EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 16 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Hozzászólás a cikkhez

Oratio oecumenica

Urunk, hálát adunk mindazokért az érzékszerveinkért, amelyek jól működnek, és amelyekkel érezhetjük és láthatjuk, hogy jó vagy hozzánk. Hálát adunk a kezünkért, amely munkára, adásra, vigasztalásra és áldásra kész. A szemünkért, amely meglátja a szépet, láthatja a színeket, a formákat. A fülünkért, amely hallhatja a hangokat, a beszédet, a neszeket, a zörejeket. Az orrunkért, melyen keresztül levegőt veszünk, és mellyel érezhetjük az illatokat és a szagokat. A szájunkért, mely érzi az ízeket, de nemcsak ízlel, hanem beszédre is képes. Add, hogy szánk szólni tudjon rólad. Adj, Urunk, elfogadó lelkületet, ha azt éreznénk, hogy valamelyik érzékszervünk tompul, elgyengül vagy károsodik. Kérünk téged, erősítsd meg érzékszerveinket, hiányérzetünket pótold! Adj, Urunk, gyógyulást és egészséget.

Hálát adunk a teremtett világért, amelyet ránk bíztál, és amelyben otthon érezhetjük magunkat. Hálát adunk a tisztaságteremtőkért, a jó rend fenntartóiért.

Hálát adunk vezetőinkért, akikre csoportokat és közösségeket bíztál, akik államokat és felekezeteket, gyülekezeteket, családokat vezetnek. Azokért, akik együtt látják a múltat, a jelent és a jövőt, azokért, akik a cél elérésére való törekvésük mellett a rájuk bízottaknak is jó vezetői. Akik nemcsak kérdeznek, hanem meg is hallgatnak; akik nemcsak beszélnek, hanem cselekednek is; akik terveznek, megszerveznek, buzdítanak, mellettünk állnak.

Hálát adunk a közösségért, amelyben megtapasztalhatjuk az egymáshoz tartozás örömét: az országért, amelyben élünk, a gyülekezetért, a munkatársi, az osztály-, a családi, a baráti közösségekért. Azért mondunk köszönetet, hogy egyáltalán te közösséget vállalsz velünk.

Hálát adunk minden olyan megkezdett munkáért, amelyet végezhetünk, minden olyan feladatért, amelyet jó szívvel fejezhetünk be. Hálát adunk ösztönző és motiváló jelenlétedért, hogy erőt adtál és erőt adsz elvégzett és elvégzendő munkáinkhoz.

Hálát adunk a segítő kezekért. Azokért az emberekért, akik szándékosan vagy éppen tudtukon kívül segítséget, támogatást adtak nekünk a nehéz és kihívásokkal teli időkben. Add, Urunk, hogy mi is naponta ilyen eszközeid lehessünk, hogy lássuk a részleteket és az összefüggéseket is, amelyeknek te Ura vagy.

Hálát adunk a béketeremtőkért, akik a te követeid. Akik meglátják a konfliktusok forrását, akik megelőzik a feszültségek okát, akik az egyetértés, a nyugalom és a megbocsátás emberei.

Hálát adunk minden emberért, aki gyors a hallásra, és késedelmes a haragra, mert tudja, hogy a harag nem szolgálja a te igazságodat. Szeretnénk tőlük és elsősorban tőled mindezt megtanulni.

Hálát adunk igédért, amellyel pásztorolsz, tükröt tartasz elénk, amellyel közelítesz hozzánk, dorgálsz és vigasztalsz, amellyel megmutatod a helyes utat, és megmutatod, mit vársz tőlünk; amelyből megtudhatjuk, ki vagy te számunkra!

Hálát adunk a reménységért, amelyet Jézus Krisztus feltámadásában megmutattál nekünk. Az eljövendő örök életért, amelynek részesei lehetünk.

Urunk, hálát adunk mindenkori és állandó jelenlétedért. Add, hogy észrevegyünk életünk minden órájában! Adj az örömre mindig nyitott szívet, hogy meglássuk mindazt, amit naponta kapunk ajándékba! Adj elégedettséget, hogy mindezt ne vegyük természetesnek! Ámen.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Zsoltárok könyve – a közösség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hétköznapi nagyünnep Pusztaszentlászlón
Második esély a Második Esélynek
Északi „látókörbővítés”
Felülről jövő bölcsességgel
Egymás őrizői
Keresztutak
Volt egyszer egy rendszerváltás…
Magas finn kitüntetés magyaroknak
Evangélikusok
Közgyűlések évadján
e-világ
Környezeti nevelés és hitoktatás
Keresztény szemmel
Összhangzattan
Kultúrkörök
Oltárkép a türelmi rendelet korából
Költői kérdések
Egyesület a jelesebb írásért
Kortyok az erdélyi tiszta forrásból
A vasárnap igéje
Ének a feltámadt Krisztusról
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Jelentkezés a Szélrózsára
ÉnekKincsTár
Mi Urunk, édes Atyánk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 16 Oratio oecumenica

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster