EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 22 - Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből

Egyházunk egy-két hete

"Tisztelt Közgyűlés!"

Hozzászólás a cikkhez

Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből

Immár két év tapasztalatai alapján elemezhetjük az új egyházszervezetre áttérés, illetve az új törvények által kiszabott keretekben megvalósuló egyházi élet értékeit, gondjait. Elöljáróban megállapíthatjuk, hogy a háromkerületes modell kétségkívül megélénkítette az egyházi életet, és azt a kitűzött célt is megvalósítani látszik, hogy a püspöki szolgálat közelebb került a gyülekezetekhez, és vezetői karaktere mellett jobban érvényesült a spiritualitás, a főpásztori szolgálat. Talán egy kicsit meg is billent a kívánatos egyensúly. Sokaknak egy évtized kellett ahhoz, hogy elhiggyék: az egyházban is őszinte, egyértelmű és általános a rendszerváltozás. (…)

A három egyházkerületben érzékelhetően több a missziói és egyéb alkalom, mint korábban – ily módon jól indult az első új ciklus. Most már azon kell dolgoznunk, hogy kialakítsuk a megfelelő egyensúlyt az országos, a kerületi, az egyházmegyei, a gyülekezeti alkalmak között, az örvendetes sokszínűségben megőrizve az egyház egységét. Nem fenyeget a „három evangélikus egyház” veszélye, de jobb idejekorán ápolni különbözőségeink egységét, mint később szembesülni azzal, hogy valamit elhibáztunk, elmulasztottunk.

Erőteljesen figyelmeztetnek erre a déli kerület püspökválasztásával kapcsolatos események. A konfliktusok hozzátar- toznak minden egészséges szervezet, intézményrendszer életéhez is. Szerencsésebb esetben sikerül ezeket megelőzni, de jelentkezésük sem tragédia: a konfliktuskezelés, a problémamegoldás hozzátartozik életünkhöz, színvonala minősít mindnyájunkat. (…)

Kétségtelen, hogy Harmati Béla aktív püspöki szolgálatának befejezése is korszakhatárt jelent. Hazai és nemzetközi tevékenysége imponáló volt, méltán sorakozott jeles elődei nyomdokába. Nem az én feladatom – és főleg nem ebben a jelentésben –, hogy átfogóan értékeljem szolgálatát, de teljesen ki sem térhettem ez elől. Azért sem, mert Istennek hála, ereje, egészsége lehetővé teszi, hogy továbbra is segítse az egyház életét, munkásságát. (…)

További türelem szükséges az Országos Egyházi Iroda szervezeti rendjének, munkastílusának megszilárdításához. Élvezzük annak előnyét, hogy a törvény módosítása lehetővé tette – szemben az eredeti javaslattal –, hogy lelkész álljon az iroda élén. De jelentkeznek a hátrányok is, hiszen az igazgató – elég a mozgását követni – lelkészként is szinte egész embert kívánó munkát végez. Tovább nehezíti a helyzetet a gazdasági igazgató nyugállományba vonulása, és már ismeretes, hogy a pályázat egyelőre eredménytelen volt. Először rövid távon kell megszilárdítanunk a jelenlegi színvonalat, amiben komoly kihívás a gazdálkodás megváltozása, majd a hosszú távú stabilizációt kell, hogy megteremtsük. Türelmet kell kérnünk, ugyanakkor látni szükséges, hogy folyamatosan fokozódó terhelés közben kell a strukturális és funkcionális fejlesztést, stabilizálást megvalósítani.

Ez a folyamatosan növekvő terhelés örvendetes, a misszió erősödését, az egyházi szolgálat terebélyesedését jelenti, de igényli az arányos teherviselést.

Szükséges az információáramlás további javítása is. A kritikusok is el kell, hogy ismerjék az egyházi sajtó fejlődését, a sokoldalú, színvonalas tájékoztatás jellemzővé válását. Olykor éppen a nyitottság, a tágkeblűség vált ki aggályokat, ellenérzéseket. Egy zsigereinkben élő diktatórikus korszak után, úgy vélem, különösen súlyos hiba lenne az egysíkúság, a bezárkózás. (…)

Meg kell találnunk azonban az információáramlás belső útjait is. Ennek hiánya is szerepet játszott abban, hogy sokan értetlenül, illetve elutasítóan fogadták az Üllői úton megnyitott ökoboltot. Tanulva a tapasztalatokból került sor az egészségügyi fórumra, ahol mindenki részletes tájékoztatást kapott az evangélikus egészségügyi centrum előkészületi munkálatairól. (…)

Egyházunkban mindig prioritást élvező oktatásüggyel kapcsolatban a kollégiumokat szeretném a középpontba állítani. Prioritás az egyház szellemi központja, a hittudományi egyetem kollégiumának bővítése, korszerűsítése. Ugyancsak az a további budapesti kollégiumok rekonstrukciója, fejlesztése, de a békéscsabai kollégium is. Általában az egyházi oktatási rendszer megszilárdulása – és itt örvendetes, hogy Miskolc és Kőszeg gyorsan felzárkózott, és teljes jogú résztvevője lett a rendszernek – a figyelmet a nevelésre, értelemszerűen a kollégiumokra irányította. (…)

Erősítette az állam és az egyház kapcsolatát, az egyházak társadalmi presztízsét, hogy minden történelmi egyház egyértelműen és határozottan támogatta hazánk európai uniós csatlakozását. (…) Az egyház nem a különböző politikai erőkbe helyezi reménységét, de igen lényeges, hogyan viszonyul a kormányzat az egyháznak a közjót szolgáló tevékenységéhez. E téren – ami a jelen kormányzati ciklust illeti – bizakodóak lehetünk. Minden eddigi tárgyalás azt tükrözi, hogy az állami szervek a kialakult mederben járulnak hozzá az egyház oktatási, kulturális, szociális… tevékenységéhez. (…)

*

Magam is, elnök-püspök úr jelentéséhez hasonlóan – nem egyszerűen konvencionális udvariassági formaként – köszönettel szoktam zárni jelentéseimet; különösen az Országos Elnökség tagjainak és az országos iroda munkatársainak tevékenységét megköszönve. Legyen szabad ezúttal, ezen túlmenően kihegyezni a köszönetet és a köszöntést Szemerei Zoltán személyére. Magam nehéz időszakban, 1987-ben kerültem be az országos egyház vérkeringésébe. Az elmúlt másfél évtizedben nem volt olyan ügy, nem volt olyan helyzet, amelyben ne számíthattam volna Szemerei Zoltán segítségére. De ami ennél fontosabb: gazdag tapasztalatával, nagy munkabírásával, példamutató szerénységével szolgálta az egyház ügyét. Bizonyára lesz még a köszönet nyilvánítására hivatalos és baráti alkalom, de úgy véltem, hogy ezen a közgyűlésen – melyen utoljára értékelhetjük a színvonalas munka eredményeit – kell megemlékeznem az egyszerű köszönet szavával Szemerei Zoltán harmincöt éves hűséges szolgálatáról.

Regionális hozzárendelés:


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Kereszt és feszület
Élő víz
A legnagyobb művészet
Véka és korsó
Egyházunk egy-két hete
Beszélgessünk!
Varázslatos gyermeknap Csömörön
Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma és Közgyűlése
Káté-bemutató a Finn Nagykövetségen
"Valahol lenni kell egy orgonának..."
Finnország budapesti nagykövetének beszéde a magyar nyelvű káté bemutatóján
Kettős szentelés Kismányokon
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből
Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek
Keresztutak
Keresztény óvodáscsoport a tolerancia jegyében
Barcasági Cantate
Észt kórus a zuglói templomban
Evangélikusok
Országos...
Szolgálatból - szolgálatba
e-világ
"Karóval jöttél, nem virággal"
Egy éjszaka a film, egy délelőtt az összetartozás jegyében
A hét témája
Konfirmációi körkép
Miért konfirmálsz?
Péter és Jézus
Útikalauz - minden megerősítésre szoruló evangélikusnak
A közelmúlt krónikája
Ötven év Isten szolgálatában
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvről - könyvért
Elejeországtól Végeországig
A vasárnap igéje
Több az eszkimó, mint a fóka?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 22 Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster