EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 17 - Amerika történelmi arca

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Amerika történelmi arca

A Wass Albert-életműsorozat egy kevésbé ismert gyöngyszeme

A marosvásárhelyi Mentor Kiadó gondozásában számos értékes Wass Albert-kötet jelent meg a szerző életművét közlő sorozat részeként. Nemcsak azért érdemes megvásárolni e köteteket, mert a kiadó az erdélyi magyarok szociális támogatására használja fel a bevételt, hanem azért is, mert a sorozat révén számos kevésbé ismert vagy eddig csak angol nyelven megjelent könyvet is olvashatunk a szerzőtől. Például az Eliza és a ház, amit Jacob épített című kétkötetes regényt, mely az Egyesült Államok történelmének egy szeletével foglalkozik igen olvasmányosan.

A második világháború után fennálló politikai viszonyok között nem látták volna szívesen sem Magyarországon, sem az időközben Romániához csatolt Erdélyben a „fasisztának” bélyegzett írót. Wass Albert az emigránsok keserű kenyerét ette az Egyesült Államokban, s bár magyarságát és Erdély-szeretetét ott is megőrizte szívében, sosem tagadta, hogy hálás volt az őt magyarként befogadó országnak. Hálája kézzelfogható jeléül nem kizárólag a magyarság történelmével foglalkozó regényeket írt, hanem amerikai témájú történelmi regényeket is – az amerikai olvasóközönségnek, angol nyelven.

Az Eliza és a ház, amit Jacob épített című könyvvel a szerző méltó emléket állított a vadnyugat első telepeseinek, akik szinte a semmiből teremtettek maguknak és családjuknak megélhetést és egzisztenciát. A két kezükkel országot építő puritán telepesek életfelfogását kifejezetten hűen tudta ábrázolni az író.

A szóban forgó könyv főszereplője – ahogy egy történelmi regényben illik – valóságos személy, Jacob Heatherington. A főhős tizennyolc éves korában az önállósodás útjára lép, s elszegődik az Ohio folyó környékének legrátermettebb kereskedőjéhez, John Finkhez. Miközben Fink feleségével együtt a folyón lehajózik New Orleansba, hogy szénbányájának termését eladja az ottani piacon, Jacobra marad a bánya.

Jacob keményen dolgozik, s munkájának eredményeképpen nagy haszonra tesz szert, mert jó áron eladja az általa kifejtett szenet az Ohión hajózó gőzösöknek. Mikor gazdája visszatér, a nagy hasznot megfelezik, és Heatherington önálló vállalkozásba kezd: saját szénbányát nyit.

A főhős életre szóló társra lel a folyóparti kisváros, Bell Air kocsmárosának nevelt lányában, Eliza Armstrongban, akit kétévnyi ismeretség és udvarlás után feleségül is vesz, miután a kislány édesanyja meghal. Eliza és Jacob nagyon boldogok együtt, s mindketten keményen dolgoznak. Jacob a bányájában, Eliza pedig otthon, az egyre növekvő gyermeksereg mellett. Munkájuk eredményeképpen az analfabéta bányászból és az árva leányból egész Ohio partvidékének leggazdagabb házaspárja lesz. Gazdagságukat azonban nemcsak fényűző kastélyuk, számos gőzösük és szénbányájuk mutatja, hanem az a boldogság is, amelyet egymás oldalán találtak meg – annak ellenére, hogy szomszédaik és ismerőseik életük végéig lenézték őket származásuk miatt.

A két címszereplő története mellett fel-felvillannak a 19. századi Egyesült Államok főbb történelmi eseményei. Szinte csak Eliza és Jacob egymás iránt érzett szerelme állandó, minden más változik. Az egykori poros telepes vidékből, Bel Airből fényes és gazdag nagyváros – Bellaire – válik. A főszereplők szemszögéből élhetjük át a nagy történelmi eseményeket, folyamatokat: az indiánok visszaszorítását, Észak és Dél megosztottságát, az észak-amerikai polgárháborút, a rabszolga-felszabadítást, illetve azt, hogy a Heatherington család anyagi támogatásának köszönhetően még a vasút is eljut a városba.

Eliza és Jacob mindennapjait áthatja az Egyesült Államok telepeseire jellemző egyszerű, de mély vallásosság. A szerző a könyv történésein keresztül mutatja be, hogy az Egyesült Államokat olyan, többségükben protestáns telepesek hozták létre és építették meg, akiknek két dolgos kezük mellett maga az Úristen volt a legfőbb erejük (vö. Zsolt 127,1).

Wass Albert tehát regényében megmutatta az Egyesült Államok igazi, történelmi arcát, melyet a jelen Amerikájának ellentmondásossága ellenére is lehet szeretni – vagy legalábbis tisztelni. Azonban talán ennél is fontosabb mondanivaló az a zsoltáros által megfogalmazott tanulság, mely Eliza és Jacob Heatherington életéből is kiviláglik: „Aki lustán dolgozik, elszegényedik, de a szorgalmas munka meggazdagít.” (Péld 10,4)

Chladek Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Keringő
Tanyai emlék
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Alapkőletétel Kőszegen
Krisztusért járva követségben
Passiójáték Kelenföldön
„Jézus él, és előttünk jár”
Missziói nap Kemenesalján
Keresztutak
Nagyheti konferencia Németországban
Útmutató 2009
Az egyházak után politikusok is jogorvoslatot kérnek az Alkotmánybíróságtól
Pészah ünnepe
Keresztény-Zsidó Teológiai Évkönyv 2005
Idén is keresztre feszíttette magát néhány ember a Fülöp-szigeteken
Evangélikusok
Koncentráció vagy megszegényítés?
A svéd evangélikus énekköltészet megújítója
e-világ
A Föld napja
Keresztény szemmel
Egy választás – két arc
Tamás különös konfirmációja – tanulságul tíz tételben
Virágok, pálmaágak, nagypénteki sötétség, üres sír – kit válasszak?
Békés nemzedékváltás
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Kedves Murányi László Testvérem!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Textilbe szőtt Isten-dicséret
Déli harangszó Paksról
Amerika történelmi arca
Dísztárgy vagy fegyver?
Godspell – „Isten beszéde”
Bábel tornya – az ókori csillagvizsgáló
Mézes sütemény
A vasárnap igéje
A Feltámadott pedagógiája
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Beköszöntő
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 17 Amerika történelmi arca

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster