EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 49 - Rémálom

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Rémálom

Látomások – valamikor 2009 utánról…

Első látomás: rezedaillatú kisvárosunkban egy langyos májusi szombat délután ünneplőbe öltözött sokadalom a városháza előtt. A hölgyek és az urak parfümfelhőben, csokornyakkendők a megfelelő szögben, minden arcon mosoly, az ismerősöknek diszkrét biccentések. Majd egy elegáns limuzin gördül a városháza elé, a motorháztetőn pompás virágcsokor. A vőlegény pattan ki elsőnek, kisegíti a menyasszonyt az autóból – igen, esküvőre gyülekezett az ünnepélyes vendégsereg.

A vőlegény – a neve legyen mondjuk Tibor – előzékenyen nyújtja karját arájának. Menyasszonya – őt nevezzük Zsuzsinak – hosszú fehér uszályát kislányok segítik a lépcsőn fölfelé. Az emeleti házasságkötő terem előtt koszorúslányok sorfala, lovagjaik karján ki enyhe irigységgel, ki őszinte örömmel mosolyog az ifjú párra.

Belépnek a díszterembe, szól a nászinduló, ünnepélyes a hangulat, mindenki boldog. Az anyakönyvvezető tisztének megfelelően fölteszi a kérdéseket. halkan elrebegett igenek, könnyes tekintetek, virágcsokor az örömanyáknak, majd a szertartás végén az elmaradhatatlan pezsgő.

A terem lassan kiürül, a násznép sorokba rendeződik, elöl a vőfély, majd Zsuzsi és Tibor és a koszorúslányok. A menet lassan elindul a templom felé. Mennek Isten áldását kérni elhatározásukra.

Második látomás: ugyanazon a szombat délutánon újabb, ünneplőbe öltözött sokadalom a városháza előtt. A hölgyek és az urak parfümfelhőben, csokornyakkendők a megfelelő szögben, minden arcon mosoly, az ismerősöknek diszkrét biccentések. Majd egy elegáns limuzin gördül a városháza elé, a motorháztetőn pompás virágcsokor. Jancsi pattan ki elsőnek, kisegíti Juliskát az autóból – igen, esküvőre gyülekezett az ünnepélyes vendégsereg.

Jancsi előzékenyen nyújtja karját párjának. Juliska hosszú fehér uszályát kislányok segítik a lépcsőn fölfelé. Az emeleti házasságkötő terem előtt koszorúslányok sorfala, lovagjaik karján ki enyhe irigységgel, ki őszinte örömmel mosolyog az ifjú párra.

Belépnek a díszterembe, szól a nászinduló, ünnepélyes a hangulat, mindenki boldog. Az anyakönyvvezető tisztének megfelelően fölteszi a kérdéseket, halkan elrebegett igenek, könnyes tekintetek, virágcsokor az örömanyáknak, majd a szertartás végén az elmaradhatatlan pezsgő.

A terem lassan kiürül, a násznép sorokba rendeződik, elöl a vőfély, majd Jancsi és Juliska és a koszorúslányok. A menet lassan elindul a vendéglő felé. Igen, oda, mert itt egy élettársi kapcsolat törvényesítése történt csupán.

Harmadik látomás: még mindig ugyanazon a szombat délutánon ismét újabb, ünneplőbe öltözött sokadalom a városháza előtt. A hölgyek és az urak parfümfelhőben, csokornyakkendők a megfelelő szögben, minden arcon mosoly, az ismerősöknek diszkrét biccentések. Majd egy elegáns limuzin gördül a városháza elé, a motorháztetőn pompás virágcsokor. Ádám pattan ki elsőnek, kisegíti Bélát az autóból – igen, esküvőre gyülekezett az ünnepélyes vendégsereg. Ádám előzékenyen nyújtja karját Bélának… Nem folytatom.

A törvényjavaslat, amelyet kormányunk a közelmúltban beterjesztett az Országgyűlés elé, elfogadása esetén gyakorlatilag ezt eredményezné. Ha ebből törvény lesz, akkor rezedaillatú kisvárosunkban egyetlen délután akár mind a három, egymástól tartalmában lényegesen különböző szertartást elvégezhetik majd. És ez egyszerűen elfogadhatatlan.

Elfogadhatatlan azért, mert szinte egyenlőségjelet tesz a törvényes házasság és az élettársi kapcsolat közé (az egyetlen különbség az lenne, hogy az élettársak nem fogadhatnának örökbe gyermeket). Elfogadhatatlan azért is, mert nem tesz különbséget a törvényjavaslat a különböző és az egynemű párok között. Elfogadhatatlan, mert miután majdnem azonos szintre emelné az élettársi kapcsolatot a házassággal, a házasság Istentől eredő, teremtésbeli tekintélye csorbulna.

De pótolhatatlan károsodást szenvedne a család intézménye is, melynek éppen a házasság az alapja. A gyermekvállalás lelki, érzelmi, biológiai keretei, miként az ez iránti felelősség is, a családban vannak meg leginkább. És ez ellen az sem érv, hogy válással a házasságnak is véget lehet vetni. Lehet, de sokkal nehezebb. Egy élettársi kapcsolat ugyanakkor felment az egymás iránti felelősség alól; ha valami nem tetszik, egyszerűen ki lehet belőle sétálni, és kész. Ki sérül a leginkább? A gyermek. Már most tele van világunk apa és anya közt ingázó, sérült gyermekekkel.

Ez a törvényjavaslat alapjaiban támadja a teremtettségnek az ember számára jó rendjét. Aki a család erejét, szerepét kezdi ki, kérdőjelezi meg, az a társadalom életerejét gyengíti. Szétzilált országunkban éppen hogy minden lehetséges eszközzel erősíteni kellene a törvényes, az Istentől megáldott házasságot – és ezáltal a családokat. A mindenkori kormányoknak ez kutya kötelességük. A miénk pedig szólni.

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vakáció!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tabutémák nélkül
Gyülekezeti házat avattak Cegléden
A sarokkőre alapozott építőkövek
Református templomban avattak evangélikus lelkészt
A kifejeződött bizalom ünnepe
A reménység temploma
Évtizedek az alaptól a tetőig
Keresztutak
Magyar egyházi vezetőkkel találkozott a köztársasági elnök
Jövőkép a diakóniában
Kivételes élmény a bajor zsinaton
Ellenőrzött média
Tárgyalás az Országgyűlés elnökénél
Torokszorító csillagóra
Evangélikusok
Adventi templomjubileum Bukarestben
Kerpely Antal kohómérnök emlékezete
Krisztushoz tartozni: öröm
e-világ
A lovas
Keresztény szemmel
Nem csak tüneti kezelés
Őt próbáltam követni!
Nők az egyetemeken
A megfelelő helyen és időben mondott szó ereje
A hét témája
November 20.: a gyermeki jogok világnapja
Félelem
Tanulás helyett
A norvég protestáns egyház megnyitja kapuit a meleg lelkészek előtt
Rémálom
Díjazottak közelről
Egyetemi katedráról középiskolába
A számok varázslatos világa
Közösségépítés és szemléletformálás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Karácsonyi ajándék adventben
Atlantiszi énekek
„Emlékezzél meg az útról, amelyen hordozott téged az Úr”
Szeretetsüti-parti
Adventi est Győrött
A vasárnap igéje
„…lakhatik-e Isten a földön?”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Vár rád az önkéntes diakóniai év!
Ige+hirdető
Írott igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 49 Rémálom

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster