EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - Írott igehirdetés

Ige+hirdető

Aki titeket hallgat…

Hozzászólás a cikkhez

Írott igehirdetés

Jelen cikkünk témája Isten igéjének írásban való megszólaltatása. Azt vesszük szemügyre, milyen kívánalmak fogalmazhatók meg az eleve nyomtatásra szánt alkotással szemben (tehát nem egy szószéken elhangzott igehirdetés írott változatáról beszélünk). Ez esetben a kommunikáció résztvevőit nevezzük írónak és olvasónak, szemben a szószéken álló igehirdetővel és a padban ülő igehallgatóval.

„Érted is, amit olvasol?” – kérdezte Fülöp az etióp kincstárnoktól (ApCsel 8,30), és az így felelt neki: „Hogyan érthetném, míg valaki meg nem magyarázza?” Isten Lelkének és az embernek az ige mellett való találkozása az alap. Vegyük ezt komolyan, mielőtt bármibe fognánk! Az igehirdetés írója először is tegye fel magának a kérdést: érti-e, amit olvas, vagyis a textust? S amíg erre nem tud jó lelkiismerettel igennel felelni, addig ne kezdjen el írni. Hiszen így hogyan vállalkozhat arra a feladatra, hogy azt másoknak magyarázza?

Az írott igehirdetés, mint „speciális sajtóműfaj”, nem található meg műfajismereti tankönyveinkben, ám az a tapasztalatom, hogy az újságműfajok pontos ismerete mégis nagy segítségére van annak, aki írásba fog. Akkor is, ha igét hirdet. Miért? Számos oka van ennek. Az egyes műfajokra jellemző követelmények ismerete és betartása fegyelmezettségre kényszerít, óv a parttalanságtól; ezenkívül egyes újságírói „fogások” alkalmazása színessé, változatossá teszi az írást, egyszersmind rendszerbe foglalhatóvá teszi a mondandót. A keretes szerkezet például nem nagy „trükk”, mégis szép, kerek egésszé formálja az újságcikként megjelenő igehirdetést. (Az olvasó látja és követi a szerző világos szándékát: valahonnan elindultunk, és valahová megérkeztünk – a kettő között megtett út pedig tartalommal teli.)

A műfaji követelmények mintegy rákényszerítik a szerzőt, hogy a lényegesre koncentráljon, figyeljen az arányokra, és jól éljen technikai elemekkel – mindez akkor igazán sikeres, ha az eredmény az igehirdetés olvasója számára természetes módon befogadható szöveg. A műfaji ismeretek segítenek abban is, hogy az író saját személyiségét, érintettségét a megfelelő helyen és módon rejtse el vagy fedje fel; ez utóbbira például minden újságírói műfajban másként és másként van szükség – viszont igehirdetés írásakor végtelenül fontos szempont.

Milyen is egy jó írott igehirdetés? Izgalmas kérdés, hogy egy prédikáció mitől szép, tartalmas vagy jó; ez számos szempont alapján mérlegelhető. Általános jellemzőként teológiai, stilisztikai, műfajismereti, sajtónyelvi követelmények sokaságát említhetjük, melyeknek egy-egy jó írott igehirdetésnek mind meg kell felelnie. Itt csak néhányat említhetünk közülük.

Mindenekelőtt: az igéről szól. Meggyőződésem, hogy egyetlen írott igehirdetés sem vállalkozhat arra, hogy a teljes üdvtörténetet, hitünk valamennyi igazságát, a Szentírásban magát kinyilatkoztató Istennek minden egyes igéjét tárgyalja – a textus a mérvadó, a megfelelő összefüggésekre való rámutatás, a kontextus említése azonban elengedhetetlen. Tanító, ismeretet átadó és a szó „legszentebb” értelmében informatív a jó írott igehirdetés!

Természetesen nem hátrány, ha irodalmi igényességgel van megfogalmazva a szöveg. Egy kép, hasonlat, metafora megkönnyítheti az üzenet befogadását. Van azonban, aki tobzódik bennük, és képek halmazát használja; ez nem szerencsés, mert zavaróvá válhat. Az olvasó elveszítheti a fonalat. Egyetlen jól megválasztott, következetesen végigvitt „illusztrációs elem”, hasonlat, metafora többet ér. Egy, de az legyen jó! Semmiképpen ne legyen tehát öncélú ezeknek az eszközöknek az alkalmazása. Nem szabad szem elől téveszteni a legfontosabbat: a prédikáció – akkor is, ha írásban kerül a befogadó elé – Isten dicsőségét, tettét, parancsát, vigasztalását (amit épp a textus hoz) hivatott hirdetni – nyilvánvalóvá kell válnia a szövegből, hogy nem valótlanság, valamiféle kitalált történet, mese, „sztorizás”, tanulmány és így tovább.

Ha a cikk írója jól végezte a munkáját, akkor olvasója nem passzív szereplője lesz e kommunikációnak, hanem sorról sorra részesévé válik a szövegnek, amint arra rezonál, reagál, együtt gondolkodik, egyetért, új felismerésre jut, továbbgondolja a leírtakat. Érintett lesz; no persze nem a szerző személyével kerül kapcsolatba, hanem a kifejtett tartalom kezd el benne élni, megfogalmazódni, szavakká vagy érzésekké formálódni. A szerző maga is tanulásra nyitottan, Isten által vezetettként mutathat tovább egy irányba leírt sorai által, a missziói parancs értelmében, és ez igen szép feladat.

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki egy cikkben mindent le akar írni. A téma menet közben egyre izgalmasabbá válik. Az írott igehirdetéssel kapcsolatban megkezdett gondolatmenetünket a következő számban folytatjuk.

Kőháti Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vakáció!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tabutémák nélkül
Gyülekezeti házat avattak Cegléden
A sarokkőre alapozott építőkövek
Református templomban avattak evangélikus lelkészt
A kifejeződött bizalom ünnepe
A reménység temploma
Évtizedek az alaptól a tetőig
Keresztutak
Magyar egyházi vezetőkkel találkozott a köztársasági elnök
Jövőkép a diakóniában
Kivételes élmény a bajor zsinaton
Ellenőrzött média
Tárgyalás az Országgyűlés elnökénél
Torokszorító csillagóra
Evangélikusok
Adventi templomjubileum Bukarestben
Kerpely Antal kohómérnök emlékezete
Krisztushoz tartozni: öröm
e-világ
A lovas
Keresztény szemmel
Nem csak tüneti kezelés
Őt próbáltam követni!
Nők az egyetemeken
A megfelelő helyen és időben mondott szó ereje
A hét témája
November 20.: a gyermeki jogok világnapja
Félelem
Tanulás helyett
A norvég protestáns egyház megnyitja kapuit a meleg lelkészek előtt
Rémálom
Díjazottak közelről
Egyetemi katedráról középiskolába
A számok varázslatos világa
Közösségépítés és szemléletformálás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Karácsonyi ajándék adventben
Atlantiszi énekek
„Emlékezzél meg az útról, amelyen hordozott téged az Úr”
Szeretetsüti-parti
Adventi est Győrött
A vasárnap igéje
„…lakhatik-e Isten a földön?”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Vár rád az önkéntes diakóniai év!
Ige+hirdető
Írott igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 49 Írott igehirdetés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster