EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 42 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Veled van az ÚR, Izrael Királya: nem kell többé veszedelemtől félned. Zof 3,15 (Lk 12,32; Mk 12,28–34; Róm 14,17–19; Zsolt 16) Az Úr mindenkor népével van. Bár az egyház ebben a világban szétszakadozott, Isten szeretete mégsem oszlik meg. Egyformán szereti minden gyermekét. Aki hisz Jézus Krisztusban, azt megőrzi a veszedelemtől, függetlenül attól, hogy milyen egyházi közösségben talált lelki otthonra. Persze a hívőket is érheti sokféle baj és megpróbáltatás. Isten azonban mindezt javukra fordítja, és bármi történjék is, nem engedi, hogy csak egy is elvesszen azok közül, akiket Krisztus megváltott.

Türelmes az ÚR, de nagy a hatalma; nem hagy az ÚR büntetés nélkül. Náh 1,3 (1Kor 10,13; 1Thessz 4,9–12; Mt 22,41–46) Isten türelme megtérésre int, és türelmével nem lehet büntetlenül visszaélni. Isten türelme a „tér” dimenziójában végtelen: kiterjed minden bűnösre, függetlenül bűne nagyságától, súlyosságától, illetve bukása mélységétől. Az idő dimenziójában azonban Isten türelmének is van határa. Ma még tart türelme, de holnap talán már ítélettel sújt. Ezért a megtérésre mindig a „ma” a legalkalmasabb idő.

Én alkottam nagy erővel és kinyújtott karral a földet meg a földön élő embereket és állatokat, és annak adom, akinek én jónak látom. Jer 27,5 (Róm 14,8; 1Tim 1,1–8/9–11/; Mt 23,1–12) Istent nem lehet elszámoltatni türelméről. Ha türelme elfogy, bármit megvonhat teremtményeitől. Megvonhatja akár az életet is, de úgy is bánhat megtérni nem akaró, hűtlen népével, ahogy Jeremiás idején: elveheti otthonukat, hazájukat, és idegen földre száműzheti őket. Semmink sincs, amit ne Istentől kaptunk volna, és amit meg ne vonhatna tőlünk, ha türelmével visszaélünk.

Tiszta szívvel, önként adakoztak az ÚRnak. 1Krón 29,9 (2Kor 9,7; Énekek 8,4–7; Mt 23,13–28) Dávid király ellenség fölött aratott győzelmeiben a nép fölismerte Isten irántuk való jóságának, türelmének és szeretetének jelét. Ezért „tiszta szívvel, önként adakoztak az Úrnak”, vagyis bőkezű adományt adtak a templom tervbe vett építésére. Ha felismertük életünkben Isten hozzánk való türelmének, meg nem érdemelt szeretetének, mértéket nem ismerő irgalmának jeleit, akkor tiszta szívvel és önként tudjuk kivenni részünket az egyház szolgálatának dologi feltételeit biztosító adakozásból.

Jaj a bolond prófétáknak, akik a maguk esze után járnak, de semmit sem láttak! Ez 13,3 (1Ján 4,1; ApCsel 6,1–7; Mt 23,29–39) Ezékiel azokat a prófétákat nevezi bolondnak, akik Isten nevében olyasmit ígérnek a népnek, amelyre Isten nem hatalmazta fel és nem küldte el őket. Nem értik, hogy a prófécia soha nem azért teljesül, mert egy próféta mondta, hanem mert Isten bízta meg hirdetésével a prófétát. Soha nem szabad senkiben olyan hamis reményt keltenünk, amely nem Isten határozott ígéretén nyugszik.

Él az ÚR, magasztaltassék szabadító Istenem! Zsolt 18,47 (1Pt 2,4; Lk 23,32–34; Jób 1,1–12) Nélkülözhetetlen, hogy másoktól halljunk Istenről, hogy igéjéből igyekezzünk megismerni őt. A zsoltáros azonban tudja a titkot: igazán csak azt ismerjük, akivel már személyesen is találkoztunk. Istennel a személyes találkozás csodáját akkor élhetjük át, amikor Jézus Krisztusban eljön hozzánk, hogy bűneink szolgaságából, a bennünk és körülöttünk megnyilvánuló gonosz zsarnokságától és halálfélelmünk béklyójától megszabadítson.

Az ezüsthöz tégely kell, az aranyhoz olvasztókemence, de a szívek vizsgálója az ÚR. Péld 17,3 (Róm 12,2; Mt 5,17–24; Jób 2,13–22) Más-más eljárást igényel az ezüst és az arany megtisztítása. Az emberi szív azonban sem kémiai, sem fizikai, sem semmilyen más külső ráhatással nem tisztítható meg. Az emberi szívet Isten belülről vizsgálja meg Lelke által. Megtisztítani is egyedül ő képes a Szentlélek erejével, aki mindenekelőtt meggyőzi szívünket arról, hogy a bűn tényleg bűn; de elhozza szívünkbe Isten szeretetét is, hogy tüzében a most már lelkiismeretünket mardosó bűn elhamvadjon.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Megtorpanás és újraindulás
Élő víz
Csak bűnösöknek!
A legnehezebb szolgálati út
Két Saul a Bibliában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus gimnáziumok találkozója Nyíregyházán
80 éves a vecsési gyülekezet
Vendégtalálkozó Edvén
Hat évtized második temploma
Keresztutak
Luther-opera Erfurtban
Iskola és gyülekezet, gyülekezet lesz az iskola, az iskola maga a gyülekezet
Burgenlandi lelkészek szomszédolása
Evangélikusok
A reformáció festője
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
"Még az ima sem segít a kánikula ellen"?
Egyház a világban
Keresztény szemmel
Lelki restség
A hét témája
"Maradj életben!"
evél&levél
Absztinencia - hitből
A nagytarcsai lelkésziktatáshoz
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
1956 fényképésze: Ata Kandó
A vasárnap igéje
Keresztényeknek kötelező!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 42 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster