EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 42 - Keresztényeknek kötelező!

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 18. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Keresztényeknek kötelező!

Mt 5,38–42

A Hegyi beszéd jézusi törvényértelmezése a zsidóknak botrány, a pogányoknak ostobaság – a keresztényeknek pedig kötelező!

„Hallottátok, hogy megmondatott...” Jézus a mózesi törvényen nevelkedett zsidókat szólítja meg, akik azt vallották, hogy a törvény azt az erkölcsi rendet fejezi ki, amely – Isten akaratából – a teremtett világot fenntartja. Ez a rend a szigorú kölcsönösség elvén alapul. A sérelmet ezért mindig hasonló tettel kell megtorolni, hogy a mérleg újra egyensúlyba kerüljön: „Szemet szemért, fogat fogért!” A törvénytisztelő zsidóság Jézusnak az ellenség egyoldalú szeretetét követelő szavát a mózesi törvény megszegésére való felbujtásnak, botránynak és istenkáromlásnak minősíti.

A pogány bölcselet nem az erkölcs, hanem a hasznosság elve felől közelítette meg a kérdést. Ostoba ember, kötözni való bolond, aki jót tesz azzal is, akitől viszonzásul csak rosszat várhat. Ostoba, aki az ellene irányuló támadást nem próbálja kivédeni, hanem másik arcát is odatartja. Ostoba, aki még ráadást is ad kifosztójának. Ostoba, aki a jogtalan kényszernek nem áll ellen, hanem önként még többet is teljesít. Ostoba, mert csakhamar semmije sem marad, koldusbotra jut, és válságba sodródik az élete. Éppen ezért – a pogányok megítélése szerint – a Hegyi beszéd életidegen, a gyakorlatban megvalósíthatatlan. Aki mégis megkísérli, az vagy naiv, vagy megszállott rajongó, de mindenképpen ostoba ember.

Jézus ezzel szemben tökéletesnek mondja azokat, akik a Hegyi beszéd értékrendjét elfogadják és megvalósítják. Jézus nem ért egyet a rabbik felfogásával: szerinte Isten a világot nem a mózesi törvény kölcsönösséget feltételező rendjére alapozta, hanem a szeretet kölcsönösség hiányában is érvényes, egyoldalú rendjére. Mert aki attól teszi függővé a maga indulatát és cselekedetét, hogy mit érez iránta, és milyen lépést tesz vele szemben a másik, az függ a másiktól, tehát nem tökéletes. Jézus éppen abban látja Isten tökéletességét, hogy mindenki felé egyforma szeretettel teszi meg azt, ami tőle telik: a gonoszokra – akik gyűlölik őt – éppúgy felhozza reggelente a napot, mint a jókra, akik szeretik. Hasonló egyoldalúsággal ad esőt nemcsak az igazaknak, hanem a hamisaknak is. Isten mindenek iránti szeretetének oka önmagában van. Isten éppen ezért nem tud nem szeretni. Akkor is szeret, ha elmarad a viszonzás.

Jézus azt akarja, hogy követői is ilyen „öntörvényűek” legyenek: szeretetük ne függjön rajtuk kívül álló tényezőtől. Szeretetük oka a szívükben legyen, és akkor is tudjanak szeretni – sőt csak szeretni tudjanak –, amikor a viszonzás elmarad. Istenhez hasonlóan a viszonzás reményével tudjanak szeretni a viszonzás hiányában is. Más szóval: tudjanak jót várni még attól is, aki eddig csak rosszat tett velük, és józan ésszel semmi esélye, hogy megváltozzék. Jézus mértékével csak akkor lehetsz hiteles keresztény, ha nem törődsz vele, hogy egyesek megbotránkoznak, mások pedig bolondnak tartanak, amiért nem adod fel a reményt, hogy – egyoldalú szereteted jeleit látva – egyszer csak ellenséged szívében is kialszik a gyűlölet, és viszontszeretettel fordul feléd.

Végül nem feledhetjük, hogy Jézus a Hegyi beszédnek a mózesi törvényt „botrányosan” és „ostobán” meghaladó értékrendjét maradéktalanul betöltötte. Útja a tanítás hegyéről így vezetett a Golgota hegye felé. Amikor nagypénteken odatartotta mindkét arcát az ütlegeknek, és engedte, hogy nemcsak felső-, de alsóruháitól is megfosszák, majd amikor haláltusája közben bíráiért, kínzóiért és hóhéraiért imádkozott, akkor a Hegyi beszéd botrányát és ostobaságát örökre eggyé tette a kereszt botrányával és ostobaságával. A hívők azonban – miként Pál apostol tanúsítja – az erkölcs botránkozásán és az értelem tiltakozásán túllépve, a keresztben Isten erejét tapasztalják meg. Azt az erőt, amely a Hegyi beszéd egyébként teljesíthetetlen követelményrendszerének megvalósítására egyedül képessé tehet. Ha hiszel, akkor Mózes holt betűkkel írt törvénye helyett Isten szívedben munkálkodó szeretete lesz élő törvényeddé, amely – viszonzás hiányában is – meghatározza embertársaidhoz való viszonyodat.

Imádkozzunk!

Mindenható Isten! Te Jézus Krisztusban nemcsak a szeretet parancsát adtad nekünk, hanem a tökéletes szeretet példáját is. Kérünk, tölts be minket Lelkeddel, hogy parancsait megtartva, mindenkor megmaradjunk Üdvözítőnk szeretetében, és egymás iránti szeretetünkből a világ is felismerje, hogy Urunk tanítványai vagyunk. Ámen.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Megtorpanás és újraindulás
Élő víz
Csak bűnösöknek!
A legnehezebb szolgálati út
Két Saul a Bibliában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus gimnáziumok találkozója Nyíregyházán
80 éves a vecsési gyülekezet
Vendégtalálkozó Edvén
Hat évtized második temploma
Keresztutak
Luther-opera Erfurtban
Iskola és gyülekezet, gyülekezet lesz az iskola, az iskola maga a gyülekezet
Burgenlandi lelkészek szomszédolása
Evangélikusok
A reformáció festője
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
"Még az ima sem segít a kánikula ellen"?
Egyház a világban
Keresztény szemmel
Lelki restség
A hét témája
"Maradj életben!"
evél&levél
Absztinencia - hitből
A nagytarcsai lelkésziktatáshoz
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
1956 fényképésze: Ata Kandó
A vasárnap igéje
Keresztényeknek kötelező!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 42 Keresztényeknek kötelező!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster