EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 22 - Új nap- új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap- új kegyelem

Az ÚR erőt ad népének. Zsolt 29,11 (Ef 2,17; Jn 15,26–16,4; Ef 3,14–21; Zsolt 27) Sok minden számít testi, lelki, szellemi erőforrásnak: az egészséges fizikum, a jellem, az iskolázottság, egy hű társ… Mégis sokszor elgyengülünk. Ady is, amikor azt írta: „Mikor elhagytak, Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten.” Kérjük bátran Isten erősítő közelségét! Ebben mindig erő van.

Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked – mondja megváltó Urad. Ézs 54,8 (Mt 9,13; Ez 11,14–20; Fil 1,27–30) A harag a lélek izzó tüze, amely pusztító erő. Isten haragja megsemmisítene, és pokoli messzeségbe taszítana bennünket (mégpedig teljes joggal), de megváltó szeretete már a következő szempillantáskor felülkerekedik, és haragja kialszik. Irgalom lesz az Ő utolsó szava – Jézusért.

Neked, Uram, igazad van, nekünk pedig szégyenkeznünk kell még ma is. Dán 9,7 (Fil 4,8; Lk 21,12–19; Fil 2,1–4) Vannak kipusztult szavaink és érzeteink. Egyéni vitáinkból elveszett például az „igazad van!” kifejezés. A Parlament szópárbajozói sem használják e lovagias beismerést. Aki azonban Istennek el tudja mondani, annál még van remény arra, hogy felebarátjának is képes bevallani. – A szégyen és szemérem is hiánycikk lett hazánkban; a „büszke” liberalizmus máig rombolja. Álljunk ellent az ördögnek…

Isten megváltott engem, hogy ne jussak a sírba, és életem a világosságban gyönyörködjék. Jób 33,28 (Jn 11,26; Lk 12,8–12; Fil 2,5–11) Miben van gyönyörűségünk? Mit tartunk gyönyörűnek? Egy pillanatra hagyjuk abba e sorok olvasását, és rövid gondolkodás után feleljünk meg magunkban e kérdésre. Van ugyanis nemes „gyönyör”, műélvezet, amely nemcsak géniuszok alkotásaiban képes gyönyörködni, hanem a csillagos égben fölöttünk és a szívünkbe írt erkölcsi törvény felfedezésekor (Kant). Még ennél is több Isten tisztasága és világossága, amelyben az övéi járhatnak.

Az Úr ezt mondta: Megbocsátok a te beszéded szerint. 4Móz 14,20 (Mt 6,8.9.12; ApCsel 1,12–26; Fil 2,12–18) A megbocsátás két viszálykodó ember között nagy kincs. Nem szokott könnyedén létrejönni. Isten és ember között sem úgy alakul ki, hogy „a jó Isten” megbocsát, hanem úgy, hogy az ember bocsánatot kér. Mózes bűnvalló és bűnbánó imádságára azonban Isten bocsánatot gyakorol. Aki Istentől bocsánatot kért és kapott, az bizonyára ismeri a megbocsátás és a bocsánatkérés tudományát. Terjesszük!

Úrrá tetted az embert kezed alkotásain, mindent a lába alá vetettél. Zsolt 8,7 (Ef 4,15; Jn 19,25–27; Fil 2,19–30) Istenünk a teremtettség csúcsára helyezte az embert, nyilván ezért történt az ember teremtése legutoljára. Egy igazi úr azonban nem pusztítja „alattvalóit” – hanem az édenkerti szabályra tekint, mert Isten ott azt a hivatást adta az embernek, hogy „művelje és őrizze” azt (1Móz 2,15). Bánjunk „úri módon” környezetünkkel! Különben pusztul, s vele együtt mi is…

Saját füleddel hallhatod a mögötted hangzó szót: Ezen az úton járjatok, se jobbra, se balra ne térjetek le! Ézs 30,21 (Mt 7,14; Zak 4,1–14; Fil 3,1–11) Mögöttünk (hátunk mögött) szól az ige, Isten szava. De ha nem is láthatjuk saját szemeinkkel Őt, meghallhatjuk szavát és akaratát. Kinyilatkoztatása szerint létezik, van Isten által rendelt út, mégpedig egyetlen helyes (üdvösséges) út: Jézus (Jn 14,6)! Ezzel párhuzamosan jobbra és balra is vezet út, sőt szabadságunkban áll rájuk lépni, csakhogy azok máshová (a halálba és kárhozatra) visznek. Ne éljünk hát vissza az Istentől kapott szabadságunkkal. Ha pedig nem az üdvösség útján járunk, még rátérhetünk – ez a megtérés.

Havasi Kálmán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Kereszt és feszület
Élő víz
A legnagyobb művészet
Véka és korsó
Egyházunk egy-két hete
Beszélgessünk!
Varázslatos gyermeknap Csömörön
Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma és Közgyűlése
Káté-bemutató a Finn Nagykövetségen
"Valahol lenni kell egy orgonának..."
Finnország budapesti nagykövetének beszéde a magyar nyelvű káté bemutatóján
Kettős szentelés Kismányokon
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöki jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből
Gyermekbarát múzeum - múzeumbarát gyermekek
Keresztutak
Keresztény óvodáscsoport a tolerancia jegyében
Barcasági Cantate
Észt kórus a zuglói templomban
Evangélikusok
Országos...
Szolgálatból - szolgálatba
e-világ
"Karóval jöttél, nem virággal"
Egy éjszaka a film, egy délelőtt az összetartozás jegyében
A hét témája
Konfirmációi körkép
Miért konfirmálsz?
Péter és Jézus
Útikalauz - minden megerősítésre szoruló evangélikusnak
A közelmúlt krónikája
Ötven év Isten szolgálatában
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvről - könyvért
Elejeországtól Végeországig
A vasárnap igéje
Több az eszkimó, mint a fóka?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 22 Új nap- új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster