EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 16 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz! Jak 3,13 (Zsolt 139,23–24; Jn 15,1–8; 1Jn 5,1–4; Zsolt 15) A példabeszédek és a Prédikátor könyvében választ találhatunk erre a kérdésre. Nem véletlen, hogy ezeket a bibliai könyveket a bölcsességirodalom részeként emlegetjük. Ma az információszerzés tölti ki az életünket; az internet használata szinte hozzátartozik a ma emberének mindennapjaihoz. Ez a bölcsesség, amelyről Jakab ír, nem pusztán megszerezhető információ, hanem a gyakorlati élet magatartása. Az igazán bölcs az, aki alázatosan tud élni, azzal az alázattal, amelyet Jézustól lehet tanulni és kapni.

Hétfő

És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” Lk 2,13–14 (Zsolt 115,13; Róm 1,18–25; Zsid 10,19–31) Ez a békesség, amelyet Jézus hozott, hit által nyerhető el. Mi is erre a békére vágyunk, de ez sokszor harcot jelent, hiszen az Istennel való béke a sátánnal való szembeszállást is követeli. Ezt a békességet azok az emberek kapják meg, akik megbánják bűneiket, és elfogadják Jézust mint Megváltót. Ma, amikor oly sokan vágynak a békére, a mi felelősségünk, hogy imádkozzunk ezért a világért, és elmondjuk, hogy akkor lesz béke e földön, ha mindenki meghallja ezt az angyali üzenetet.

Kedd

Kívánjuk, hogy közületek mindenki ugyanazt az igyekezetet tanúsítsa mindvégig, amíg a reménység egészen be nem teljesedik. Zsid 6,11 (Zsolt 48,15; 2Kor 5,11–18; Zsid 10,32–39) Ezt a mondatot fordíthatnánk akár így is: „Nem akarjuk, hogy lusták legyetek.” Ki az, aki még nem érezte közülünk azt, hogy Istenbe vetett hite megingott; hogy nincs meg már benne az a „tűz”, amely egykor megvolt? Ilyenkor milyen jó, hogy az Úristen küld valakit, vagy ad egy igeverset, vagy egy olyan írásra bukkanunk, amely által ismét közel kerülhetünk hozzá! Isten azt kívánja tőlünk, hogy haladjunk tovább kitartóan a keskeny úton, amíg megvalósul a keresztény ember végső reménysége a mennyben.

Szerda

Pál írja: Isten ezt az igazságát most nyilvánvalóvá tette a Krisztusban való hit által minden hívőnek. Róm 3,22 (Ézs 63,1; Jn 8,31–36; Zsid 11,1–7) Vannak emberek, akik egy-egy őszinte pillanatukban irigylik azokat, akik tudnak hinni, bízni Istenben. Az apostol elmondja, hogy Jézus Krisztus mindenkiért adta életét. Ez olyan terve Istennek e világgal, amely most már nem csak a kiválasztottaknak adatik meg: mindenki elnyerheti kegyelemből a bűnbocsánatot és az örök életet. A hit nem sötétbe való ugrást jelent, hanem bizalmat az élő Úrban, aki az én szabadítóm és reménységem.

Csütörtök

Jézus Krisztus mondja: „Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig.” ApCsel 1,8 (Ézs 61,1; Róm 8,7–11; Zsid 11,8–22) A Jézusról szóló tanúskodáshoz valóban erőre van szükség – nem csupán fizikaira, hanem sokszor lelkire is. Bátorság is kell ahhoz, hogy meg merjen szólalni az ember, de átélhetjük a Lélek munkáját, amikor – Jeremiáshoz hasonlóan – nem tudjuk megtenni, hogy ne mondjuk el azt, amit Isten tett az életünkben, hogy az evangélium valóban eljuthasson a föld végső határáig.

Péntek

Ekkor megfordult az Úr, és rátekintett Péterre. Péter pedig visszaemlékezett az Úr szavára, amikor azt mondta neki: „Ma, mielőtt megszólal a kakas, háromszor tagadsz meg engem.” Aztán kiment, és keserves sírásra fakadt. Lk 22,61–62 (Zsolt 30,7.8b; Jn 19,1–7; Zsid 11,23–31) A gyerekeknek szokták mondani, hogy Isten szeme mindent lát. Vagyis azért kell jónak lennie egy gyereknek, hogy Isten ne haragudjon rá. Péter elfelejtette ezt a mondatot, amikor megtagadta az Urat, de Jézus tekintete ráébresztette tettére. Talán mi is elfelejtjük időnként, hogy számot kell adnunk tetteinkről, szavainkról. A bűn felismerése életünkben együtt jár azzal, hogy sírva fakadunk, mint Péter, de jó emlékeznünk Jézus szavaira: „Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.” (Mt 5,4)

Szombat

Tudjátok, hogy ha valaki valami jót tesz, visszakapja az Úrtól. Ef 6,8 (1Móz 1,28; Jel 22,1–5; Zsid 11,32–40) Van egy karkötő, amelyet a – keresztény – fiatalok szívesen hordanak. Az van rá írva: W. W. J. D.? (What Would Jesus Do?), ami annyit jelent: Mit tenne Jézus? Elgondolkodtató ez a kérdés a mindennapokban. Amit teszek, amit mondok: vajon ezt tenné-e és mondaná-e a helyemben Jézus is? Úgy gondolom, hogy fiataljaink nemcsak divatból viselnek ilyen karkötőt, hanem tényleg őszintén szeretnének úgy élni, ahogyan Jézus élt. Döntéseink meghozatala során, cselekedeteinkben gondoljunk mindig arra: „Mit tenne az én helyemben Jézus?”

Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az igehirdető
Élő víz
Valóban
Valaki az anyakönyvből
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Parókiaszentelés Szentgotthárdon
Testvérek közé…
Püspöki látogatás a kicsinyeknél
Keresztutak
Találkozásunk Afrikával
Bonhoefferre emlékeztek
Iránytű az eligazodáshoz
Az egész világ a néhai II. János Pál pápára emlékezett
Találkozás Afrikával
Kapcsolatok
Evangélikusok
Icu néni
Igen, Atyám!
Százötven éve hunyt el Mária Dorottya
Ki emlékszik Ruttkay Miklián Gézára?
e-világ
Virtuális kirakatépítés 1.
Számítógépes tanfolyam
Keresztény szemmel
Magyarság kint és bent
Freudi elszólás?
A hét témája
„Hogy valljalak, tagadjalak…”
Csöndes estéli zsoltár
Nem emel föl
Erős vár a mi Istenünk
Száz éve született…
evél&levél
Végre-valahára
Tavaszköszöntő kirándulás
A közelmúlt krónikája
Rádiós istentisztelet – evangélium az éterben
Televíziós istentisztelet a felvidéki Sajógömör evangélikus templomából
Öskün járt az EvÉlet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költészet napi szavalóverseny
Német kapcsolatok
„Kínában” versenyeztek
Mindent tudtak a barlangrendszerről
A Messiás Szegeden
A TypoSzalonban az Evangélikus Élet
Kiállítás Salvador Dalí könyvillusztrációiból
A Kálvin Kiadó „betűvetése”
A vasárnap igéje
Ürömteli vagy örömteli kereszténység
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 16 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster