagjaival is megismertetni evangélikus múzeumunk anyagát, tulajdonképpen evangélikus kultúránkat, történelmünket, művészetünket. Nyilván nehéz elképzelni, hogy óvodások ámulva állnak meg a tizedik kehely és a tizenhatodik több száz éves nyomtatvány előtt, s közben türelmesen, sőt szájtátva hallgatják a mélyenszántó tárlatvezetést.

Vidám, játékos formát akartunk tehát adni a komoly tartalomnak. Az volt a célunk, hogy érezzék: a múzeum nem valami idegen, hideg hely, ahol halott tárgyak sorakoznak (és ahol árgus szemek figyelik, nem érünk-e véletlenül hozzá valamihez), hanem – ahogy jelenünknek a múlt – életünk része lehet, játszva tanulhatunk, tanulva gyönyörködhetünk. Több tucat szülő, hitoktató értette meg szándékainkat, és az első alkalommal hatvannál több gyermek váltotta meg angyalos múzeumi bérletét, amely hat közös alkalomra szólt.

Együttléteinket rendre beszélgetéssel kezdtük. Ilyenkor körüljártunk egy-egy, hittanóráról vagy hazulról már ismerős témakört (idén az egyházi év eseményeire rímelve). Öröm volt hallgatni a lelkes válaszokat, látni az arcokon, a szemekben a felismerést: a fény, a szőlőfürt, a rózsa, a bárány mind Jézusról prédikál! A beszélgetés során a gyermekek egy-egy értékes, a tárlókból kiemelt tárgyat kézbe is vehettek. Áhítat ült a tekintetekben, ahogy a cérnakesztyűs kis kezecskék óvatosan megforgattak egy ezüst cibóriumot, vagy megtapogatták egy barokk festmény vakrámáját. Talán sokan megértették, hogy egy-egy ötvösmű, faragás vagy festmény még a dédi dédijénél, sőt még Petőfi Sándornál is régebben született („de Mátyás királynál azért fiatalabb”).

A múzeumi bemelegítés után a Deák téri gyülekezet valamelyik termébe vonultunk fel, ahol kézműves foglalkozások keretében különféle technikákkal ismerkedtünk meg, persze nem felejtve mindazt, amit a múzeumban tanultunk. Így aztán bájos csuhéangyalok, színpompás papírvirágok, gyapjúlabdák készültek. Csodás fényű gyertyák kerültek vászonra a gyerekek ecsetjei alól, s kedves falusi templomok épültek kartonból.

A legnagyszerűbb alkotást közösen készítettük, mint több száz évvel ezelőtti falvak lakói: böjtben kálváriát építettünk vászonnal leborított székekből, ládákból. Jézus szenvedéstörténetének állomásait a gyerekek gyűjtötték össze, s alkották meg kartondobozokból, színes papírokból. Felemelő, csodálatos összmunka, közösségkovácsoló élmény volt az az alkalom is, amelyen Levente Péter bátyánkat láthattuk vendégül. Műsorában a „Dédike” – aki színes sálat kötögetett – nagy kívánsága volt, hogy eljuthasson a kálváriához, hiszen férje halála óta, egyedül nem járhatott ott. Természetesen végül a kedves szomszéd „házaspár” – egy nagyobbacska leány és egy pici fiú – a játék végén elkísérték őt a „falu végére”, a mi szépséges kálváriánkhoz.

Elértük-e célunkat? Választ csak később kapunk. Évek, évtizedek múlva derül ki, hogy ezek a gyermekek szívesen betérnek-e majd kiállításra, múzeumba. Az azonban biztos, hogy ezeken a szombat délelőttökön örömmel tanultak, és haza is vihettek valamit – mesélni- és megmutatnivalót egyaránt. Az pedig elsősorban a mi örömünk, hogy egyre otthonosabban mozognak múzeumunkban, hogy sokan már tudják, mit melyik tárlóban láthatnak, s hogy a múzeumlátogatók száma általuk is növekedett.

Reméljük, jövőre újra találkozunk. Hol? Hát a múzeumban!

Zászkaliczky Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Országos Múzeum


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Kereszt és feszület
Élő víz
A legnagyobb művészet
Véka és korsó
Egyházunk egy-két hete
Beszélgessünk!
Varázslatos gyermeknap Csömörön
Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma és Közgyűlése
Káté-bemutató a Finn Nagykövetségen
"Valahol lenni kell egy orgonának..."
Finnország budapesti nagykövetének beszéde a magyar nyelvű káté bemutatóján
Kettős szentelés Kismányokon
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből
Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek
Keresztutak
Keresztény óvodáscsoport a tolerancia jegyében
Barcasági Cantate
Észt kórus a zuglói templomban
Evangélikusok
Országos...
Szolgálatból - szolgálatba
e-világ
"Karóval jöttél, nem virággal"
Egy éjszaka a film, egy délelőtt az összetartozás jegyében
A hét témája
Konfirmációi körkép
Miért konfirmálsz?
Péter és Jézus
Útikalauz - minden megerősítésre szoruló evangélikusnak
A közelmúlt krónikája
Ötven év Isten szolgálatában
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvről - könyvért
Elejeországtól Végeországig
A vasárnap igéje
Több az eszkimó, mint a fóka?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 22 Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster