EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 42 - Evangélikus gimnáziumok találkozója Nyíregyházán

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikus gimnáziumok találkozója Nyíregyházán

Gimnáziumok találkozója Nyíregyházán
A rendezvény logóján látható tizenhárom békegalamb azt jelezte, hogy a 12 hazai evangélikus gimnázium és szakközépiskola diáksága mellett a németországi Uffenheimből is érkeztek fiatalok arra az országos találkozóra, amelynek a nyíregyházi Kossuth-gimnázium adott otthont az elmúlt hét végén. Az evangélikus középiskolák országos seregszemléjén – egyebek mellett – bibliaismeretből, vers- és prózaírásból rendeztek versenyt, de a hagyományokhoz híven a diákok összemérték erejüket a sportpályákon is.

Tíz éve rendezték meg először az evangélikus gimnáziumok országos találkozóját, az EGOT-ot, ám 1993-ban még lényegesen kevesebb résztvevővel. A kétévente – most kivételesen három év után – tartott seregszemlén első ízben vettek részt a kőszegi és a miskolci evangélikus diákok. Rendezőként Nyíregyháza is újonc, az 1992-ben visszakapott intézmény először szervezte meg a „fesztivált”. A házigazdák igazodtak az EGOT hagyományaihoz, de igyekeztek saját ötleteikkel is különlegessé – és ily módon emlékezetessé – tenni a mintegy 300 fiatal együttlétét.

A péntek esti megnyitón Mihályi Zoltánné, a Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási osztályának vezetője az EGOT közösségteremtő szerepét is hangsúlyozta. Egyházunk komoly intézményrendszert működtet, s bár ezek az iskolák földrajzilag messze esnek egymástól – Soprontól Nyíregyházáig –, fontos, hogy az iskolák diákjainak alkalmuk legyen a találkozásra, a kapcsolatépítésre, az együvé tartozás élményének megélésére, hiszen ezekben az intézményekben az egyház jövendő értelmisége nevelkedik.

A „hosszú hétvégés” rendezvénysorozat bővelkedett programokban, eseményekben. A középiskolák színpadi produkciókkal és kiállítással mutatkoztak be egymásnak, s hogy a feladat öszszetettebb legyen, a szervezők azt kérték tőlük, ezeknél se tévesszék szem elől az EGOT mottójául választott igét: „Minden utadon gondolj rá, és Ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (A bemutatkozó előadások közül a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium kapta a legjobbnak járó elismerést, a kiállítások közül pedig az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium.)

Szombat délelőtt kosárlabda- és futballmeccsek aktivizálták az ifjakat, a sakktáblák környékén persze elcsendesedett a szurkolótábor. A felszabadult, vidám légkör, a fiatalos jó hangulat azonban nem állt meg a Kossuth-gimnázium dísztermének küszöbén sem, ahol ezzel egy időben hittanból versengtek a csapatok. Egy nyelvet beszéltek, noha a bajorországi vendégekre való tekintettel olykor angolra váltottak a résztvevők. (Kosárlabdában a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium győzött. Labdarúgásban, a lányok versenyében a kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, a fiúkéban a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium végzett az élen. A sakk- és a hittanversenyt a házigazda nyíregyházi gimnázium csapata nyerte.)

„Gondolata a felvilágosodás csúcsára tör, Egy vitéz, ki több mint testőr” – ezzel a kétsorossal Bessenyei szobrát kellett megtalálni a városismereti vetélkedőn, de csak azért, hogy a szobor talapzatánál egy újabb kínrímet kapjanak a versenyzők. A következő felkutatandó helyszínhez, Benczúr Gyula szobrához például így terelték a vendégeket: „Festőóriás, szorítva tartja a színek palettáját, Evangélikus templom belseje dicséri keze munkáját.”

A különböző vetélkedők elnyerték a résztvevők tetszését, s önbizalom-építőnek tartották a különféle próbákat. Annál is inkább, hiszen a sokféle versenyszám az iskolák mindegyikének dicsőséget szerzett. (A prózaíróversenyt Karl Éva bonyhádi diák nyerte, a versírók közül az orosházi Laszli Beáta bizonyult a legtehetségesebbnek.)

Adódott azért alkalom a „tét nélküli”, kellemes együttlétre is. Példának okáért a Rege és a Testvérek együttes koncertjén, a Balczó Andrással való kötetlen beszélgetés alkalmával vagy a sóstói kiránduláson. Egyébiránt e Nyíregyháza ékességeként számon tartott helyszínen ért véget a találkozó – eredményhirdetéssel és záró áhítattal.

V. E.

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Megtorpanás és újraindulás
Élő víz
Csak bűnösöknek!
A legnehezebb szolgálati út
Két Saul a Bibliában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus gimnáziumok találkozója Nyíregyházán
80 éves a vecsési gyülekezet
Vendégtalálkozó Edvén
Hat évtized második temploma
Keresztutak
Luther-opera Erfurtban
Iskola és gyülekezet, gyülekezet lesz az iskola, az iskola maga a gyülekezet
Burgenlandi lelkészek szomszédolása
Evangélikusok
A reformáció festője
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
"Még az ima sem segít a kánikula ellen"?
Egyház a világban
Keresztény szemmel
Lelki restség
A hét témája
"Maradj életben!"
evél&levél
Absztinencia - hitből
A nagytarcsai lelkésziktatáshoz
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
1956 fényképésze: Ata Kandó
A vasárnap igéje
Keresztényeknek kötelező!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 42 Evangélikus gimnáziumok találkozója Nyíregyházán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster