EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 16 - Icu néni

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Icu néni

Pagács Pálné, Icu néni a kiskőrösi ötgyermekes Bajusznács család középső gyermekeként jött a világra egy öregszőlői kis tanyán hetvennégy évvel ezelőtt. Tizennyolc évesen ment férjhez, harmincnyolc évesen már nagymama volt. Ma népes család veszi körül; két leánya, hat unokája, öt dédunokája örvendezteti meg. Tartalmas életet él férjével, soha nem unatkozik. Idős kora ellenére rendszeresen kijár dolgozni a szőlőbe, s a kiskőrösi evangélikus gyülekezet presbitereként az egyházi rendezvényekről sem marad el. Szerdánként házi bibliaórára jönnek hozzá a környékbeliek, s a betegeket is rendre látogatja. Nyugdíjából rendszeresen segíti a rászorulókat. Nem hord ékszert, hiszen – amint mondja – amíg csak egyetlen nélkülöző is él a világon, addig ő minek cicomázza magát… Értékes ember, példaképe lehetne a ma ifjúságának. Hallgassuk csak!

– Nagyon szeretem Jézus Krisztust, mert nekem mindig kimenekedést adott minden bajomból, és segített, amikor nehéz helyzetbe kerültem. Aki egyszer megismeri szeretetének forráskútját, az egész életében meríteni tud ebből a szeretetből. Lehet, hogy csak apró dolgokban nyújtja felénk a kezét, s mi észre sem vesszük, ha nem figyelünk kellően. Szeretem az egyházamat is. Szeretek szolgálni, és ahol csak tudok, ott jelen vagyok. Hosszú éveken át képviselőként szolgáltam gyülekezetünkben, ma presbiter vagyok.

Csodálatos dolognak tartom, hogy a Jóisten lehetővé tette, hogy hetvennégy évesen még tudok kerékpározni, annak ellenére, hogy jó néhány betegségen átestem már. Hit nélkül képtelenség élni. A tétlenség sem a kenyerem; soha nem is volt szokás a családunkban. Emlékszem, édesanyám, mire mi felkeltünk, már begyújtott a kemencébe, és elkészítette számunkra a reggelit. Édesapám haladó gondolkodású, háborút járt parasztember volt. Sokat olvasott, és minket is a betű szeretetére nevelt – mindezt amellett, hogy rengeteget dolgozott, mert bizony nagy szegénységben éltünk. Szegényen, szerényen mégis nagy boldogságban telt napjaink sora. Nagyobb becsülete volt mindennek, mint manapság, és egymáshoz is jobban ragaszkodtunk.

Mindig akadt valami közös program a nap végére is. Ősszel a kukoricafosztás telítette meg tartalommal az estéinket. Sustyát készítettük, melyet a szőlőkötözéshez használtak, közben pedig beszélgettünk, énekeltünk. A fiúk tökből lámpást faragtak, otthonról hoztunk pogácsát, és egy harmonika is mindig előkerült valahonnan. A tollfosztás is a téli esték unaloműzője volt. Már kilenc-tíz éves korunkban legeltettük a libákat, a tollaikból elkészültek a stafírung párnái és dunyhái. Egy dunyha és négy párna a tisztaszobába került dísznek, egy dunyha és két párna pedig mindennapos használatra készült. Mi, lányok szedegettük, tépdestük a tollpihéket a vastag szárról, anyáink pedig összeszedték a pihéket. A fiúk meg időnként tréfálkoztak velünk, például galambot hoztak az ingük alatt, és szabadon engedték a tollfosztó asztal mellett… Lett is ribillió, szállt a toll mindenfelé.

Húsvét előtt böjtöt tartottunk. Mint az idén is, felkerült a fekete terítő az asztalra, esténként közösen imádkoztunk, és egyetlen alkalmat sem mulasztottunk el, hogy elmehessünk Isten házába, ahol erőt merítettünk a prédikációból, megnyugodtunk, ha valami fájt a lelkünknek, ahol együtt örülhettünk mások boldogságának, és ahol találkozhattunk gyülekezeti társainkkal is.

Húsvéthétfőn a belső szobában terítettünk meg; előkerült a böjt alatt nélkülözött sonka, a kolbász és a keményre főtt tojás is. Édesanyám kocsonyát készített, kalácsot sütött, amely nélkül Kiskőrösön elképzelhetetlen volt az ünnep.

Jólesik visszagondolni ezekre az időkre; nézegetem a fényképeket, eltűnődöm a múlton. Nem most volt, de mintha ma történt volna, olyan közelinek tűnik. Nem voltunk gazdagok, néha nekünk is alig volt elég az étel, de édesanyám minden szombaton sütött valamit, és vitt a szomszédban lakó gyerekeknek is. Megtanította nekem, hogy a szeretet, a hit és az adakozás építi az embert.

Lejegyezte Boda Zsuzsa (Kiskőrös)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az igehirdető
Élő víz
Valóban
Valaki az anyakönyvből
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Parókiaszentelés Szentgotthárdon
Testvérek közé…
Püspöki látogatás a kicsinyeknél
Keresztutak
Találkozásunk Afrikával
Bonhoefferre emlékeztek
Iránytű az eligazodáshoz
Az egész világ a néhai II. János Pál pápára emlékezett
Találkozás Afrikával
Kapcsolatok
Evangélikusok
Icu néni
Igen, Atyám!
Százötven éve hunyt el Mária Dorottya
Ki emlékszik Ruttkay Miklián Gézára?
e-világ
Virtuális kirakatépítés 1.
Számítógépes tanfolyam
Keresztény szemmel
Magyarság kint és bent
Freudi elszólás?
A hét témája
„Hogy valljalak, tagadjalak…”
Csöndes estéli zsoltár
Nem emel föl
Erős vár a mi Istenünk
Száz éve született…
evél&levél
Végre-valahára
Tavaszköszöntő kirándulás
A közelmúlt krónikája
Rádiós istentisztelet – evangélium az éterben
Televíziós istentisztelet a felvidéki Sajógömör evangélikus templomából
Öskün járt az EvÉlet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költészet napi szavalóverseny
Német kapcsolatok
„Kínában” versenyeztek
Mindent tudtak a barlangrendszerről
A Messiás Szegeden
A TypoSzalonban az Evangélikus Élet
Kiállítás Salvador Dalí könyvillusztrációiból
A Kálvin Kiadó „betűvetése”
A vasárnap igéje
Ürömteli vagy örömteli kereszténység
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 16 Icu néni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster