EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 16 - Igen, Atyám!

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Igen, Atyám!

Németh István (1926–2005)

A gyászjelentés arról adott hírt, hogy a szekszárdi evangélikus gyülekezet évtizedeken át szolgáló lelkipásztora néma méltósággal hordozott szenvedés után, életének 79. évében, március 9-én hazatért Istenéhez. Mint testvére és végig mellette szolgáló orgonista kántora emlékezem meg életútjáról.

Németh István lelkészcsaládban nőtt fel, édesapja a szekszárdi gyülekezet szervező és templomépítő lelkésze volt. Négy testvérbátyjával együtt már korán részt vett a gyülekezeti szolgálatban. Mint diák Klotildligetre, az ifjúsági konferenciákra is eljutott. Az egyik ilyen alkalmon tért meg, és ekkor mondta először Isten hívására, hogy „Igen, Atyám!” Ez a válasz további életében – öröm vagy szomorúság idején – még sokszor elhangzott.

A gimnáziumi érettségi után 1944 szeptemberében Sopronban kezdte el teológiai tanulmányait. Isten hívására akkor tette ezt, amikor már hazánkban is dúlt a háború: egy testvérünk már elesett a Kárpátokban, a másik megsebesült, a lelkészi pálya „kilátásai” pedig nagyon kétségesek voltak. S jött az utolsó hónapokban a családtól való elszakadás, a bombázások átélése. A fiatal teológusnak mindezt Istentől kellett elfogadnia: „Igen, Atyám!”

  1. október 3-án Kapi Béla püspök a szekszárdi templomban lelkésszé avatta Jeremiás próféta szavaival: „Az Úr választott és rendelt téged… Igémet adom szádba, beszélj…” S a liturgikus rend szerinti szokásos kérdésre Németh István válasza ez volt: „Igen, Atyám, vállalom!” Először Körmenden, majd 1949. július 16-ától Szekszárdon volt segédlelkész. 1951 őszén a közel hetvenéves lelkész apa nyugdíjba vonult. A gyülekezet egyhangúlag Németh Istvánt választotta utódjául. December 9-én tartott beiktatásán Isten előtt ismét válaszolnia kellett: „Igen, Atyám!”

Ez az időszak hazánkban az elnyomás, a megfélemlítés időszaka volt; lelkészi, gyülekezeti szolgálatot vállalni csak hitből lehetett. De hála az Úrnak, egyben az ébredés időszaka is volt! Évek óta tapasztalható volt, hogy mind a felnőttek, mind az ifjúság körében megnőtt az ige utáni vágy. És a fiatal lelkész – evangélizációs igehirdetési adottságával – különösen az ifjúságot vonzotta. Az �50-es, sőt a �60-as években is számottevő csoport vette körül minden külső befolyásolás ellenére. Az ökumenikus imaheteken végzett szolgálatai a más felekezetekhez tartozó hívek számára is áldást jelentettek.

Németh István szépírói munkássága közismert volt. Nemcsak egyházi, hanem világi lapokban, folyóiratokban is jelentek meg írásai. Ezzel szolgált a nem hívőknek is.

A szorítás erősödött az egyház körül; sokan elmaradtak a gyülekezetből, az ifjúság létszáma is csökkent. Fájdalmas volt ez a lelkész számára, de elfogadta az Úrtól ezt a próbatételt. A megmaradt hűséges kevesek az örömöt és a gyülekezet továbbélését jelentették.

  1. szomorú, súlyos próbával terhelt év volt a lelkész életében. Felesége súlyos betegsége, majd halála eleinte szinte elfogadhatatlannak tűnt a számára. Mi, akik körülötte voltunk, tapasztaltuk, hogy a betegágynál és a szolgálatok végzése során végül elfogadta Isten akaratát. Nagyon kedves éneke szerint: „Igen, Atyám… Kezed megáld mosolyt, borút vagy könnyet…” (EÉ 356,1) Betegséggel küzdött ő maga is. 1987-ben nyugdíjba ment, de a továbbiakban is besegített a fiatal lelkészeknek. Az énekkel együtt vallotta: „Igen, Atyám, az évek úgy sietnek… Te társz kaput megfáradt gyermekednek, / A boldog óra ha elérkezett.” (EÉ 356,4)
  2. februárjában súlyos betegség támadta meg. Az eszméletlenség utáni felébredéskor szomorúan tapasztalta, hogy nem tud beszélni. Ő, aki hivatása szerint évtizedeken keresztül hirdette Isten igéjét, a feltámadás evangéliumát, most a némák sorsára jutott. Két évig tartott ez az állapot. Szájmozgásából, leírt mondataiból, megnyugodott arcából tudtuk, hogy felkészült az életből való eltávozásra.

Halála előtt néhány nappal látogattam meg a kórházban. Derűs volt az arca, amikor a múltról beszéltem neki, de fáradt szemein már látszott az „eltávozás” közeledte. Mintha azt mondta volna: „Megyek, amerre utam kijelölted. / Úgy hív, úgy vár a szent, atyai ház. / Igen, Atyám, mert így kedves előtted. / A lelkem békén, csendben rád vigyáz.” (EÉ 356,5)

Március 14-én a szekszárdi templomban tartott gyászistentiszteleten Sefcsik Zoltán igehirdetésével, Krähling Dániel esperes liturgiai szolgálatával és Németh Pál mohácsi lelkész személyes hangvételű imádságával vettünk búcsút tőle.

Dr. Németh Pál


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az igehirdető
Élő víz
Valóban
Valaki az anyakönyvből
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Parókiaszentelés Szentgotthárdon
Testvérek közé…
Püspöki látogatás a kicsinyeknél
Keresztutak
Találkozásunk Afrikával
Bonhoefferre emlékeztek
Iránytű az eligazodáshoz
Az egész világ a néhai II. János Pál pápára emlékezett
Találkozás Afrikával
Kapcsolatok
Evangélikusok
Icu néni
Igen, Atyám!
Százötven éve hunyt el Mária Dorottya
Ki emlékszik Ruttkay Miklián Gézára?
e-világ
Virtuális kirakatépítés 1.
Számítógépes tanfolyam
Keresztény szemmel
Magyarság kint és bent
Freudi elszólás?
A hét témája
„Hogy valljalak, tagadjalak…”
Csöndes estéli zsoltár
Nem emel föl
Erős vár a mi Istenünk
Száz éve született…
evél&levél
Végre-valahára
Tavaszköszöntő kirándulás
A közelmúlt krónikája
Rádiós istentisztelet – evangélium az éterben
Televíziós istentisztelet a felvidéki Sajógömör evangélikus templomából
Öskün járt az EvÉlet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költészet napi szavalóverseny
Német kapcsolatok
„Kínában” versenyeztek
Mindent tudtak a barlangrendszerről
A Messiás Szegeden
A TypoSzalonban az Evangélikus Élet
Kiállítás Salvador Dalí könyvillusztrációiból
A Kálvin Kiadó „betűvetése”
A vasárnap igéje
Ürömteli vagy örömteli kereszténység
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 16 Igen, Atyám!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster