EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 21 - Elfogadták a zárszámadást

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Elfogadták a zárszámadást

Tanácskozott az országos presbitérium

A szokásos helyszínen, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában ülésezett május 12-én az országos presbitérium (OP). A testület elfogadta a 2005. évi zárszámadást, továbbá költségvetési, illetve az oktatással kapcsolatos kérdésekről tárgyalt.

Elsőként a Biblia szavaira figyeltek a jelenlévők – nem a kötelező forma betartása végett, hanem mert az igei intonáció egy egyházi testületben természetesnek tekinthető. A nyitóáhítatot Gáncs Péter püspök tartotta az Útmutató aznapi újszövetségi igéje, 2Kor 13,11 alapján. Az igehirdető az ülés kezdetén elhangzott elmélkedésében a hálaadást, továbbá a jó rend helyreállítása, valamint az egyetértés iránti igényt emelte ki. A szeretet és béke Istene – hangsúlyozta a püspök – megvalósíthatja mindezeket, hiszen ő az öröm és az egyetértés forrása.

A szabályszerűen összehívott és határozatképes presbitérium dr. Nagyné dr. Stieber Tünde könyvvizsgálónak és Csorba Gábornak, a gazdasági és pénzügyi osztály vezetőjének az előterjesztése után – egy tartózkodás mellett – elfogadta a tavalyi évre vonatkozó zárszámadást. A testület tagjai ugyancsak „rábólintottak” mind az evangélikus oktatási és szeretetintézmények, mind pedig az egyházmegyék zárszámadásaira. Kivételt képezett a Tolna-Baranyai Egyházmegye, amely nem készítette és küldte el időben a maga adatait, valamint a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ, amelynek igazgatótanácsa nem fogadta el sem a 2005. évi zárszámadást, sem a 2006-os költségvetést.

A presbitérium döntése értelmében a beruházási keretet az egyházmegyék más célra nem használhatják. A grémium ezenkívül feloldotta az ez évi költségvetésben zárolt tételeket is.

A testület egyetértett azzal, hogy a békéscsabai evangélikus gimnázium kollégiummal bővüljön. Ezzel kapcsolatban az a döntés született, hogy 2007 és 2010 között évente nyolcvanmillió forintot különítenek el kollégiumvásárlás céljára. A bővülés után az iskola hivatalos neve Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményre változik. A presbitérium tagjai elfogadták az intézmény módosított alapító okiratát is.

Az oktatási osztály vezetőjének, Mihályi Zoltánnénak az előterjesztése nyomán további határozatok is születhettek. A testület elfogadta Martinovszky Istvánnak a nyíregyházi Luther Márton Kollégium igazgatói állására vonatkozó pályázatát; az új vezető 2006. augusztus 16-tól 2012. július 31-ig irányítja az intézményt. Jóváhagyták továbbá a diákotthon szervezeti és működési szabályzatát is.

Ugyancsak változások várhatók a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Líceum életében. A 13. évfolyamon bevezetik a hosztesz-idegenvezető szakképzést, és gondoskodni kívánnak részképességzavarokkal küzdő – diszgráfiás és diszkalkuliás –, valamint fogyatékkal élő gyermekek kollégiumi ellátásáról.

Újdonságot jelent az oktatásügyben, hogy a Kleofas nevet viselő hivatalos levelezőlistát a presbitérium döntése értelmében minden iskola vezetőjének használnia kell a gyorsabb és hatékonyabb kapcsolattartás és ügyintézés érdekében.

Egyhangúlag elfogadott határozat született arról, hogy a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola óvodával bővülhet. Döntöttek arról is, hogy a fasori gimnáziumban történtekből okulva évente két oktatási intézményben teljes körű könyvvizsgálói ellenőrzést tartanak.

A presbitérium határozott hittudományi egyetemünk új rektoráról is. Miután a testület tagjai megköszönték dr. Szabó Lajosnak, az Evangélikus Hittudományi Egyetem eddigi rektorának a munkáját, egyhangúlag elfogadták az új rektor személyére vonatkozó javaslatot: a döntés értelmében a tisztet az elkövetkezendő három évben dr. Csepregi Zoltán professzor, az egyetem egyháztörténeti tanszékének vezetője tölti be.

A tanácskozás végén az egyéb ügyek között dr. Fabiny Tamás püspök elmondotta, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából az országos elnökség pályázatot ír ki evangélikus középiskolások és egyetemisták számára. A pályamunka címe: Szüleim, családom, gyülekezetem, iskolám 1956-ban. Ittzés János elnök-püspök azt tudatta a testülettel, hogy a közelmúlt egyházi történéseit kutató tényfeltáró bizottság egyik tagja, Győri Gábor esperes visszalépett, helyette dr. Csepregi András egyetemi docenst javasolják. Ez a javaslat a jövő héten az országos közgyűlés elé kerül. A püspök továbbá a zsinat kérésére indítványozta egy olyan etikai bizottság létrehívását, amely a lelkészházasságok válságával foglalkozik majd.

GaZsu

Regionális hozzárendelés: Országos Presbitérium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Felfelé húzó erő
Aquinói Tamás imája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újabb életjelek Váraljáról
Elfogadták a zárszámadást
Összevont presbiteri ülés és közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Paks ismét esperesi székhely
Választás volt – váltás nem
A szórványokért munkálkodni
Emlékeket rendezgetve…
Keresztutak
Erdélyi hírek
Zsoltárok – kínai hangszerelésben
Európa protestáns arca
Svéd látogatás
Evangélikusok
A második legfontosabb kérdés
Bemutatkoznak az Északi Egyházkerület felügyelőjelöltjei
Benczúr László
Dr. Cserháti Péter
Jó kedély az ige által – mindennapos jólétre
Elhunyt Kiss Béláné Jikéli Éva Mária
Nem csak püspök volt!
e-világ
Komolyan vesszük-e a teremtett világot?
Keresztény szemmel
Rogate!
Imádkozunk – pünkösd előtt
A hét témája
Rogate vasárnapja
Kapcsolat
Imádság a tudás alázatosságáért
Keresztelő utáni imádság
Észrevenni Jézus szeretetét
Egy gyermek imája
Itt vagy
Tenyereden…
Hálaadás
Lépésről lépésre
Tavaszi imádság megújulásért
„A földön áll, de az ég tartja meg”
Van túlsó part
A közelmúlt krónikája
Álom-világ
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szembesülés a közelmúlttal
Szent István könyvhét
Nyugati kerületi kórustalálkozó
A Tamás-templom zenéje Budapesten
Cantate – Pilisen
Áfonyás almás
A vasárnap igéje
Jézus nevében
Megbízás a kiválasztottaknak
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Énektanítás a gyülekezetben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 21 Elfogadták a zárszámadást

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster