EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 21 - Komolyan vesszük-e a teremtett világot?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Komolyan vesszük-e a teremtett világot?

Furcsának tartom, sőt nagyon elszomorít, ha azt tapasztalom, hogy kereszténységünk elszakad a mindennapoktól. Sokszor részesei vagyunk annak, hogy vannak külön vallásos vagy „vasárnapi” és „profán”, azaz hétköznapi szakaszai az életünknek, s ezek közt nincs átjárás. Pedig Krisztus világra születésével végképp nyilvánvalóvá lett, hogy nem profán, hanem szent az a hely, ahol állunk: a föld. Hiszen ez Isten melletti, örök életre szóló elköteleződésünk terepe. S arról is döbbenten tanúskodhatunk: az örök élet „előterével” kapcsolatban egyre nagyobb bajok tapasztalhatók.

Ha széles távlatokban gondolkodunk, és a mindennapoknál kicsit messzebbre vetjük tekintetünket, akkor ökológiai válságról, fenntartható fejlődésről, környezetvédelemről beszélhetünk. Ha közelebbre – az egyszerűség kedvéért mondjuk a lábunk elé – nézünk, akkor például a kocsiablakon kidobott üdítősüveg, a tobzódó nejlonzacskó-használat, a szemét, a pazarlás, azaz a világméretű helyi felelőtlenség példáit látjuk.

Az ökológiai rendszerek mind súlyosabbá váló sérülései, működésük ebből fakadó, napról napra tapasztalható zavarai – vagyis mindaz, amit a szakemberek összefoglalóan ökológiai válságként szoktak emlegetni – egyre sürgetőbb feladat elé állítják társadalmunkat. És fontos tudatosítanunk magunkban: nem csak technikai, jogi vagy gazdasági kérdésekről van szó. A válság természetének megértéséhez és a gondok orvoslásához egészen mélyre kell ásnunk, és át kell gondolnunk az emberi társadalom belső szerkezetére, a szociális igazságosságra vonatkozó elképzeléseinket, valamint az ember és a természeti környezet, a teremtett világ kapcsolatáról alkotott felfogásunkat is. Tehát nem egy „újabb akciót” akarnak ránk erőltetni buzgó aktivisták, hanem az egész életünket érintő kérdések állnak előttünk. Elevenünkbe vágó vallási, teológiai témáról.

A világ megalkotásának azon a pontján, amelyen megjelent az ember, a Teremtő hasonmására bízta az egész világot, hozzátéve: vonjátok uralmatok alá a földet. Ha kicsit is önkritikusan belegondolunk, ez az uralom erőteljesebben sikerült a kelleténél, még akkor is, ha a Biblia magyar fordítása vétkesen leegyszerűsíti az eredeti szöveg árnyalatokban gazdag jelentését. Ugyanis az a héber szó, amely ebben a részben szerepel, nem erővel, kényszerrel gyakorolt uralmat jelent (erre a bibliai nyelvnek külön kifejezése létezik), hanem gondoskodó kormányzást, azaz csupa olyasmit, amitől története során a „keresztény” Európa (és megannyi gyermeke) fokozatosan gyorsuló ütemben elszakadt.

A 20. század története nem egy esetben ráébresztette a „civilizált” emberiséget, hogy sok tekintetben nagyon rossz úton jár. Ezt az ébredést azonban nem követte jelentős fordulat (hacsak nem a félálmos ember másik oldalára fordulása). A helyzet inkább arra hasonlít, amikor valaki reggel még heverészik az ágyban, tolva maga előtt a felkeléssel kezdődő cselekvés időpontját.

A zsidó-keresztény kultúrát képviselő vallások követői – mondhatni: genezisük miatt – különösen is egyre kevésbé kerülhetik meg a teremtett világ iránti felelősségüket, ha eddig ezt tették. A 20. század e tekintetben is hozott fejleményt. Az egyre romló ökológiai helyzettel kapcsolatban több egyházi, illetve felekezeti nyilatkozat is született az elmúlt évtizedekben. A mind nyilvánvalóbb problémát jelentő környezeti kérdésekre Nyugaton további lépések is születtek: ott nem egy helyen például egyházi szakértői hálózat is foglalkozik a környezeti kérdésekkel, azaz tettek is követték az elvi állásfoglalásokat. Hazánkban az ökológiával kapcsolatos szervezett egyházi cselekvés sajnos még a gyerekcipő felhúzásáig sem igen jutott el.

A témának nemzetközi szinten immár kiterjedt teológiai reflexiója is olvasható, de az ökoteológia irodalma hazánkban csaknem teljesen ismeretlen. A gyakorlati lépések, a szervezett cselekvés szintén elenyésző. Pedig ízig-vérig keresztény létünkből fakadó feladatról van szó.

Mint mondtuk, a környezeti krízis nem pusztán technikai kérdés, hanem legalább annyira erkölcsi válság is – s megoldásának (egyfajta megtérésként) az egyes ember szívében kell kezdődnie. A túlterhelt papok, lelkészek segítségére siethetne a szükséges ébresztgetésben az egyházi vagy keresztény szellemű média is. A közös érintettség okán az ökumené egyik nagyszerű lehetősége volna, ha a földért viselt felelősségünk ügyéért öszszefogózva cselekednénk, hogy a jövő generációk számára is mind jobban biztosítsuk az élet feltételeit.

A lehetőségek elmúlt hazai másfél évtizedében sajnos nem sok jele mutatkozott annak, hogy képesek lennénk felelős, komoly és közös üzenettel megszólítani a kereszténységtől elszakadt-elidegenített társadalmat. Jó alkalom volna erre, ha az egyházi médiában összehangoltan is megjelenhetne – s nem csak az elmélet szintjén: mi, keresztények tudunk és akarunk is tenni azért a világért, amelyet hitünk szerint a Teremtőtől kaptunk, hogy gondos sáfárként őrizzük és gondozzuk ezt az egyszeri ajándékot.

Nagy a felelősségünk. Legalább a felismeréséig el kellene jutnunk. S akkor talán az ebből fakadó szent nyugtalanság végre tettekre is sarkallna. Fogjunk össze, s kezdjünk munkához!

Szigeti László, az Új Ember szerkesztője


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Felfelé húzó erő
Aquinói Tamás imája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újabb életjelek Váraljáról
Elfogadták a zárszámadást
Összevont presbiteri ülés és közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Paks ismét esperesi székhely
Választás volt – váltás nem
A szórványokért munkálkodni
Emlékeket rendezgetve…
Keresztutak
Erdélyi hírek
Zsoltárok – kínai hangszerelésben
Európa protestáns arca
Svéd látogatás
Evangélikusok
A második legfontosabb kérdés
Bemutatkoznak az Északi Egyházkerület felügyelőjelöltjei
Benczúr László
Dr. Cserháti Péter
Jó kedély az ige által – mindennapos jólétre
Elhunyt Kiss Béláné Jikéli Éva Mária
Nem csak püspök volt!
e-világ
Komolyan vesszük-e a teremtett világot?
Keresztény szemmel
Rogate!
Imádkozunk – pünkösd előtt
A hét témája
Rogate vasárnapja
Kapcsolat
Imádság a tudás alázatosságáért
Keresztelő utáni imádság
Észrevenni Jézus szeretetét
Egy gyermek imája
Itt vagy
Tenyereden…
Hálaadás
Lépésről lépésre
Tavaszi imádság megújulásért
„A földön áll, de az ég tartja meg”
Van túlsó part
A közelmúlt krónikája
Álom-világ
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szembesülés a közelmúlttal
Szent István könyvhét
Nyugati kerületi kórustalálkozó
A Tamás-templom zenéje Budapesten
Cantate – Pilisen
Áfonyás almás
A vasárnap igéje
Jézus nevében
Megbízás a kiválasztottaknak
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Énektanítás a gyülekezetben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 21 Komolyan vesszük-e a teremtett világot?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster