EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 21 - Szembesülés a közelmúlttal

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Szembesülés a közelmúlttal

EBBE-előadások könyv alakban

Igazság és kiengesztelődés címmel az egyházi közelmúlt feldolgozásának kérdéseiről tartott előadás-sorozatot tavaly ősszel az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE). A témához több – teológiai, történeti, etikai, illetve gyakorlati – szempontból közelítő referátumok a közelmúltban megjelentek nyomtatásban, kötetbe gyűjtve. A kiadványt ifj. dr. Fabiny Tibornak, a sorozat szerkesztőjének a köszöntője után dr. Bogárdi Szabó István református püspök, teológiai professzor mutatta be a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán május 10-én. Az alábbiakban az általa mondottakból olvashatók részletek.

Hálás szívvel köszönöm Fabiny Tibor professzor úr megtisztelő felkérését az Igazság és kiengesztelődés című tanulmánykötet bemutatására. A kötet az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület 2005 őszén tartott előadás-sorozatának anyaga, melyen kitűnő előadók és szakemberek feszegették az egyházi közelmúlt feldolgozásának kérdéseit.

Közelről szólva az előadásokat igen mélyen áthatja az úgynevezett ügynökügy, melynek tágasabb kerete az egyházak 1948–89 közötti sorsának, szerepvállalásának és egykori lehetőségeinek valósága. (…) Számomra igen sokatmondó, hogy az evangélikus egyház esetében egy egyesület fogott hozzá a téma nagy ívű feltárásához. S ha a többi magyarországi egyházat nézzük, a hasonló igyekezetek locusai mind ugyanilyen vagy ehhez hasonló keretek között vannak. Mit jelent ez? Elnagyolt ítélet szerint azt, hogy az igazi közelmúltban, vagyis a rendszerváltás után sem erejük, sem koncepciójuk nem volt a kommunizmus után újraszerveződő, belső átrendezést igénylő, a lépésváltás kényszerében élő vagy jobb idők beköszöntén kibontakozni akaró egyházaknak arra, hogy teljes körűen szembesüljenek a kötetben is vizsgált kérdésekkel. (…) Az első szó legyen a méltánylásé. Köszönet az EBBE vezetőinek, hogy konferenciát szerveztek, és anyagát, íme, megjelentették. (…)

A szakmai előadások, így például Czenthe Miklósé, Mirák Kataliné, Kertész Botondé, Balás Istváné és Köbel Szilviáé azokról a nehézségekről is szólnak, melyek nemcsak gátolják, hanem lehetetlenné is teszik a teljes körű feltárást. A levéltári törvények, az ebből adódó kutatási feltételek, a jogi keretek bizonytalansága, a feltárás következménynélkülisége mind-mind ezt igazolják. (…) Csepregi András és Fazakas Sándor tanulmányai az etikai és teológiai feltételeket és következményeket fejtegetik. Olyan analógiákra hivatkoznak, mint például a dél-afrikai apartheid összeomlása után indult „Igazság és kiengesztelődés” mozgalma, vagy mint a Németországban a II. világháború utáni helyzetértékelés vagy ugyanott az újraegyesülés után végbevitt szembesülés. (…)

Az EBBE konferenciáját és az abból születő kötetet is kényszerhelyzetek teremtették meg. A legáltalánosabb kényszer abból a felismerésből támad, hogy az egyházaknak (…) megújulásra van szükségük. Ehhez adódik az a felismerés, hogy a megújulás egyik fékező ereje a közelmúlt tisztázatlansága. Önmagában másfajta kényszer az a tény, hogy miután a keresztyén ember megbocsátott bűnösnek tudja magát (ahogy a Barmeni hitvallás fogalmaz), nem lehetséges úgy élnie, mintha bűnbocsánata csak valamiféle általánosság lenne. Ugyanakkor a megbocsátásra kész közösség igen kínos helyzetbe kerülhet, ha hajkurászni kezdi azokat, akiknek meg akar bocsátani… (…)

Az etikai és teológiai fejtegetések, a jogi és társadalomszervező problémák feltárása azt mutatja, hogy a posztkommunista országok bűnbocsánati struktúrái teljességgel összekuszálódtak, sőt sok tekintetben megsemmisültek. (…)

E kötet abban fog bennünket segíteni, hogy újra meg újra feltegyük ezeket a kérdéseket: Ki beszél a félmúltról? És ki hallgat róla? És miért beszél az, aki beszél, és miért hallgat az, aki hallgat? És kell-e róla szólani? És mikor? Vajon nem az a gond, hogy megrendült a keresztyénekben is a bizalom a történelem Urában, a Krisztusban irgalmasságot és bűnbocsánatot szerző Istenben? Nem az a gond, hogy a társadalom ítéletétől jobban tartunk, mint attól, hogy Isten színe előtt feltárjuk ezt a múltat? Nem az a gond, hogy 1948–89 között a legnehezebb próbát nem álltuk ki, és bensőnkké vált, hogy egyházunkat, küldetésünket és hitünket, sőt Szentháromság Istenünket is azon mérjük, hogy miképp vélekedik az éppen fennálló társadalmi, politikai, történelmi valóság?

Az elmúlt tíz-tizenöt évben sok olyan előadást tartottam már, amikor erről a kérdésről kellett szólnom, és a hallgatóság soraiban egykori kollaboránsok is ültek. A legérdekesebb a tekintetük volt. A kíváncsi és talán őszinte érdeklődés: tud-e az előadó valami megsemmisítőt mondani? Aztán látva, hogy nem erről lesz szó, mintha tekintetük is „hátradőlt” volna a karosszékben, s onnantól kezdve már csak az előadás esztétikai értékeit vagy filológiai pontosságát firtatták. Mindezt azért mondom, mert engem ez a cinizmus tanított meg arra, hogy ne szűnjek meg erről a kérdésről szólni, illetve újra meg újra fenntartani a különbséget azok között, akik szenvedve lettek túlélői a közelmúltnak vagy félmúltnak, szójátékkal „félt-múlt”-nak, és azok között, akik ezt a mai időt akarják túlélni, azzal, hogy önmagukkal és vétkeikkel soha nem szembesülnek. Csak sajnálni tudom, hogy ez azt is jelentheti, hogy nemcsak velünk, hanem a bocsánatot adó Istennel sem fognak találkozni.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Felfelé húzó erő
Aquinói Tamás imája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újabb életjelek Váraljáról
Elfogadták a zárszámadást
Összevont presbiteri ülés és közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Paks ismét esperesi székhely
Választás volt – váltás nem
A szórványokért munkálkodni
Emlékeket rendezgetve…
Keresztutak
Erdélyi hírek
Zsoltárok – kínai hangszerelésben
Európa protestáns arca
Svéd látogatás
Evangélikusok
A második legfontosabb kérdés
Bemutatkoznak az Északi Egyházkerület felügyelőjelöltjei
Benczúr László
Dr. Cserháti Péter
Jó kedély az ige által – mindennapos jólétre
Elhunyt Kiss Béláné Jikéli Éva Mária
Nem csak püspök volt!
e-világ
Komolyan vesszük-e a teremtett világot?
Keresztény szemmel
Rogate!
Imádkozunk – pünkösd előtt
A hét témája
Rogate vasárnapja
Kapcsolat
Imádság a tudás alázatosságáért
Keresztelő utáni imádság
Észrevenni Jézus szeretetét
Egy gyermek imája
Itt vagy
Tenyereden…
Hálaadás
Lépésről lépésre
Tavaszi imádság megújulásért
„A földön áll, de az ég tartja meg”
Van túlsó part
A közelmúlt krónikája
Álom-világ
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szembesülés a közelmúlttal
Szent István könyvhét
Nyugati kerületi kórustalálkozó
A Tamás-templom zenéje Budapesten
Cantate – Pilisen
Áfonyás almás
A vasárnap igéje
Jézus nevében
Megbízás a kiválasztottaknak
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Énektanítás a gyülekezetben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 21 Szembesülés a közelmúlttal

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster