EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 42 - 80 éves a vecsési gyülekezet

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

80 éves a vecsési gyülekezet

Az elmúlt esztendők hagyományaihoz híven idén is evangélizáció előzte meg Vecsésen a templomszentelésre emlékező hálaadó istentiszteletet. A hét során ebben az évben – 1Kor 3,10–17 igéje tükrében – Marschalkó Gyula ny. lelkész idézte fel a nyolcvan év, illetve az általa ott eltöltött 35 esztendő embert és hitet próbáló lelkipásztori szolgálatának élményeit. Október 12-én pedig D. Szebik Imre elnök-püspök és Koczor Tamás esperes részvétele is jelezte a vasárnapi istentisztelet ünnepi jellegét.

Az 1Jn 5,4c – bibliaolvasó Útmutatónk heti igéje alapján – tartott igehirdetésében az elnök-püspök Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának bűnt megbocsátó és halált legyőző erejéről szólt, melyről a vecsési gyülekezet eddigi nyolc évtizedes múltja is tanúskodik. Az újból és újból megújuló Krisztus-hit erejéről tesz bizonyságot az is, hogy amíg a nagy lélekszámú gyülekezetek évszázadokon át egy templomot használnak, addig a vecsési szórványgyülekezetnek három templomot is kellett építenie fennállásának nyolcvan éve alatt. Az istentisztelethez kötődő ünnepi közgyűlés bevezetőjében Rezessy Miklós lelkész emlékezett meg Isten iránti hálával az elmúlt nyolcvan esztendő megtapasztalt csodáiról, majd az egyházközség felügyelője, Szabó Dénesné üdvözölte a megjelent vendégeket. * A Vecsési Evangélikus Missziói Egyház 1923 pünkösdjén alakult meg Kuthy Dezső akkori egyetemes egyházi főtitkár, későbbi püspök, dr. Helle Ferenc, Vecsésen élő gimnáziumi tanár és evangélikus lelkész, valamint Horvay Sándor, a gyülekezet első felügyelője többéves szervezőmunkájának eredményeként. Az egyre növekvő lélekszámú közösségnek nagy vágya volt, hogy saját templomot és lelkészlakást építsen, és helyben élő, „saját” lelkésze legyen. Az álmok 1932. május 16-án valóra váltak: gróf Vigyázó Ferenc ugyanis evangélikus édesanyja, báró Podmaniczky Zsuzsanna emlékére nagy összegű adományt ajándékozott az egyházközségnek.

Két évtized folyamatos fejlődését szakította meg 1944. december 9-én a templom felrobbantása, amelynek következtében a mellette álló parókia is lakhatatlanná vált. A háború nemzeti tragédiája a vecsési evangélikus gyülekezetet is kilátástalan helyzetbe sodorta. A templom törmelékhalma a kritikusan lecsökkent lélekszámú közösség addigi egészségesen fejlődő életének szimbolikus sírhalma lett. Gondviselő Urunk az elcsüggedt gyülekezet számára ekkor olyan megoldást készített elő, amilyenre senki sem gondolt. 1946 nyarán az Egyházak Világtanácsának ajándékaként teljes berendezéssel együtt megérkezett Svájcból az a fatemplom, amely 25 éven át állt az első templom romjai mögött, a gesztenyefák árnyékában. (Ordass Lajos püspök szentelte fel 1946. augusztus 25-én.)

Igazi korszakváltást jelentett a gyülekezet életében 1955. október 9-e, amikor beiktatták hivatalába Marschalkó Gyula mezőhegyesi lelkészt, aki 1990-ig, nyugállományba vonulásáig a legkilátástalanabb időkben is hűségesen végezte lelkipásztori munkáját a Vecsésen, a Ganz-telepen, Üllőn, Gyálon és Felsőpakonyban élő evangélikusok között.

Az új, jelenlegi parókiát 1962. szeptember 30-án avatták fel, a gyülekezet immár harmadik templomát pedig 1971. október 10-én szentelték fel. A vecsésiek 1990-ben hívták meg lelkipásztoruknak jelenlegi lelkészüket, az idei evangélizáció és emlékünnep krónikását.

Rezessy Miklós

Regionális hozzárendelés: Vecsési Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Megtorpanás és újraindulás
Élő víz
Csak bűnösöknek!
A legnehezebb szolgálati út
Két Saul a Bibliában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus gimnáziumok találkozója Nyíregyházán
80 éves a vecsési gyülekezet
Vendégtalálkozó Edvén
Hat évtized második temploma
Keresztutak
Luther-opera Erfurtban
Iskola és gyülekezet, gyülekezet lesz az iskola, az iskola maga a gyülekezet
Burgenlandi lelkészek szomszédolása
Evangélikusok
A reformáció festője
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
"Még az ima sem segít a kánikula ellen"?
Egyház a világban
Keresztény szemmel
Lelki restség
A hét témája
"Maradj életben!"
evél&levél
Absztinencia - hitből
A nagytarcsai lelkésziktatáshoz
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
1956 fényképésze: Ata Kandó
A vasárnap igéje
Keresztényeknek kötelező!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 42 80 éves a vecsési gyülekezet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster