EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 17 - Virágok, pálmaágak, nagypénteki sötétség, üres sír – kit válasszak?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Virágok, pálmaágak, nagypénteki sötétség, üres sír – kit válasszak?

Olvasom, hogy egy hamburgi orvos – a recept felírásán és a kezelés elrendelésén kívül – imádságot is javall minden betegének. A most negyvennégy éves, fiatalabb korában mindenféle szektát megjárt orvos akkor jutott arra a következtetésre, hogy imádkozni is megtanítja betegeit, amikor Jézus Krisztusban megtalálta élete értelmét. S az eredmény: betegei körében magasabb a gyógyulási arány (no és a doktor úr is népszerűbb lett…).

Igen, a világ ezt nem akarja megérteni. Csak fut a pénz, a siker, a karrier után. Természetes, hogy munkánkból s pénzben kifejezhető ellenértékéből tartjuk fenn magunkat. De nem lehet, hogy itt véget is érjen minden, ami fontos. Az ember nem süllyedhet le a vegetáció eme szintjére. Nem lehet, hogy az emberi életet az örömszerzés, a mának élés, az önzés határozza meg. Nem lehet, hogy ősidők óta bevált értékek a süllyesztőbe kerüljenek a korszellem miatt. Az ember ennél többre teremtetett. Az embernek Isten az értelmes uralkodó feladatát szánta! Ha ezt minél többen felismernék, és ráébrednének, hogy „a világnak Krisztus kell” (II. János Pál pápa), sokkal több jót élhetnénk meg. A görcsös igyekezetet, az izzadságszagú erőlködést felváltaná a bizonyosság, hogy a helyemen vagyok, Istennél.

Nagycsütörtök ünnepén írom ezeket a sorokat. Még nem tudom, mit hoz majd április 23-a. Megdöbbent ez a felbolydult, ideges világ körülöttünk. S ami ijesztő: újra megjelent a félelem. Egyes emberek suttognak körülöttem, nehogy a másik meghallja a véleményüket. A higgadt nyugalom helyére az emelt hang, a kioktatás, a manipulációra alkalmas számokkal való vagdalkozás lépett. Az őszinte szót kiszorította a színészi produkció. Úgy tűnik, ez a nyerő ma világunkban. Ezért kezd újra félni a halk szavú, a szelíd – mert ki szereti, ha beletaposnak?

A hetvenes évek első harmadában voltam szegedi diák. No és KISZ-tag. Jánoshalmára jártunk ősszel almát szedni. Egy társunk fönn csücsült a fa tetején, és dobálta le az almákat. Mi meg lenn vagy elkaptuk, vagy nem. El lehet képzelni, mi volt mindennek az eredménye. S a rákövetkező héten a tanszéki KISZ-es faliújságon megjelent egy hirdetés: a jól végzett munkáért pénzjutalmat kapott a KISZ-titkárunk és az agitpropos (a fiatalkorú olvasóknak magyarázza el valaki e szörnyszülött szó jelentését…). Vörös Andor barátommal, a majdani Bojtorján együttes bendzsósával odafirkáltuk: önjutalmazás! No, lett is nagy cirkusz. Rendkívüli KISZ-gyűlés, kipellengérezés stb. Azt a nem feledhető, gyomorszorító érzést érzem újra. Lehet, hogy újra ide jutunk? Újra halkan kell majd ellenvéleményt nyilvánítanunk? Mert jönnek és megfenyegetnek? Meghurcolnak és kigúnyolnak, mert másként gondolkodók vagyunk, és ezt el is merjük mondani? Hamis tanúkat is találnak, hogy megvádolhassanak? Tizenhat évvel a rendszerváltozásnak nevezett nem tudom micsoda után?

Mi nem tehetünk mást, mint hogy továbbra is bátran képviseljük a tisztát, az egyedül igazat, az őszintét és a szelídet. Ha ódivatúnak és maradinak is nevez a világ, minket az se kell, hogy érdekeljen. Mi jól bevált és évezredek alatt kipróbált értékeket hordozunk. Holnap nagypéntek lesz. Kétezer éven át embermillióknak jelentette és jelenti ma is a kereszt a megváltást, a szabadulást, az új élet lehetőségét. Vasárnap napkeltekor a temetőben kezdünk, szeretteink, őseink és elődeink sírjaival körülvéve. Megsimogatjuk a jól ismert fejfát. Mert mi tudjuk, hogy Jézus Krisztus valóban él! S legyőzte a mi halálunkat is. Ő az élet Ura.

És ennek a világnak, magyarságunknak ő hiányzik. Ez a mi valódi bajunk. És ezért nem kell soha elhallgatnunk. Csontjainkba égette Isten az üzenetet. Az egyedül boldogítót.

Ha minden orvos imádkozna a betegeiért, és erre őket is megtanítaná, kevesebb gondja lenne az egészségügynek. Ha minden tanár – legalább otthon – imádkozna nevelhetetlennek tartott diákjaiért, biztosan gördülékenyebb lenne a tanítási óra. Ha minden vincellér megállna pár percre a szőlőbe menet áldást kérni munkájára, több sikerben lenne része. És ha választott vezetőink reggeli áhítattal kezdenék a munkát, nem hallhatnánk ijesztő hiányszámokról.

Álmodom? Nem. Csak nem adom fel…

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Keringő
Tanyai emlék
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Alapkőletétel Kőszegen
Krisztusért járva követségben
Passiójáték Kelenföldön
„Jézus él, és előttünk jár”
Missziói nap Kemenesalján
Keresztutak
Nagyheti konferencia Németországban
Útmutató 2009
Az egyházak után politikusok is jogorvoslatot kérnek az Alkotmánybíróságtól
Pészah ünnepe
Keresztény-Zsidó Teológiai Évkönyv 2005
Idén is keresztre feszíttette magát néhány ember a Fülöp-szigeteken
Evangélikusok
Koncentráció vagy megszegényítés?
A svéd evangélikus énekköltészet megújítója
e-világ
A Föld napja
Keresztény szemmel
Egy választás – két arc
Tamás különös konfirmációja – tanulságul tíz tételben
Virágok, pálmaágak, nagypénteki sötétség, üres sír – kit válasszak?
Békés nemzedékváltás
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Kedves Murányi László Testvérem!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Textilbe szőtt Isten-dicséret
Déli harangszó Paksról
Amerika történelmi arca
Dísztárgy vagy fegyver?
Godspell – „Isten beszéde”
Bábel tornya – az ókori csillagvizsgáló
Mézes sütemény
A vasárnap igéje
A Feltámadott pedagógiája
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Beköszöntő
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 17 Virágok, pálmaágak, nagypénteki sötétség, üres sír – kit válasszak?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster