EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 35 - A Róth Miksa Emlékház

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

A Róth Miksa Emlékház

A fasori evangélikus templom bejárata felett gyönyörű mozaikot csodálhat meg a járókelő. A művészi alkotás – amely Jézust ábrázolja a nép körében – Róth Miksa tehetségét dicséri. A méltán híres üvegfestő alkotásai megtalálhatók az ország sok közintézményében és magánházában egyaránt. Az Országházban, a Magyar Országos Levéltárban, a Zeneakadémián, a Postatakarékpénztárban, a Gresham-palotában, a Magyar Nemzeti Bankban, sok templomban, nem egy bérház és villa lépcsőházában láthatók gyönyörű színes üvegablakai. Külföldre is eljutottak ezek a remekművek: Ausztriába, Olaszországba, Mexikóba, Norvégiába, Romániába, Szlovákiába, az Amerikai Egyesült Államokba és a világ más részeibe.

Róth Miksa 1865-ben született Pesten. Édesapja, Róth Zsigmond üveges egyike volt az utolsó céhmestereknek. Fia az ő műhelyében sajátította el az üveg készítésének ismeretét. A műhely magas színvonalon gyártott színes üvegablakokat, de csak mértani mintákat alkalmazott.

A fiatal művész ismereteit több külföldi útján tökéletesítette. Évszázadok után éppen ekkor alakult ki az üvegfestés új módszere. Az antik üveghez tértek vissza, és ezüstözéssel alakították ki a szép színeket. Róth Miksa tudatosan igyekezett feleleveníteni a középkori székesegyházakban alkalmazott eljárásokat. Mértani mintákkal ékesített, változatos üvegablakai kivételes szépségben pompáznak máig. Ő készítette az 1896-os millenniumi kiállítás pavilonjának üvegablakait is. Ennek a sikerét a király érdemkereszt adományozásával ismerte el.

Művészi rangját mutatta, hogy 1897-ben az ezredfordulós párizsi világkiállítás előkészítő bizottságában való részvételre kapott felkérést. A kiállításon ezüstérmet adományoztak három gyönyörű Tiffany-üveg mozaikjának. 1902-ben részt vett a torinói nemzetközi kiállításon, 1904-ben St. Louisban nagydíjjal tüntették ki. Ettől kezdve számos művészetszervezési feladattal bízták meg. Többek között 1906-ban a milánói iparművészeti kiállításon tagja volt a nemzetközi zsűrinek. Ugyanebben az évben Liege-ben ismerték el egyedülálló művészetét. 1910-ben a bécsi vadászati kiállításon mutatta be Erzsébet királynéról és Ferenc Józsefről készült üvegfestményét. A Kossuth- és a Deák-mauzóleum színes üveg ablakainak tervrajzai, képei is fennmaradtak.

Stílusa előbb historizáló volt, majd a magyar szecesszió egyik legnagyobb alakjává fejlődött. Új anyagot alkalmazott, az ún. Tiffany-üveget. Ez nagyon alkalmas volt növények, virágok, vízfelületek érzékeltetésére. Ezek az ólmozott üvegablakok nagy sikert hoztak alkotójuknak. Elnyerte velük az Iparművészeti Társulat 1898-as karácsonyi kiállításának nagy aranyérmét. Ennek a rangos kitűntetésnek a másik várományosa, Rippl-Rónai József számára nagy csalódást jelentett a vereség.

A mozaikkészítés magyarországi meghonosítása is Róth Miksa nevéhez fűződik. Két olasz munkás tanította meg neki ennek a mesterségbeli titkait. Ezután még újított is az eljárásokon. Ennek során együttműködött Zsolnay Vilmossal, az ő eozinját igyekezett alkalmazni munkáiban. Elkészítette többek között a Széchenyi fürdő mozaikjait is.

1885-ben önálló műhelyt nyitott a Kender utcában. Ebből költözött el családjával együtt a Nefelejcs utca 26.-ba. Az önálló műhely megnyitásától 1944-ben bekövetkezett haláláig itt élt – családjával – és alkotott. A ház a kortárs művészeti élet egyik központja lett. Barátai közé tartoztak a gödöllői művésztelep jelesei: Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, valamint az építész Steindl Imre – akinek munkatársa is lett –, Ybl Miklós, Korb Flóris, Maróti Géza, Horti Pál, Székely Bertalan és a kovácsoltvas munkáiról nevezetes Jungfer fivérek. Róth Miksa az épület emeletén lakott feleségével, Walla Jozefinnel és három gyermekével. A jól felszerelt háromemeletes műhelyben 15-20 munkást alkalmazva dolgozott. A földszinten iroda, műterem és könyvtár kapott helyet, illetve itt volt az égetőkemence. Az első emeleten a mozaikkészítő, a másodikon és a harmadikon pedig az üvegfestő műhely üzemelt.

A hányatott sorsú épület 1999 óta emlékházként működik. (Az örökösök a hetedik kerületre hagyományozták az egyedülállóan gazdag gyűjteményt azzal a feltétellel, hogy az önkormányzat vállalja az emlékmúzeum létesítését.)

Az emlékház első szobája volt Róth Miksa pihenőszobája. Szép, sötétbarna bútorai épen maradtak. Az egykor még Németországból magukkal hozott sötét színű irattartó szekrény, a karosszék és rézverettel gazdagon díszített írószekrény kényelmes, polgári otthonra vall. Az ebédlő egyben társalgó is lehetett. Tonetthintaszék és ácsolt tölgyfa oroszlános karosszék egészíti ki a remek együttest. Az itt elhelyezett vitrinben tárolják a művész számos kitüntetését. Érdekesek az emlékérmek, illetve az utazásai során kapott vagy vásárolt, a világ különféle részeiből származó emléktárgyak. Apró használati tárgyak teszik hitelessé a lakást: elefántcsont szivartartó és papírvágó kés, vázák, kancsók, üvegcsék. A falakat Róth Miksa eredeti tervrajzai borítják. Több olajfestmény is található itt. Ezek egyike a művész egyik legjobb barátjának, Vajda Zsigmond festőnek a képe „Róth barátomnak Vajda” aláírással. Több gyönyörű, vasajtós szecessziós kályha is látható a lakásban. Az egyik zöld mintás kandalló a múlt század fordulójáról maradt meg jó állapotban. A fotók a korszakra jellemzően beállított családtagokat igyekeztek megörökíteni. A falakat borító mintás tapéta az eredetinek hiteles másolata.

Ez év júniusában Róth Miksa halálának hatvanadik évfordulója alkalmából az emlékházban tudományos előadás-sorozatra került sor. Történészek, művészettörténészek mutatták be az alkotóra és az emlékházra vonatkozó kutatásaik eredményét. Különösen érdekes volt Ráday Mihály beszámolója arról, milyen nehézségeket kellett leküzdeni addig, amíg az emlékház megnyílhatott a látogatók előtt. Az előadássorozat keretében bemutatták a ház új szerzeményét, egy gyönyörű, színes üvegablakot. Az alkotást az egykori fasori diák, Neumann János szülei készíttették a gyermekeik számára.

A házban hamarosan újabb kiállítás nyílik: a látogatók a műhelyt tekinthetik majd meg.

Berényi Zsuzsanna Ágnes

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A görög ortodox egyház liturgiájának titka (I.)
Élő víz
A templomdomb
Heti útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megszólítók és megszólítottak
Egy új élet reménye
Jótékonysági koncert Pusztaföldváron
Ablaknyitás
Egyházmegyei zenei tábor Mezőberényben
Keresztutak
Közös Pont
Püspököt választottak Erdélyben
Európai körkép
Galatai dervisek a Sziget fesztiválon
Evangélikusok
Megmaradni aktív gyülekezeti lelkésznek
Eleink leleményessége
Emberközelben
e-világ
A virtuális pók, avagy fiatalok a hálón
Keresztény szemmel
Másnap
Részletek Gárdonyi Géza Földre néző szem című könyvéből
Pokolbéli marketing
Tudod, hogy mennyit érsz?
Áldást szállító
Epigonok, imposztorok, tanítványok
Anekdoták száz év távolából
A hét témája
Egy „homokvihar” margójára
Isten nagyobb
evél&levél
Helyesen (írva) valljuk-e meg hitünket?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Aki fél évszázaddal megelőzte korát
Bölcsőtől bölcsőig
Arábia vándorai a Művészetek Völgyében
A poklok pokla – képeken
Hetvenöt éve halt meg a nagy mesemondó
Ne legyen tabu a testi szerelem!
A Róth Miksa Emlékház
A vasárnap igéje
Öndicséret vagy Isten dicsérete?
Egy „boldog házasságról”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 35 A Róth Miksa Emlékház

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster