EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 05 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Gyermekek és csecsemők szája által is építed hatalmadat. Zsolt 8,3 (Mt 21,15; Mk 4,35–41; 2Kor 1,8–11; Zsolt 99) Az egészséges emberből szeretetet, mosolyt, örömöt, gyöngédséget vált ki egy piciny gyermek. Jézus szerette a gyermekeket. Magához hívta és megvédte őket a felnőttektől. Azokat szorította magához, akikről tudta: kicsiny testükben nagy hit lakozik, bűnöktől még nem szennyes lelkükben az életnek és az életet adónak járó öröm van otthon. Ilyenek által is nő és épül Isten országa. Ilyen egyszerű lelkecskék által.

Hétfő

Jöjjön el a te országod. Lk 11,2b (Dán 2,44; Mt 21,18–22; Józs 24,1–15) Isten országa elkészült. Minden lélek oda vágyik. Békesség, harmónia, csorba nélküli szeretet. Minél többen átélik Isten közelségét e földön, annál inkább megvalósul az ő országa. Tökéletesen majd később. Valamikor. Addig is ez a – bár tökéletlen, mégis minden másnál jobb – ország jöjjön el! Ne „…az én országom!” Ne az enyém! Az ne! Inkább az övé. Az enyém hamis és gonosz. Az övé igaz és jó.

Kedd

Krisztusban Isten kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte. Ef 1,4 (Ézs 63,9; Mt 8,28–34; Józs 24,16–28) Krisztus nélkül nem lehetnénk szentek és feddhetetlenek. Vele igen. Isten azt akarja, hogy szentek legyünk. Vagyis számára elkülönültek, olyanok, akik neki élünk. Legyen az ő akarata a mi akaratunk, az ő terve a mi tervünk, az ő döntése a mi döntésünk. Nagyszerű élet, erős élet, boldog élet! Isten azt is akarja, hogy feddhetetlenek legyünk. Ne legyen takargatnivalónk, senki se tudjon bennünket kikezdeni, senki ne tudjon nekünk felróni bűnt, mulasztást, vétket. Tisztességet kíván tőlünk. Szentek és feddhetetlenek legyünk. Ő ezt akarja.

Szerda

Az Úrnak, az én Uramnak nagy tetteit hirdetem, egyedül a te igazságodat emlegetem. Zsolt 71,16 (1Jn 2,29; Jer 5,20–25; Józs 24,29–33) Tényleg hirdetem? Vagy magára hagyom a zsoltárost? Kinek a dolga hirdetni az Úr tetteit? Egy mondaté, mely több ezer év óta hallatja magát? Egy biztos: jólesik olvasni. A bizonyságtétel szép. Életszerű. Kívánatos. De vajon mennyi választ el engem ettől a mondattól? Több ezer év? Talán egy pillanat? Az is lehet, hogy már semmi. Mert ma is ezzel keltem…

Csütörtök

A nap ne menjen le a ti haragotokkal. Ef 4,26b (Zsolt37,8; ApCsel 28,1–8; Bír 1,1–3.17–21) Megint egy féltő és védő mondat. Minket félt. Magunktól. Elsősorban indulatunktól, önigazolásunktól és önigazságunk hangos vagy hangtalan ismételgetésétől. Minket félt, a megbántottat pedig védi. Tőlünk. Elmérgesedő haragunktól, gonosz tetteinktől, makacs hidegségünktől, olvadni képtelen dermedtségünktől. Milyen figyelmes mondat! Pontosan tudja, hogy Istennek csak abban a szívben van elkészített helye, ahol szeretet van. A harag kiűzi a szeretet. De az is igaz, hogy a szeretet legyőzi a haragot. Istené, igen, legyőzi. És akkor már lemehet a nap…

Péntek

Hallgasd meg imádságomat, Uram, figyelj segélykiáltásomra! Könnyeim láttán ne légy néma. Zsolt 39,13 (Mk 10,48–49; Lk 11,14–23; Bír 1,27–2,5) Egy jó szó. Egy biztató felelet. Egy megerősítő mondat. Egy vigasztaló ige. Valami, amiről tudom: nem véletlen, hogy akkor és azt hallom vagy olvasom – Isten válasza imádságomra, mélyről feltörő kiáltásomra. Mert ő nem hagy cserben, nem engedi, hogy a végső összeroskadásig nélkülözzem. Hamarabb jön. Talán sokáig hagyja, hogy vívódjak, de az összeroskadás előtt megérkezik. És akkor már nem néma. Egy szót biztosan mond: szeretlek.

Szombat

Ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk. Róm 14,8 (5Móz 32,39b; Ézs 51,1–6; Bír 2,6–23) Ennél nem is kell több. Ez elég. Egy életre. Sőt utána is. Egy örök életre elegendő. Jó kimondani: az Úréi vagyunk. Mondhatja ezt egy család, egy szerelmespár, egy ifjúsági vagy imaközösség, egy gyülekezet, egy egyház, de legfőképpen személy szerint külön-külön mindenki: az Úré vagyok. És akkor már mindegy, hogy élek vagy meghalok. Mindig nála vagyok. Ez a hit biztonságot ad. Eligazít ebben az életben. Ezért fontos és jó, hogy ez az ige szerepel a Bibliában, az Élet könyvében. Fölemel és megvigasztal. Akkor is, amikor magamra, akkor is, amikor másra gondolok.

Horváth-Hegyi Olivér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kereslet? Nem! Kínálat!
Élő víz
Kvízkérdés
Egy régi imádság
Megtérés
Falak
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Vizsgáztak a potenciális pályázók
Keresztutak
Martfűi záróünnep
Egész évben ökumené
„Isten felekezetközi fullajtárja vagyok”
„Az idők jelei”
Búcsú egy igaz ökumenikus testvértől
Szent vagy bűnös?
Afrika missziója Tolnában
Evangélikusok
Elköszön a kórházlelkész
Szekeres Elemér
Búcsút vettünk dr. Pusztay Lászlótól
Egy költő Erdély „zúgából…”
e-világ
Isten Fia emberré lett – és az ember mivé?
Keresztény szemmel
Kampánykórkép
A hét témája
Evangélikus iskolák országos versenye
Megemlékezések határon innen és túl
Ünnepi est a Művészetek Palotájában
Himnuszunk fordításai és zenei aspektusai
Kultusz vagy kultúra?
evél&levél
Emlékezés és kiáltás
Múltidéző kalendárium
Krisztus akaratával egyező lépés
A közelmúlt krónikája
Európa Tanács: a vallásoktatás nem lehet evangélikus!
Tavaly nyolc ország sértette meg a vallásszabadságot
Jézus mint sörreklám
Négy „ősanya”
Az orosz alsóház végleg elfogadta a sárospataki kötetek visszaadását
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Régi magyar prédikációk
Minémő úttal és kiknek akaratjokbul kell az házassághoz kezdeni?
Bővülő bonyhádi bibliotéka
Tér, forma, fény
Cilinderben a múzeumban
Déli harangszó
A vasárnap igéje
„Isten nékem erőm, bizodalmam…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 05 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster